torstai 19. marraskuuta 2015

Painajaisesta todeksi: kun kissa katoaa

Yksi valvotusti ulkoilevan kissan omistajan pahimmista painajaisista lienee se, kun kissa katoaa jälkiä jättämättä. Meillä tämä painajainen muuttui todeksi, kun Juju-kissa oli mitä ilmeisimmin saanut keploteltua ulko-oven kahvasta painamalla auki ja kadonnut illan pimeyteen.

Nyt kun kissa on saatu puolentoista vuorokauden seikkailuiltaan yhtenä kappaleena kotiin, ajattelin kirjoittaa aiheesta yhteenvedon sisältäen yleispäteviä neuvoja jotka olen aikoinaan (mm. ollessani mukana perustamassa sittemmin Etsijäkoiraliittoon sulautunutta Etsintäjoukot ry:tä) saanut, vinkit jotka sain tämän nimenomaisen tapauksen tiimoilta, yhdistettynä niihin vinkkeihin, joita olen aikaisempien omien kokemusteni kautta saanut.

Tämän kirjoituksen myötä haluan kiittää täydestä sydämestä kaikkia niitä ihania ihmisiä, jotka ovat myötäeläneet, antaneet vinkkejä, myötätuntoa, vertaistukea ja tarjonneet konkreettista apua. Vaikka kissamme ei tälläkertaa ollutkaan kateissa kuin reilun vuorokauden, olisin tullut kyllä aivan hulluksi ilman teitä. KIITOS, TE IHANAT IHMISET!

Korostan jälleen, että nämä "vinkit" pohjautuvat osittain omiin henkilökohtaisiin kokemuksiini, eivätkä täten välttämättä ole kaikilta osin yleispäteviä keinoja, jotka toimisivat aukottomasti kaikkien karkulaisten kanssa. Jos et ole varma, miten oman kissasi kohdalla tulisi karkaustilanteessa toimia, ota yhteyttä oman paikkakuntasi löytöeläintaloon tai Etsijäkoiraliittoon. 

Kissa on utelias ja haluaa laajentaa reviiriään.
Kissa haluaa laajentaa reviiriään, tutustua ympäristöön, seikkailla. Siksi se karkaa, jos saa tilaisuuden.

Miksi kissa lähtee karkuun?


Ovi jää auki tai huonosti kiinni ja kissa huomaa tilaisuutensa koittaneen! Se on luontaisesti utelias tutkimaan ympäristöään ja tällaisissa tilanteissa tilaisuus tehnee varkaan, kun ovenraosta on helppo livahtaa laajentamaan maailmankuvaa.

Sen lisäksi, että kissa on petoeläin, se on pienen kokonsa vuoksi myös saaliseläin. Tämän takia kissalla on tarve piiloutua ja se tuntee olonsa turvalliseksi pienissä kolosissa. Kissojen näkökulmasta piilopaikoiksi saattavatkin kelvata sellaisetkin paikat, joita ihminen ei tule ajatelleeksikaan. On pusikoita ja metsiä, mutta myös asuintalojen varastojen alusia ja kompostintauksia.

Kissa onkin mestari piiloutumaan ja vaikka se tuskin lähtee kovinkaan kauas katoamispaikaltaan, ei sitä ihmissilmällä todellakaan välttämättä huomaa, vaikka kulkisi metrin päästä ohi. Mitä enemmän katoamispaikan yhteydessä on piilopaikkoja, sen epätodennäköisempää kissan löytäminen pelkällä omalla silmällä haravoimalla on.

Oman kokemukseni mukaan etenkin valvotusti ulkoilevien ja sisäkissojen karkaamiseen liittyy usein säikähdys, jonka seurauksena kissa sinkoaa horisonttiin. Uteliaana ja rohkeana ulkomaailmaan lähtenyt, mutta siihen tottumaton kissa saattaa säikähtää pientäkin ympäristöstä kuuluvaa ääntä, ylleen lankeavaa varjoa tai mitä tahansa odottamatonta ja lähteä vaistomaisesti karkuun.

