sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Tulkinta-apua tuoteselosteisiin osa 1: hepreasta selkokielelle

Kirjoitin alkuvuodesta teollisten kissanruokien markkinointia käsittelevän postauksen, jossa kehotin ihmisiä perehtymään markkinointilauseiden sijaan ruokien tuoteselosteisiin, josta totuus kissanruokien sisällöstä selviää. Tuoteselosteen tulkitseminen ei kuitenkaan välttämättä ole niin helppoa kuin voisi luulla, sillä myös ne voidaan laatia johtamaan kuluttajaa harhaan, jolloin ruuan sisältö voi tuoteselosteenkin perusteella vaikuttaa todellista paremmalta.  

Siksi päätinkin pureutua aiheeseen, jotta meidän maallikoidenkin olisi mahdollista valita kissoillemme kauppojen ruokatarjonnasta se paras mahdollinen vaihtoehto. Yksin en kuitenkaan olisi osannut aiheeseen pureutua, joten pyysin avukseni Viiruvarpaat-blogin Millan, joka vastaili esittämiini ruoka-aiheisiin kysymyksiin.

Koska aihe on niin laaja ja Millan vastaukset niin perusteellisia (ja täynnä asiaa, joten niiden lyhentäminen ei tule kysymykseen), päätin jakaa aiheen kahteen erilliseen postaukseen. Juttusarjan ensimmäinen osa käsittelee teollisten kuivaruokien tuotesisällöissä käytettävää termistöä ja niiden tulkintaa. Seuraavassa osassa paneudumme tarkemmin siihen, mitä tuoteseloste kertoo ruoassa käytettyjen raaka-aineiden laadusta ja siihen, saako kissa teollisesta ruuasta kaikki tarvitsemansa vitamiinit. kissan kuivaruoka


? Millaisiin asioihin tuoteselosteita lukiessa kannattaa kiinnittää huomiota? Onko olemassa jotain suuntaa-antavia raameja sille, millainen kuivaruoka on ravintoainepitoisuuksiltaan kissalle optimaalisinta? 


Millan kolme pointtia kuivaruoan tuoteselosteen tulkitsemiseen:

 

 1. Tuoteseloste kannattaa ensin lukea ajatuksella läpi, erityisesti sen alkuosa. Kannattaa muistaa, että tuoteselosteessa ainesosat täytyy ilmoittaa suuruusjärjestyksessä. Siksi ensimmäisenä tuoteselosteessa tulisi olla liha. Ruokavalmistajat osaavat kuitenkin kiertää tämän muun muassa ilmoittamalla lihat tuoreina ja pilkkomalla hiilihydraatit. Kun ruoassa on monta erilaista hiilihydraattia, vaikkapa riisi, maissi ja vehnä, tai bataatti, peruna ja perunatärkkelys, kasviperäisten ainesosien määrä on todellisuudessa paljon suurempi kuin tuoteselostetta vilkaistessa voisi kuvitella.

  Hiilihydraatit taas aiheuttavat virtsan pH:n nousua, joka voi johtaa virtsakiteisiin. Lisäksi paljon hiilihydraatteja sisältävä ruoka voi altistaa hammaskiven muodostumiselle, koska plakkia muodostavat bakteerit käyttävät ravintonaan hiilihydraatteja ja tämä plakki taas ajan myötä kovettuu hammaskiveksi. Hiilihydraatit altistavat kissan myös sekä ylipainolle että diabetekselle, ja hiilihydraatit muuttavat suoliston bakteerikoostumusta, joka voi aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja hiekkalaatikolla ja sen ulkopuolella.

 2. Ruoan proteiinin olisi hyvä tulla pelkästään eläinlähteistä. Kasvivalkuainen imeytyy hiukan heikommin kuin eläinproteiini ja lisäksi kasviproteiinit eivät ole yhtä hyviä tarpeellisten aminohappojen lähteitä kuin lihaproteiini. Kasvivalkuaiset on usein ilmoitettu valkuaisena, gluteenina tai proteiinina (esimerkiksi perunaproteiini, maissivalkuainen, vehnägluteeni), mutta kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, onko ruoassa paljon valkuaista sisältäviä palkokasveja, esimerkiksi kikherneitä tai linssejä.

 3. Kolmas tärkeä tarkasteltava asia on ruoan ravintosisältö. Siis se, miten paljon ruoassa on proteiinia ja rasvaa. Proteiinia olisi hyvä olla kuivaruoassa vähintään 40 %, sillä kissa tarvitsee todella paljon proteiinia pysyäkseen terveenä ja hyvinvoivana. Rasvaakin on hyvä olla runsaasti, ihan jo siksi että suuri rasvan määrä tarkoittaa pientä hiilihydraattien määrää. Hiilihydraattien osuutta ruoassa ei usein ilmoiteta, mutta sen pystyy helposti laskemaan: kun miinustaa sadasta proteiinien, rasvan, tuhkan, kuidun ja kosteuden prosenttiosuudet, jäljelle jää hiilihydraattiprosentti. Jos siis ruoassa on esimerkiksi proteiinia 35 %, rasvaa 14 %, tuhkaa 8 %, kosteutta 7 % ja kuitua 1 %, sulavia hiilihydraatteja on 35 %, siis saman verran kuin proteiinia.

