tiistai 18. elokuuta 2015

Ajatuksia kissojen markettiruuista

Julkaistu Kaunis utopia? -blogissa 27.1.2015  

Sosiaalisessa mediassa on käyty paljon keskustelua kissan oikeaoppisesta ruokinnasta ja tässä asiayhteydessä marketeista saatavat kissanruuat on teilattu saman tien kissalle täysin sopimattomaksi ravinnoksi ja markettiruokaa kissoille syöttävät suoranaisiksi eläinrääkkääjiksi.

Meillä kissat syövät ns. sekaravintoa, eli raakoja lihoja ja teollista sekaisin ja valtaosa kissojemme syömästä teollisesta ruuasta ostetaan marketeista. 

Ai miksi haluan syöttää kissoilleni tarkoituksella sellaista p*skaa, enkä halua panostaa kissojeni hyvinvointiin syöttämällä sille ”kunnon ruokaa”?

Noh, tässäpä perustelut poikineen
 1. Syötän kissoille ainoastaan marketista saatavia viljattomia (ja kasviksettomia) märkäruokia. Kuivanappulaa kissamme eivät syö pääasiallisena ravintona käytännössä ollenkaan, vaan ne toimittavat meidän ruokavaliossamme lähinnä makupalan ja aktivointipallon täytteiden virkaa.
 2. Kissamme syövät teollisen ruuan lisäksi myös melko paljon ja kattavasti raakaa lihaa, eli en syötä niille pelkkää ”markettimuonaa”. Sen sijaan että tuomitsee kaikki markettimuonan syöttäjät automaattisesti kissansa taattua sairastumista edesauttaviksi eläinrääkkääjiksi, kannattaisikin kysyä, että syöttääkö henkilö kissoilleen mitään muuta sen markettiruuan lisäksi. Se kun vaikuttaa olennaisesti kokonaisuuteen ja ruuan tasapainoisuuteen.
Keskustelun yhteydessä minulta on kyselty mitä viljattomia ja kasviksettomia ruokia marketeista muka kissoille löytyy, joten päätin laatia tähän jonkinlaisen listan niistä ruuista, jotka itse olen bongannut ja netin avulla listaa vielä jälkikäteen täydentänyt. Mikäli olet aikeissa shoppailla omalle kissallesi marketista näitä ruokia, niin tutkithan vielä itse paikan päällä pakkauksen tuoteselosteen mahdollisten sisältömuutosten ja allekirjoittaneen mahdollisesti tekemien inhimillisten virheiden varalta.

Olen tähän yhteyteen listannut myös muita, omaan arvomaailmaani liittyviä tekijöitä ja huomioita näistä kissanruuista ja toivon että niistäkin on hyötyä ehkä jollekulle toisellekin. Olen myös lisännyt ruokamerkin ja -laadun yhteyteen maininnan, mikäli kyseessä on täydennysravinto. Muuten kyseessä on täysravinnot, eli ruuat joihin on lisätty kaikki kissan tarvitsemat vitamiinit.

Koska yritän itse kiinnittää ruuan alkuperään huomiota, listasin tähän myös ruokien alkuperä- ja valmistusmaat kaikissa niissä tapauksissa, joissa ne olivat saatavilla. Joikaisen tässä listatun ruuan kohdalla on myös linkki suoraan valmistajan tai jälleenmyyjän sivuille, joten jokainen voi itse tehdä omat päätelmänsä ruuan ja raaka-aineiden laadusta ja siitä, haluaako niitä omalle kissalleen syöttää.

ALMO NATURE
 • Almo Nature -ruokaa (täydennysravinto) on saatavilla hyvinvarustetuista tavarataloista, esim. Citymarketit. Ainakin osa näistä sisältää riisiä 1-3%, mutta otin ne mukaan tähän listaan, koska niissä käytetty liha on laadukasta ja 1% riisipitoisuus takaa kissalle tarpeellisen ja riittävän kuidunsaannin. Almo Naturelle plussaa myös siitä, että käyttävät ruuissaan eettisesti kestäviä ja osittain luonnonmukaisesti viljeltyjä raaka-aineita ja ottavat ympäristön huomioon.