Tällöinkään se tuskin lähtee kauas, mutta saattaa eksyä, jolloin se ei automaattisesti osaa enää kotiin, vaikka haluaisikin. Oman kokemukseni mukaan nämä ovat juuri niitä tilanteita, joissa kissa vain katoaa, eikä siitä näy eikä kuulu sen jälkeen vilahdustakaan. 

Myös sateinen sää saattaa pitää kissan piilossa, sen hakeutuessa jonnekin suojaan sadetta pitämään. Meidänkin Jujumme pysyi visusti piilossa läpi sateisen illan ja yön, mutta aamun tyyneydessä ryömi vihdoin läpimärkänä ihmisten ilmoille.

Eksynyt kissa
Kissa on taitava piiloutuja.

Miten saada eksynyt kissa takaisin kotiin?


Kun kissa on karannut säikähdyksen seurauksena, sitä voi olla todella haastava löytää pelkästään mahdollisia olinpaikkoja haravoimalla. Niinpä olenkin saanut kanssaihmisiltä ja oppinut oman kokemukseni kautta paljon hyviä kikkakolmosia, jolla yrittää opastaa mahdollisesti eksynyttä kissaa takaisin kotiin.

Huutelu


Jos huutelet kissaa, huutele mahdollisimman pienellä ja kissalle entuudestaan tutulla porukalla. Oman kokemukseni mukaan säikähdyksen takia karannut ja mitä ilmeisimmin siksi eksynyt kissa on useampaankin kertaan löytänyt takaisin kotiin tutun ihmisen äänen kuullessaan ja sen sijainnin paikallistaessaan.

Isolla, vieraalla ja metelöivällä porukalla liikkuminen taas saattaa säikyttää kissaa entisestään, jolloin se vähintäänkin jatkaa piileskelyään tai pahimmassa tapauksessa lähtee uudelleen karkuun, eksyen yhä kauemmas kodistaan.

Omistajan toimesta tapahtuvan ääntelyn ja huutelun ei välttämättä tarvitse olla pelkkää kissan nimen huhuilua
, vaan kaikenlainen ääntely, esimerkiksi äänekkäästä keskustelusta tai tuttujen (perheen omien) lasten leikkimisestä lähtevät äänet auttavat kissaa suunnistamaan takaisin kotiin.

Mikäli huhuilet kissaa samalla kun etsit sitä lähiympäristöstä, huolehdi että huhuilet vain, kun kuljet kotia kohti.
Mikäli huhuilet kissaa samalla kun kuljet poispäin kodista, saatat tahtomattasi houkutella sen entistä kauemmas kotikulmilta.

Jos vain suinkin mahdollista, kissan nimen huutelu tai muu tuttujen ihmisten toimesta tapahtuva ääntely kannattaa ainakin osittain ajoittaa aamuyöhön
, jolloin ympäristö on hiljainen, äänet kulkeutuvat puhtaimpina kauemmas ja kissakin uskaltaa ehkä kömpiä ulos piiloistaan ympäristön rauhoituttua. Kun ympäristön muut ylimääräiset äänet ovat hiljenneet, on ihmisenkin helpompi kuulla, mikäli kissa vastaa hänen huuteluunsa.

Ole huutelussasi sinnikäs. Älä luovuta, vaikkei ensimmäinen huutelukerta toisikaan toivottua lopputulosta. Niin omien kokemusteni myötä, kuin muiden asiasta kokemusta omaavien kanssa keskusteltuani on nimittäin osoittautunut, että huutelua saa toistaa usein ja jopa tunnin yhtäjaksoisissa pätkissä, että siitä on kissan löytymisen kannalta hyötyä.

oviauki
Auki jätetty ovi antaa karkulaiselle mahdollisuuden palata kotiin kaikessa rauhassa.

Ovi auki


Tämän vinkin sain viimeisimmän karkausepisodin tiimoilta. Toisinsanoen muut talon eläimet lukkojen taakse, etteivät ne pääse karkuun ja ovi/ikkuna raolleen, jotta karkulainen saa palata kotiin kaikessa rauhassa ja omaan tahtiinsa. Suhtauduin tähän vinkkiin alkuun hieman skeptisesti. Näinköhän siitä on mitään hyötyä, jos kissa kerran on eksyksissä, eikä edes välttämättä osaa tulla kotiovelle asti. 