"Tuoteseloste kannattaa ensin lukea ajatuksella läpi, erityisesti sen alkuosa. Kannattaa muistaa, että tuoteselosteessa ainesosat täytyy ilmoittaa suuruusjärjestyksessä. Siksi ensimmäisenä tuoteselosteessa tulisi olla liha."


Ihannekuivaruoka vastaisi kuivattua, sopivan rasvaista lihaa luineen päivineen. Siis proteiinia olisi noin 60 %, rasvaa 20 %, hiilihydraatteja ainoastaan kuidun verran 1-2 % ja loppu ruoasta olisi tuhkaa ja vettä. Tuoteselosteessa lukisi vain liha ja eläinperäiset tuotteet (mieluiten eriteltynä, siis esimerkiksi 70 % lihaa, 20 % sydäntä, 10 % muita sisäelimiä), kuidun lähde, mineraalit, vitamiinit. Toistaiseksi kuivaruokaa ei kuitenkaan saada nappulamuotoiseksi ilman hiilihydraatteja, eikä kuivaruoan sisältö ole toistaiseksi yhdessäkään näkemässäni kuivaruoassa ollut näin eritelty.

kissanruuan tuoteseloste


? Miten tuoteselosteissa ilmoitetut kuivattu ja tuore liha eroavat toisistaan?

"Kuivaruoka on, kuten nimestä voi päätellä, kuivaa. Kuivaruoka sisältää vettä noin 5-10 %. Tuoreen lihan vesipitoisuus taas on noin 60-70 %. Kun kuivaruoan tuoteselosteessa ilmoitetaan tuore liha ja mahdollisesti sille myös prosenttimäärä, ruoan valmistaja huijaa kuluttajaa. Jos kuivaruoassa ilmoitetaan olevan vaikkapa 80 % tuoretta kanaa, lopullisessa tuotteessa onkin vain noin 26 % kanaa, sillä broilerissa, hiukan ruhonosasta riippuen, on noin 70 % vettä. Tällä kikalla saadaan lihan määrä näyttämään paljon suuremmalta kuin se todellisuudessa on ja lisäksi tuorepainona ilmoittamalla saadaan nostettua liha tuoteluettelon ensimmäiseksi ainesosaksi.

Otetaan esimerkiksi tämä sama 80 % kanaa sisältävä ruoka ja ajatellaan että se sisältää vain kanaa, perunaa ja 5 % kivennäisaineita. Koska ruoan tuoteselosteessa ainesosat ilmoitetaan suuruusjärjestyksessä, tämän ruoan tuoteseloste voisi näyttää tältä: tuore kana (80 %), peruna, kivennäisaineet. Aika hyvältä näyttää. Jos ruoan kana ilmoitettaisiin kuivana ja aidot prosentit olisivat näkyvillä, ruoka kuitenkin näyttäisi tältä: peruna (69 %), kana (26 %), kivennäisaineet (5 %).

Ruokia, joissa liha ilmoitetaan tuoreena, ei kuitenkaan tarvitse välttää. Kannattaa vain tiedostaa se, että lihan osuus ruoasta ei vastaa ruoassa ilmoitettuja prosentteja ja nopealla päässälaskulla kannattaa laskea, miten laadukas ruoka olisi jos tuoreiden lihojen prosentit olisivat neljäsosa paketin kyljessä ilmoitetuista prosenteista. Jos ruoka siitä huolimatta olisi hyvää, sitä voi ihan hyvin suosia."

"Kun kuivaruoan tuoteselosteessa ilmoitetaan tuore liha ja mahdollisesti sille myös prosenttimäärä, ruoan valmistaja huijaa kuluttajaa. Ruokia, joissa liha ilmoitetaan tuoreena, ei kuitenkaan tarvitse välttää. Kannattaa vain tiedostaa se, että lihan osuus ruoasta ei vastaa ruoassa ilmoitettuja prosentteja."kissanruuan tuoteseloste

? Voinko tehdä onnistuneen ja kissan kannalta parhaan ostopäätöksen tuoteselostetta lukematta? Pitävätkö pakkauksessa esitetyt terveys- ja hyvinvointiväittämät paikkansa?

"Kissan raakaruokaryhmissä Facebookissa on aika paljon tietoa myös kissanruoista ja niiden terveellisyydestä, joten siellä luottaisin monen ryhmäläisen (esimerkiksi Päivi Lipposen, Pikkupedot-blogin pitäjän) sanaan ruoan laadusta. Sitä lukuunottamatta ruoan terveellisyyttä ei voi päätellä ilman tuoteselosteen ja ravintosisällön lukemista. Pakkausten terveysväittämät voivat pitää paikkaansa eläinlääkäriklinikoilla myytävissä ruoissa. Siis esimerkiksi virtsakiteiden liuotusruoka todella liuottaa virtsakiteitä, sillä se sisältää virtsaa happamoittavia ainesosia ja stressaavalle kissalle tarkoitettu ruoka voi todella lieventää kissan stressiä ja sen fyysisiä oireita, sillä se sisältää ainesosia jotka vaikuttavat välittäjäaineiden tuotantoon aivoissa ja näin vähentävät ahdistusta.