BEST-IN
 • Best-In kotoisa, kissan kanapata
  • Sisältää persiljaa, jonka sanotaan olevan luonnollinen vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Valmistus- ja alkuperämaa: Suomi on minulle ehdoton plussa!

K-MENU
 • K-menu, kissan lohi- ja taimenpatee (Valmistusmaa: Alankomaat)
 • K-menu, kissan kanapatee (Alkuperämaa: Alankomaat)
  • HUOM! Kanapateen raaka-ainekoostumus on ilmeisesti muuttunut. Netistä löytyi vain tuoteseloste jossa sokeri on mainittu, mutta itse ostin taannoin kissoilleni kanapateeta, jossa sitä ei tuoteselosteen mukaan ollut.)

MJAU

PIRKKA

PRIMACAT
RAINBOW
 • Rainbow tonnikalaherkku kissalle (sis. säilöntäaine: natriumnitriitti. Valmistusmaa: Thaimaa)
 • Rainbow tonnikalaa kissalle (sisältää e-vitamiinia, ei muita vitamiineja. Valmistusmaa. Thaimaa)
 • Rainbow patee sisältää kanaa
 • Rainbow patee sisältää lohta ja katkarapua (sisältää rasvoja, joiden alkuperää ei mainita)
  • HUOM! Saman sarjan naudanlihapatee sisältää sokeria!
  • HUOM! Kannattaa olla tarkkana ja tarkistaa ruuan tuoteseloste vielä kaupassa paikan päällä, mikäli on aikeissa ostaa näitä ruokia, sillä ilmeisesti näitä ruokia liikkuu nyt kahdella ei sisällöllä, joista toisissa on viljaa, sokeria ja kasviksia, toisissa taas ei.
SHEBA

YARRAH
 • Osa Yarrah-luomukissanruuista sisältää kasviksia, osa taas ei. Yarrah-ruokia myy ainakin jotkut K-Supermarketit. Kannattaa lukea tuoteseloste ennen ostopäätöstä.
  • Ruuissa käytetään luomuraaka-aineita ja ainakin osassa kalaruuista käytetty kala on MSC-sertifioitua.

Näiden lisäksi kannattaa vilkaista rohkeasti myös monista marketeista löytyviin eläinruokien pakastekaappeihin ja -altaisiin. Monista kaupoista löytyy kattavasti kissoillekin sopivia raakapakasteita ja monista marketeista löytyy myös rajattu valikoima Mush-raakapakasteita, eli tismalleen samaa tavaraa mitä eläinkauppojenkin pakastealtaista. Eläinkaupoista löytyy toki usein laajempi valikoima raakapakasteita ja meidän huusholliin ostetaan niitä myös eläinkaupoista.

Tämän lisäksi meidän kissamme syövät myös ihan ihmisille tarkoitettuja lihoja, sillä eläimille tarkoitetuista lihoista on vaikea löytää kissan suuhun sopivia lihapaloja, joissa olisi sopivasti haastetta kissan hampaille ja leuoille, mutta eivät olisi liian isoja tai kovia paloja purtavaksi. Kaikki pelkästään kissoille suunnatut raakapakasteet taas tuntuvat olevan lähinnä pehmeää jauhelihaa, eikä niissäkään ole kissojen leuoille tarpeeksi haastetta.

Eniten minua näissä markettiruuissa ja niiden tarjonnassa harmittaa tonnikalan runsas tarjonta ja se, että ainoa löytämäni MSC-sertifioitua tonnikalaa sisältävä kissanruoka sisältää viljaa ja kasviksia, enkä siksi halua sitä omille kissoilleni syöttää. :( Samaan dilemmaan törmäsin aikoinaan Whiskas-annospussien kohdalla, kun luomuraaka-aineista valmistettu annospussi sisälsi kasviksia ja ei-luomu taas ei sisältänyt. Olisin mielelläni halunnut ostaa kissoilleni luomua, mutta en halunnut tehdä sitä niiden ruokavalion kustannuksella. Sheballe kuitenkin ehdoton plussa siitä, että heidän viljattomat ja kasviksettomat lohiruokansa ovat niin ikään MSC-sertifioituja. Marketeissa myytävissä teollisissa ruuissa käytetyn lihan ja eläinperäisten tuotteiden laadusta voidaan varmasti olla montaa mieltä, mutta itse en omien kissojeni kohdalla koe sitä ongelmaksi, koska ne eivät elä pelkällä teollisella ruualla.