Vaikkei meidän Juju suoranaisesti tullutkaan itse ovesta sisään, niin uskon avonaisella ovella yhdistettynä sinnikkääseen ja eri vuorokaudenaikoina tapahtuneeseen huuteluun olleen merkittävä rooli siinä, että Juju saatiin kotiin. Mikäli en olisi sitä tuosta läheisestä pensasaidasta löytänyt, olisi ollut vain ajan kysymys, milloin se olisi itse kävellyt avonaisesta ovesta sisään.

Mikäli jonkin kulkuväylän pitäminen avoinna on talouden muiden lemmikkieläinten kannalta turvallista, suosittelen oman kokemukseni perusteella ehdottomasti kokeilemaan!

Ilmoita kissan katoamisesta löytölään
Kun löytölää on informoitu kadonneesta kissata, he osaavat reagoida tuntomerkkeihin sopivan kissan osuessa kohdalle.

Ilmoita löytölälle


Kun lemmikki katoaa, siitä tulisi ilmoittaa mahdollisimman pian paikkakuntasi löytöeläimistä vastaavalle löytöeläintalolle. Näin siellä päässä osataan reagoida, mikäli heille päätyy kissasi tuntomerkkeihin sopiva eläin. 

On sanottu, että harva löytölään päätyneistä kissoista pääsee enää takaisin alkuperäiseen kotiinsa, joten senkin puolesta on erittäin tärkeää informoida löytöeläintaloa kissan katoamisesta ja siitä, että sillä on koti.

Tunnistusmerkintä, eli mikrosiru auttaa myös löytölään päätyneen kissan ja sen alkuperäisen omistajan yhteensaattamisessa, joten kissan tunnistusmerkintä mikrosiruttamalla on myös yksi hyvä varotoimenpide kissan karkaamisen varalta.

Muista ilmoittaa löytölälle myös, kun kissasi löytyy. Näin he eivät jää turhaan siihen käsitykseen, että kissasi on edelleen karkuteillä.

Ilmoita kissan katoamisesta kanssaihmisille
Kissan katoamisesta kannattaa ilmoittaa niin sosiaalisessa mediassa, kuin kaupan seinälläkin.

Ilmoita kanssaihmisille


Valvomattomasti ulkoilevaan kissaan kukaan tuskin kiinnittää lähtökohtaisesti sen kummempaa huomiota, sillä automaattioletus lienee, että kissa omatoimiulkoilee tarkoituksella. Siksi onkin erittäin tärkeää tehdä ympäristölle ja lähiseudun ihmisille tiedettäväksi, että kissasi on karkuteillä.

Kuvallisia ilmoituksia kannattaa viedä lähiseudun kauppojen yms. ilmoitustaululle ja pyytää ottamaan kaikista näköhavainnoista yhteyttä kissan omistajaan. Tarvittaessa ilmoituksia voi viedä myös lyhtypylväisiin (älä niittaa ilmoituksia eläviin puihin!) tai muihin tolppiin. 

Tämän lisäksi sosiaalinen media on erittäin tehokas väylä, jota kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Esimerkiksi Facebookissa on useita valtakunnallisia ja paikallisia lemmikkieläinten katoamisilmoituksiin keskittyneitä ryhmiä, joiden lisäksi karkurista kannattaa ilmoittaa myös paikallisessa kaupunginosaryhmässä. 

Loukutus voi olla ainoa vaihtoehto saada karannut kissa kiinni.
Loukutus tulee kysymykseen, jos kissaa ei muilla keinoin saada kiinni.

Loukuta


Mikäli kissaa ei sitkeästä huutelusta huolimatta näy tai kuulu, voi ainoa vaihtoehto olla kissan loukutus. Loukutuksella tarkoitetaan esimerkiksi supiloukun virittämistä alueelle, jossa kissa todennäköisesti liikkuu. Loukun menoaukko viritetään ylös ja sen perälle laitetaan voimakashajuista (ja tiedettävästi kissan mielestä herkullista) ruokaa. Kun eläin menee loukkuun ruuan perässä, se laukaisee samalla menoluukun kiinni ja jää kirjaimellisesti loukkuun.