Näiden tutkittujen terveysvaikutusten olemassaolo ei kuitenkaan tarkoita, että kaikissa ruoissa terveysvaikutuksista olisi näyttöä, eikä se myöskään tarkoita, että ruoka ylläpitää kissan kokonaisterveyttä, vaikka pakkauksen terveysväittämä pitäisikin paikkansa. Otetaan esimerkiksi munuaisruoat, jotka sisältävät munuaisten säästämiseksi vähän proteiinia ja fosforia. Ne saattavat kyllä säästää munuaisia, sillä munuaisten vajaatoiminnassa munuaisten kyky erittää fosforia vähenee, joka saattaa elimistön tehokkaan säätelyn takia johtaa kalsiumkatoon luustosta ja mineraalisaostumiin muualla kehossa. Proteiininsaannin rajoittaminen saattaa myös hiukan hidastaa kroonisen vajaatoiminnan etenemistä.

Ongelma on kuitenkin siinä, että vähäproteiininen ruokavalio heikentää kissan yleisterveyttä. Kissa tarvitsee runsaasti proteiinia ja jos (ja kun) sitä saadaan munuaisruoista liian vähän, ensimmäisenä alkaa kärsiä lihakset: kissan lihakset surkastuvat ja lihaskunto heikkenee. Suurin osa munuaispotilaista on vielä vanhuksia, joilla esiintyy vanhuuden lihaskatoa. Ihmisillä lihaskato on ollut tutkimuksissa voimakkaasti yhteydessä ennenaikaisen kuoleman riskiin, joten on todennäköistä että kissoillakin hyvä lihaskunto ja toimintakyky pidentää elinikää ja erityisesti lisää terveiden ja hyvien vuosien määrää."


"Ruoan terveellisyyttä ei voi päätellä ilman tuoteselosteen ja ravintosisällön lukemista." Suomi-Tuoteseloste -sanakirja

 • Tuoreliha: Lihapitoisuuden esittäminen kuivaruuan tuoteselosteessa tuoreena, saa ruoan lihapitoisuuden näyttämään todellista suuremmalta. Viitteitä ruoan todellisesta lihapitoisuudesta saat, kun jaat tuorelihan yhteydessä ilmoitetun prosenttiosuuden neljällä.
 • Proteiini: Kuivaruuassa tulisi olla proteiinia vähintään 40 % ja sen tulisi olla eläinperäistä.
 • Kasviproteiini: Kasviproteiini ei ole kissalle yhtä hyvä valkuaisen lähde kuin eläinproteiini, sillä se imeytyy hiukan heikommin. Lisäksi ne eivät ole yhtä hyviä tarpeellisten aminohappojen lähteitä. Tuoteselosteissa kasvivalkuaiset on usein ilmoitettu valkuaisena, gluteenina tai proteiinina.
 • Ravintosisältö: Kertoo, kuinka paljon ruuassa on proteiinia ja rasvaa. Proteiinia tulisi olla vähintään 40 % ja rasvaakin runsaasti, sillä rasvan runsas määrä tarkoittaa pienempää hiilihydraatin määrää. 
 • Hiilihydraatit: Ovat kissalle tarpeettomia ja suurina määrinä jopa haitallisia, joten niitä tulisi kissan ruokavaliossa välttää. Hiilihydraattien määrää ei tuoteselosteesta yleensä löydy, mutta sen saa selville vähentämällä sadasta prosentista proteiinien, rasvan, tuhkan ja kuidun prosenttiosuudet. 
 • Hiilihydraattien pilkkominen:  Tarkoittaa sitä, kun tuoteselosteessa ilmoitetaan erikseen kaikki hiilihydraatin lähteet. Tällöin yksittäisen hiilihydraatin lähteen paikka tuoteselosteessa saattaa olla eri, mitä se olisi, jos kaikki hiilihydraatit olisi ilmoitettu yhdessä ja samassa "köntässä". Tällöin kasviperäisten ainesosien määrä on suurempi, mitä tuoteseloste antaa ensivilkaisulla ymmärtää.


Milla Ahola

Tassutuntumalla-blogin ruokakysymyksiin vastasi Viiruvarpaat-blogisti, biologian opiskelija ja luonnontieteiden kandidaatti Milla AholaKUVAT: MILLA AHOLA / ARI K.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi ja keskustelu ovat erittäin tervetulleita! Peräänkuulutan keskustelun asiallista tasoa, asiattomat kommentit poistetaan.

Kiitos! :)