Pelkkä eläinkaupasta ostaminen ei takaa ruuan hyvää laatua, eikä siihenkään kannata sokeasti luottaa. Toki monessa eläinkaupasta saatavassa ruokamerkissä liha on laadultaan sellaista että sitä voisi ihminenkin syödä, mutta harmittavan moneen ruokamerkkiin on siitäkin huolimatta lisätty jotain sellaista, mitä kissa ei todellisuudessa tarvitse. Eli silmä tarkkana saa olla siellä eläinkaupassakin, ettei maksa itseään kipeäksi turhaan.

Kannattaa myös huomioida, että monet lihapitoisuudeltaan sataprosenttiset teolliset ruuat ovat täydennysravintoa, joihin ei siis ole lisätty kissalle tarpeellisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Mikäli syötät siis kissallesi pelkästään täydennysravinnoksi luokiteltavia säilykkeitä, tulee kissan vitamiinien ja kivennäisaineiden saamisesta huolehtia erikseen.

En ole eläinkaupan teollisia ruokia vastaan ja ostan kyllä kissoillemme aina aika-ajoin eläinkaupastakin jotain herkkuruokaa. En kuitenkaan ihan täysin ymmärrä markettiruokien ehdotonta teilausta, etenkään silloin, jos niitä syötetään osana monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota. Jos minulla on vaihtoehtona ostaa kissoilleni säilykepurkissa olevaa täydennysrehua tai tuoretta ja raakaa lihaa, niin ei varmaankaan ole vaikeaa arvata, kumpaa mieluummin ostan.

Näihin seikkoihin siis perustan päätökset, jotka olen kissojeni ruokavalion suhteen tehnyt. Tämän lisäksi haluaisin joskus ostaa kissoillemme kokeeksi pakastettuja jyrsijöitä, mutta se edellyttäisi jonkun kotimaisen ruokajyrsijäkasvattajan löytämistä ja eläinten ostamista suoraan häneltä. Ruokajyrsijät kun minun käsitykseni mukaan tulevat eläinkauppoihin keskieurooppalaisista ”tukuista”, joissa niitä kasvatetaan kyseenalaisissa olosuhteissa. Jos siis vain suinkin voin asiaan vaikuttaa, niin haluan että eläinteni ruuaksi päätyvät eläimet ovat asiallisesti pidettyjä, kasvatettuja ja lopetettuja.

Mitä sinun lemmikkisi syövät?


8 kommenttia:

 1. Ainaki wuf.fi eläinliikkeessä sekä Faunattaressa pakastetut hiirulaiset tulevat kuulemma suomalaisilta hiirten kasvattajilta ja ne on lopetetty hiirien kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Itsekkin luulin, että pakastetut hiirulaiset tulevat ulkomailta tukuista, mutta kuulemma näin ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. :)

   Saatat olla oikeassa, mutta koska olen kuullut myös päinvastaista toisen käden tietoa ja omaa kokemusta ei ole, olen päättänyt pelata varman päälle ja ostaa ruokajyrsijäpakasteet henkilökohtaisesti suoraan kasvattajalta. Näin voin olla ihan 100 % varma, että kissojeni syömät jyrsijät on eettisesti tuotettu ja näen konkreettisesti ne pakastejyrsijät ennen ostopäätöstä.

   Tämä on toki vain minun henkilökohtainen päätökseni ja tottakai jokainen tekee tahollaan omansa. On hyvä, että kauppohin tulee koko ajan enemmän ja enemmän jyrsijöitä kotimaisilta kasvattajilta ja asiasta kannattaneekin rohkeasti tiedustella ja kysyä eläinkaupan henkilökunnalta ennen lopullisten ostopäätösten tekemistä. :)

   Poista
 2. Hyvä postaus tämä! Toden totta tuo, ettei se, myydäänkö kissanruoka marketissa vai eläinkaupassa automaattisesti ratkaise, onko kyseessä hyvä vai huono tuote. Lähinnä, maksaako annospussi yli vai alle euron, ihan samalla tapaa sieltä eläinkaupastakin voi löytyä kuraa ja marketista laatua.

