keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Miten meni noin niin kuin omasta mielestä, Maikkari?

Mtv jakoi sivullaan viihdeuutisen "Kissa herätti jatkuvasti keskellä yötä - miehen kostovideolla miljoonayleisö" netissä kulovalkean tavoin leviävästä videosta, jossa mies säikäyttää nukkuvan kissansa muka kostoksi siitä, että kissa oli pitänyt omistajaansa hereillä aamuöisin. Ilmeisesti tämän videon siihen liittyvine kirjoituksineen on tarkoitus olla jotenkin hauska, mutta kun asiaa tarkastelee kissan näkökulmasta, niin se on kaikkea muuta kuin sitä.

Sen lisäksi, että nukkuvan kissan säikyttely on jo itsessään kyseenalaista, tässä videossa ja sitä koskevassa maikkarin "uutisoinnissa" mättää kaikki, otsikoinnista lähtien. Kissa kun ei todellakaan osaa yhdistää säikähdystään niihin aamuherätyksiin, joita sille videolla "kostetaan". Sille tuossa säikähdyksessä on kyse säikähdyksestä raakana tunnekokemuksena, jonka aiheuttajana on vielä kaikenlisäksi oma ihminen, johon kissan tulisi voida luottaa aina ja kaikissa tilanteissa.

Onkin yhdeltä valtakunnan suurimmista medioista täysin edesvastuutonta jakaa tällaisia mukahauskoja klippejä sellaisilla saatesanoilla, jotka:

a) liittävät kissoihin sellaisia ihmiselle tyypillisiä ominaisuuksia, joita niillä ei nykytiedon mukaan ole. Kissa kun ei kykene kostamaan, eikä täten myöskään ymmärrä siihen itseensä kohdistuvaa epämiellyttävää toimintaa kostoksi, tai kostoon ihmisen toimesta ladattuja syy-seuraussuhteita.

b) kannustavat ihmisiä kouluttamaan kissojaan rankaisemalla, mikä ei sekään ole tämänhetkisen tutkimustiedon valossa paras, saatika eläinystävällisin keino saada eläin oppimaan uutta.

c) jättävät tavan tallaajan siihen käsitykseen, että kissa herättää omistajansa aamuyöllä ihan vaan huvikseen ja silkkaa ilkeyttään, jolloin käytöksen taustalla olevat syyt kuten virikkeiden puute tai pahimmillaan jopa fyysinen sairaus (esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminta) saattavat jäädä tyystin selvittämättä.

Ymmärrän, että viihdeuutisen on tarkoitus huvittaa, viihdyttää ja antaa kevyttä vastapainoa "oikeille uutisille". Siitä huolimatta peräänkuulutan viihdetoimittajilta harkintaa sen suhteen, millaista viraalisisältöä he jakavat omalta osaltaan eteenpäin. Oheisen kaltaisilla näennäisen kevyillä ja hauskoilla pilapaloilla kun saattaa lopulta olla negatiivinen vaikutus siihen, miten kissoihin suhtaudutaan ja miten niitä kohdellaan ja sitä meistä kukaan tuskin haluaa?

15 kommenttia:

 1. Empä tiedä. Videolla kissa ei vaikuttanut mitenkään erityisen kauhistuneelta tai kärsivältä - lähinnä hämmentyneeltä. Ja uutisessahan todettiin, ettei kissa ymmärrä tällaisen koston merkitystä: "Ilmeestä päätellen katti ei ihan ymmärrä omistajansa mielenliikkeitä."

  Että ehkä vähän ylireagointia alkaa tästä sen enempää rageilemaan, toki tämmöinen asiallinen tuumailu ja sen korostaminen, että näin ei kissaa kouluteta, lienee ihan ok. :)

  VastaaPoista
 2. Raezla, Kiitos kommentistasi. :)

  Joudun lisäämään vastaukseni omaksi kommentikseen, kun en jostain syystä pääse puhelimella lisäämään vastausta kommenttiisi.

  Eli juu, yksittäisenä uutisena tämä saattaa olla mitätön, mutta tulee huomioida, että tämä yksittäinen viraalijulkaisu on osa suurempaa kokonaisuutta, jossa ihannoidaan kyseenalaista eläinten kohtelua ja esim. vakavasti sairaita/vammaisia eläimiä tiedostamatta sitä, miten se saattaa vaikuttaa näitä videoita katsovien ihmisten (joukossa takuulla myös lapsia ja nuoria) asenteisiin.