Loukkuna käytetään aina ns. elävänä pyydystävää loukkua, joka ei oikein toimiessaan vahingoita sinne mennyttä eläintä millään tavalla. Loukun laukaisumekanismin toiminta ja herkkyys kannattaa kuitenkin aina tarkistaa ennen tositoimiin ryhtymistä.

Mikäli loukutukseen päädytään, on kissan omistajan sitouduttava siihen sataprosenttisesti. Loukutukseen ei riitä pelkkä loukun asentaminen ja virittäminen paikoilleen, vaan se tulee käydä tarkistamassa säännöllisin väliajoin, vähintään kerran päivässä, ettei kissa tai loukkuun mennyt muu eläin joudu virumaan siellä kohtuuttoman pitkiä aikoja. Liian usein loukulla ei kuitenkaan kannata ravata. Eläin ei välttämättä uskalla mennä loukkuun, jos sen ympärillä käy jatkuva kuhina.

Loukun asettamiseen tulee aina kysyä maanomistajan lupa, eikä sitä voi omin lupineen sijoittaa aivan minne tahansa. Jos loukun joutuu asettamaan vähänkin julkiselle paikalle, kannattaa sen yhteyteen laittaa lappu, jossa selvennetään loukun käyttötarkoitus. Näin pyritään ehkäisemään loukusta mahdollisesti syntyvät väärät käsitykset (eli että kyseessä ei ole luvaton salametsästys tai eläintä vahingoittava toiminta) ja loukkuun mahdollisesti kohdistettava, joskin hyvää tarkoittava ilkivalta. 

Mikäli loukkuun menee väärä kissa tai luonnonvarainen eläin, se päästetään pois ja viritetään loukku uudelleen.

Talvella loukutus vaatii erityistä huolellisuutta, sillä sen lisäksi, että kovilla pakkasilla loukkuun joutunut eläin on hyvin altis kylmettymiselle, myös syöttinä käytetty ruoka jäätyy nopeasti, jolloin sen haju ei enää houkuttele kissaa luokseen.

Kissan kadotessa loukkua voi pyytää lainaksi oman paikkakuntansa eläinsuojeluyhdistykseltä, löytöeläintalolta tai metsästysseuralta. Useimmiten loukut luovutetaan lainaksi muutaman kymmenen euron panttisummaa vastaan, jonka saa takaisin loukun palautuksen yhteydessä.

Etsijäkoira voi auttaa piilossa olevan eläimen olinalueen kartoituksessa.
Etsijäkoira aistii kissan läsnäolon silloinkin, kun ihmisen aistit eivät siihen riitä.

Pyydä etsijäkoira apuun


Joskus voi olla mahdoton päätellä, missä kissa tarkkaan ottaen liikkuu ja mikä olisi optimaalisin paikka loukulle. Tällöin etsijäkoirasta voi olla suuri apu.

Etsijäkoirat ovat kadonneiden lemmikkieläinten etsintään koulutettuja koiria, joiden avulla voidaan rajata alue, missä kadonnut eläin liikkuu. Etsijäkoiran ei ole tarkoitus johdattaa ihmistä suoraan kadonneen eläimen luo, sillä se saattaisi säikyttää karkulaisen ja saada sen pakenemaan, jolloin etsintä vaikeutuu entisestään. Etsijäkoiran avulla voidaan sensijaan kartoittaa alue, mihin mahdollinen loukku kannattaa sijoittaa tai muut etsintätoimet keskittää.

Suositellaan, että kaikista talouden lemmikkieläimistä otettaisiin tuppo karvaa tiiviisiin minigrip-pusseihin. Jokaisen talouden lemmikin karvatuppo laitetaan omaan pussiinsa ja tuppo uusitaan noin puolen vuoden välein, jotta etsijäkoiralle annettava hajunäyte olisi katoamisen sattuessa mahdollisimman tuore. 

Yksilölliset hajunäytteet ovat tärkeitä, sillä varsinkin monieläintalouksien eläintarvikkeissa, kuten nukkumapedeissä voi olla sekoittuneena useita eri hajuja, jolloin etsijäkoiran on vaikea paikallistaa niiden joukosta juuri kadonneen eläimen haju. 