  Itse tässä tuskastellut Latzin suhteen, kun pakkauksessa ei lue kunnolla, kuinka iso osuus tuotteesta on kasvisperäistä. Tästä syntyikin sitten vähän pilke silmäkulmassa pohdinta siitä, onko HauHau parempaa kissanruokaa kuin Latz:
  http://poikastenpulkassa.vuodatus.net/lue/2016/08/syottaisinko-hauhauta-kissalleni

  Samaa mieltä myös tuosta, että raaka liha jne. on se, mikä kissan tiellä pitää. Välillä vaan joutuu syöttämään teollista ja aina ei ole sitä eläinkauppaa kädenulottuvilla, eikä kaikilla kissanomistajilla ole siihen varaakaan. Eläinkaupan kissanruuat ovat kalliita jopa tuoreisiin lihatuotteisiin verrattuna ja esimerkiksi opiskelijabudjetilla ei kauhean kauaa mietitä, ostetaanko 0,35 e Pirkka-annospusseja vai 1,35e eläinkaupan annospusseja, jos katti vetää niitä 3-4 päivässä poskeensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :)

   Olen samaa mieltä. Ainoa, joka kertoo ruuan todellisen laadun on tuoteseloste ja siitäkin pitää tietää mitä lukee ja etsii, ettei tule jymäytetyksi. Tämä lemmikkieläinten ruokateollisuus on kyllä sellainen bisnes, että saa olla tarkkana ja kieli keskellä suuta, kun katsoo mitä eläimilleen syöttää.

   Poista
 3. Kasviksissa ja viljoissa isoin ongelma kissoille on hiilihydraatti. Sekä tärkkelys että sokeri ovat siis nimenomaan kasvien yhtiä haitallisimpia ainesosia. Ihan siis vaan sillä, kun sun listallasi oli tosi monta sokeri- tai tärkkelyssisältöistä ruokaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja pahoittelut että vastaan siihen vasta nyt.

   Kommenttisi jättämisen jälkeen listalta on poistettu kaikki sokeripitoiset ruuat, joten jos niitä löytyy edelleen listalta, niin kertoisitko minulle mikä ruoka on kyseessä, niin tiedän käydä poistamassa sen listalta. :) .

   Poista
 4. Minä taas haluan tarjota kissoilleni myös valmisteita joissa nimenomaan on myös kasviksia, esim porkkanaa tai muuta, koska uskon niiden olevan hyödyllisiä kissoille (antioksidantteja, hivenaineita). Samoin saatan lisäillä ruokaan hippusia muitakin yrttejä kuin persiljaa. En myöskään oikein ymmärrä viljakammoa. Miksi suomalaiselle maatiaiselle kelpaisi viljoista vain ulkomainen riisi? No en kyllä tarjoa kissoille erikseen mitään viljoja, mutta jos vaikka märkäruoassa on jotain muuta viljaa kuin riisiä, en katsoa tarpeelliseksi hyljeksiä valmistetta sen vuoksi. Uskon että monipuolinen ruokavalio pitää kissan terveenä, niinkuin näytät sinäkin ajattelevan. Mukana noita tuorelihoja - jos kissa niitä haluaa syödä, ensimmäiset kissani eivät halunneet, nykyiset haluavat. Tämä Kuningaskuluttajan vertailu eläinkaupan ja markettiruokien suhteen oli mielenkiiintoinen, ei juuri eroa terveellisyyden suhteen. Kissat osaavat hyvin itse valita mikä niille kelpaa. Se taitaa olla mulla pääkriteeri. Monikaan kallis eläinkaupan ruoka ei kelpaa, ei itse asiassa riipu hinnasta. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/01/18/kissan-ja-koiranrehujen-tuoteselosteet-monitulkinnallisia

  VastaaPoista

Kommentointi ja keskustelu ovat erittäin tervetulleita! Peräänkuulutan keskustelun asiallista tasoa, asiattomat kommentit poistetaan.

Kiitos! :)