  On yksi asia säikäyttää kissansa tarkoituksella ja kuvata siitä video nettiin. Oma lukunsa on sitten taas nämä Mtv:n kaltaiset suuren yleisön tavoittavat mediat, jotka mahdollistavat osaltaan näiden videoiden leviämisen laajalle. Reaktioni olisi ehkä ylimitoitettu, jos kyse olisi
  vain yksittäisestä klipistä ja yksittäisen ihmisen päähänpistosta, eikä kokonaisesta tämän kaltaisten videoiden kuvaamis-,katselu- ja ihailukulttuurista.

  Tämän takia kitiikkini kohdistuikin nimenomaan Maikkariin, sillä jos kyseisen kaltaisia videoita ei jaettaisi ympäri nettiä, ei niillä myöskään olisi "miljoonayleisöä", eikä niitä ehkä silloin kuvattaisi. Koska huomion takiahan tällaisia videoita kuvataan, eikö? Joten jos ei huomiota, ei videoita.

  VastaaPoista
 3. olen täysin samaa mieltä. Eihän siitä ole kauankaan kun se kissojen kurkulla pelottel-video levisi ympäriinsä. Ihmisistä oli todella hauskaa katsella kun kissaparat poukkoilivat paniikissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. :)

   Niinpä. Tämä laajempi kissojen säikyttelyyn ja sen hauskana pitämiseen (plus sairaisiin eläimiin ja niiden ihannointiin, jota olen myös käsitellyt täällä blogissa) liittyvä kissavideokulttuuri on nimenomaan se, jota tässä tämän yhden yksittäisen esimerkin kautta kritisoin ja jossa näitä videoita jakavilla ja hehkuttavilla medioillakin on oma - eikä mikään pieni - roolinsa.

   Poista
 4. OleT siis.... Hitto tätä kosketusnäyttöö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja on ilo huomata etten ole ainoa mielensä tästä "hauskasta" videosta pahoittanut. :)

   Poista
 5. Hyvä kirjotus! Oikein pisti vihaksi, kun näin videon, inhottavaa toimintaa, eikä yhtään hauskaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Ja niinpä. Videon sisältö itsessään oli jo aika ikävä, sillä vaikka kissa ei siinä fyysistä kipua kokenutkaan, niin henkisen kärsimyksenkään merkitystä ei tule vähätellä! Ja siihen itse videon ja sen sisällön päälle vielä se negatiivinen viesti, mitä se välittää ja levittää ympäriinsä. Ei hyvä.

   Poista
 6. Näin kyseisen videon eilen eikä se todellakaan naurattanut. Se, että ihmislaji on omasta mielestään ylempiarvoisempi kuin muut eläimet, ei oikeuta meitä tekemään pilkkaa pienemmistä

  VastaaPoista
 7. Ihana huomata, etten ollut ainoa jolle tuli paha olo kyseisestä klipistä. Teki mieli mennä karjumaan omistajan korvaan HALOOta. ... Ihminen on tyhmä eläin.
  - emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja kuin myös, on myös minun osaltani ihanaa huomata, etten ole ainoa joka närkästyi tästä. Välillä kyllä kieltämättä tuntuu, että ihmistä tyhmempää eläintä saa hakea.

   Poista
 8. Kissa ei voi ymmärtää mitä tapahtui, kissat ovat luonnostaan yöeläimiä ja jos kissa valvottaa on etsittävä riittävästi aktiviteetteja päivälle. Ei mennyt maikkarilla ihan putkeen nyt, paha olo tuli. Omistan kuusi ihanaa kissaa joita ei taatusti säikytellä.Videossa esiintyvä ihminen ei ymmärrä kissan käytöksestä hönkäsen pöläystä. Kamalaa ja vielä sille nauretaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka ja kiitos kommentistasi. Olen kanssasi samaa mieltä, plus että yövalvottaminen voi olla pahimmillaan myös oire sairaudesta. Oman nyt jo edesmenneen kissavanhukseni kilpirauhasen liikatoiminnan ensioire oli yöllinen levottomuus ja ympäriinsä nau'uskelu nimenomaan yöaikaan. Mutta johtui nau'uskelu sitten tylsistymisestä tai jostain muusta, niin se syyhän ei tuollaisella videolla nähdyllä toiminnalla katoa.

   Ja tuo kissojen sielunelämä ja sen ymmärtäminen. Tuntuu, että monet tuudittautuvat siihen, että kissa on "mystinen eläin" jota on mahdoton ymmärtää, eivätkä edes yritä. Tämä on harmillista, sillä pienellä kissan lajityypillisiin ominaisuuksiin perehtymisellä saisi sekä omaa, että kissan elämänlaatua parannettua huomattavissa määrin.

   Poista

Kommentointi ja keskustelu ovat erittäin tervetulleita! Peräänkuulutan keskustelun asiallista tasoa, asiattomat kommentit poistetaan.

Kiitos! :)