Minulla on ollut tarkoituksena ottaa meidän ötököistä karvatupot talteen, mutta enhän minä sitten ehtinytkään tuumasta toimeen, ennen kuin tämä karkausepisodi tapahtui. Nyt täytyykin kaivaa Furminator heti esille, ja kammata jokaisesta eläimestä kunnon tupot omiin pussukoihinsa. Koskaan ei tiedä, milloin niitä tarvitsee!

Miten karkulaiset saatu takaisin kotiin?
Oma koti kullan kallis

Miten saimme oman karkulaisemme kotiin ja miten olemme toimineet aikaisempien kanssa?


Rehellisyyden nimissä täytyy myöntää, ettei tämä ole ensimmäinen kerta, kun joku kissoistani lähtee yön yli kestäneille reissuilleen.

Valtsun karkureissu kesti neljä päivää.
Valtsu-kissan karkureissu kesti neljä päivää ja päättyi tuttujen lasten leikin ääniin.

Lapsuudenkodin Valtsu


Ensimmäinen tällainen kokemus minulla on lapsuudesta, kun lapsuudenkotini nyt jo edesmennyt Valtsu-kissa paineli häntä töttöröllä ovesta ulos ja oli monta päivää poissa. Levittelimme kauppojen seinille ilmoituksia, mutta yhtään yhteydenottoa ei tullut. Surimme ja varauduimme siihen, ettemme tulisi enää koskaan näkemään Valtsua.

Oli kesäloma ja saimme naapurin lasten kanssa valvoa hieman tavallista myöhempään. Oli lämmin ja valoisa kesäyö ja leikimme naapurin kavereidemme kanssa pihalla äänekkäästi yömyöhälle. Seuraavana aamuna heräämme ovikellon soittoon, kun naapurit tulivat kysymään, että onkohan se teidän kissa tuolla kun maukuu. Ja ei kun takapihan ovea avaamaan ja siellähän se Valtsu oli, aivan yhtenä kappaleena! 

Jälkikäteen tulimme siihen tulokseen, että Valtsu oli todennäköisesti eksynyt ja yöllä oli kuullut meidän tuttujen lasten äänet ja osannut suunnistaa niiden avulla kotiin.

mestarikarkuri
Mestarikarkuri Miisu säikäytti emäntänsä lähtiessään vielä vanhoina päivinäkin seikkailemaan.

Mestarikarkuri Miisu


Miisu tuli minulle aikuisena, iäkkäänä kodinvaihtajana, omatoimiulkoiltuaan koko senastisen elämänsä. Meillä se sitten siirtyi aktiiviseen valvottuun ulkoiluun. Kerran se sitten pääsi karkuun, eikä siitä kuulunut tai näkynyt merkkiäkään. Tuli ilta, tuli yö, ei jälkeäkään kissasta.
Jätin kuistille kukkurallisen kupin ruokaa, ajatellen sen houkuttelevan kissan kotiin. Vielä mitä! Kissa oli käynyt kuistilla vaivihkaa imuroimassa ruuat parempiin suihin ja jatkanut sitten tyytyväisenä seikkailujaan ilman, että olin edelleenkään nähnyt siitä vilaustakaan.

Tässä onkin syy, miksi sittemmin olen karsastanut pelkän ruuan laittamista kuistille houkuttimeksi, sillä pahimmillaan se vain pidentää kissan karkureissua. Kun ruokahuolto pelaa, ei kissalla ole mikään kiire kotiin. Mikäli ihminen ei pysty reagoimaan täysin reaaliaikaisesti kissan liikkeisiin, onkin mielestäni parempi yhdistää ruualla houkuttelu loukutukseen tai jättää kissan ruokkiminen kokonaan sikseen. 

Tämä kissa tuskin oli missään vaiheessa eksyksissä, mutta pois näkyvistä se pysyi todella taitavasti. Naapuri oli lähdössä koiriensa kanssa lenkille ja tuli siinä sitten oven taakse kyselemään, että joko kissa on löytynyt. Jäin siinä sitten hetkeksi rupattelemaan naapurin kanssa, jonka seurauksena kissa ilmestyi kulman takaa ja sain sen pelkästään puhumalla seuraamaan itseäni ovesta sisään.

Tutun ihmisäänen kuulemista karkurin johdattelussa kotiin ei siis missään nimessä sovi väheksyä!

juju
Tämä herra aiheutti omistajilleen sydämentykytyksiä avattuaan oven ja paineltuaan illan pimeyteen.

... ja viimeisin: Jujun taidonnäyte 


Meillä nyt hitusen alle vuoden asustellut, 10 kk ikäisenä kodinvaihtajana tullut Juju-kissa oli onnistunut mitä ilmeisimmin keplottelemaan kodinhoitohuoneemme ulko-oven auki. Kun huomasimme oven olevan auki, kasasin kissat kutsuhuudolla kasaan ja laskimme pääluvun. Yksi kissa puuttui.

Syöksyin ulos ovesta ja kuulin läheisestä pensasaidasta tuttua mää'intää. Yritin houkutella kissaa luokse, mutta samassa hetkessä se mitä ilmeisimmin säikähti jotain ja sinkosi horisonttiin, kadoten illan pimeyteen.

Tämän jälkeen huhuilimme sitä järjestelmällisesti eri vuorokaudenaikoihin. Päivällä, illalla ja mies aamuyöstä ennen töihinlähtöä. Leikimme myös koiran kanssa pihalla tuottaen tarkoituksellista ääntä, jotta kissa osaisi suunnistaa takaisin kotiinsa. Eksymisen puolesta nimittäin puhui se, ettei kukaan naapureistakaan ollut nähnyt vilaustakaan kissasta. 

Lisäksi pidimme kodinhoitohuoneen ovea hetkisen raollaan, jotta kissalla olisi mahdollisuus itse tulla suoraan siitä ovesta sisälle, josta oli lähtenytkin. 

Juju oli ollut noin 1½ vuorokautta kateissa, kun olin lähdössä aamulla koiran kanssa pihalle. Näin läheisessä kuusiaidassa jotain omituista, luullen ensin, ettei se ole mitään. Kutsuin kuitenkin samalla kissaa nimeltä ja pensasaita vastasi tutulla äänellä "miau".

Ei kun koira sisään ja taskut täyteen namia ja kissaa houkuttelemaan. Herkut osoittautuivat tarpeettomiksi, kun kissa juoksi puskien luokseni ja sain kannettua sen suoraan sisään.

Uskon, että tässä tapauksessa Juju saatiin takaisin tuttuihin maisemiin järjestelmällisellä huutelulla ja huhuilulla, ääntä pitämällä ja oven pitämisellä auki. Mikäli en olisi löytänyt kissaa pensasaidasta, olisi ollut vain ajan kysymys, kun se olisi itse kävellyt avonaisesta ovesta sisään.

Loppu hyvin, kaikki hyvin!


Kissan kadotessa on ensisijaisen tärkeää pysyä rauhallisena ja ryhtyä välittömiin etsintätoimenpiteisiin. Yksin ei kissansa katoamisen ja etsimisen kanssa tarvitse selvitä, vaan apua on saatavilla, sitä kannattaa ehdottomasti pyytää ja kaikki tarjottu ja tarjolla oleva apu ottaa vastaan!

KUVAT ARI K.

Tärkeitä linkkejä:


5 kommenttia:

 1. Kiitos hyödyllisestä artikkelista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, että jaksoit lukea maratonpostauksen alusta loppuun. :)

   Poista
 2. Kiitos vinkeistä ! Itse olisin varmaan niin paniikissa, että poukkoilisin ympäriinsä tehden homman entistä vaikeammaksi joten tämä postaus menee kirjanmerkkeihin, varmuuden vuoksi. Etsijäkoirille onkin jo tupot kaapissa valmiina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi. :) Kiva, että koet kirjoituksen hyödylliseksi, Vaikka tottakai sitä toivoo, ettei näille vinkeille koskaan tulisi oikeasti tarvetta, niin kyllä se kummasti auttaa siinä itse tilanteessa, että on pääkopassa valmiina jo jonkinlainen toimintasuunnitelma.

   Poista
 3. Kiitos artikkelista. Tätä oli lohduttavaa lukea, kun oma kissa kateissa ja keinot vähissä

  VastaaPoista

Kommentointi ja keskustelu ovat erittäin tervetulleita! Peräänkuulutan keskustelun asiallista tasoa, asiattomat kommentit poistetaan.

Kiitos! :)