sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Sydämentykytyksiä

Se oli aivan normaali rokotuskäynti eläinlääkärillä. Olin huolissani puolipitkäkarvaisen Tepukaisemme yllättäen alkaneesta turkin takkuuntumisesta ja halusin kysyä eläinlääkäriltä, mikä siihen voi olla syynä. Olin varautunut siihen, että lisätutkimuksia tehdään. Se, mitä eläinlääkärikäynnillä sitten selvisi, tuli aivan puskan takaa.

Tepukaisella on kaikki hyvin. Sen yleiskunto on hyvä ja aikaisemmin niin vaivattoman ja siistin turkin takkuuntuminen johtui todennäköisesti hetkeä aikaisemmin tapahtuneesta ruokamerkin vaihdoksesta. Olin aloittanut muutamaa päivää ennen eläinlääkärikäyntiä lohiöljyn syöttämisen kissoille ja sovimme eläinlääkärin kanssa että kuuria jatketaan ja tarvittaessa vaihdetaan ruokamerkki ennalleen.

Rokotuskäyntien yhteydessä kissoille tehdään aina perustutkimus, eli kuunnellaan sydän ja tunnustellaan kissa läpikotaisin. Jujun kohdalla sydämen kuuntelussa kesti normaalia kauemmin ja eläinlääkäri kurtisteli kulmiaan sydäntä kuunnellessaan. Ensin eläinlääkäri kuunteli, puhalteli Jujun naamaan ettei se ala kehrätä (kissan kehräys peittää nimittäin aika tehokkaasti sydänäänet) ja kuunteli vähän lisää. Perusteellisen kuuntelututkimuksen jälkeen eläinlääkäri totesi: "Valitettavasti Jujulta kuuluu sydämestä selkeä sivuääni." Sokki! Nytkö se ensimmäinen HCM-kissa sitten osui omalle kohdalle!?! Kuoleeko se!?! Mitä, mitä, mitä, APUA!?!

Juju ei ollut oireillut sydäntään millään tavalla. Se on aktiivinen, eikä sillä ole ollut mitään sydänongelmista kertovia oireita. Läähättänyt se silloin tällöin kyllä oli, mutta ne läähättelyt olivat aina liittyneet sellaisiin tilanteisiin, joissa mikä tahansa kissa läähättäisi. Sillä ei myöskään ole ollut minkäänlaisia poissaolo- tai hoipertelukohtauksia, ei yskää, ei mitään, mikä viittaisi millään tavalla sydänongelmiin. Sen takia järkytys olikin suuri. 

Rokottaneella eläinlääkärillä ei ollut praktiikallaan ultraäänilaitteistoa, joten tarkempia sydäntutkimuksia ei voitu suorittaa samalla kertaa. Sain onneksi läheiseltä klinikalta varattua sydänultra-ajan jo samalle viikolle, joten epävarmuudessa ei onneksi tarvinnut kauaa elää.Saavuimme ultrakäynnille bussilla ja täytyy kyllä kehua, miten hienosti Juju käyttäytyi koko reissun. Minulle tuli myös aika suurena yllätyksenä, kuinka poikkeuksellisen voimakkasti Juju tukeutuu jännittävissä tilanteissa tuttuun ihmiseen. Kun pääsimme hieman etuajassa eläinlääkärin huoneeseen odottamaan ja päästin Jujun kopasta tutkimaan huonetta, se tutki uteliaana paikkoja, käyden aina välillä hakemassa minulta tsemppiä.

Kissojen ultraus pyritään aina ensisijaisesti hoitamaan ilman rauhoitusta ja Jujun kanssa ei ollut mitään ongelmaa. Kun hoitaja piti sitä takapäästä kiinni ja minä etupäästä samalla rapsutellen ja sen korvaan kuiskutellen, se pysyi koko ultraamisen ajan todella hienosti paikoillaan. Turkkiakin sai ajaa sydämen kohdalta kovaäänisellä koneella, eikä Juju ollut moksiskaan. Nyt ymmärrän, miksei minun ja Jujun näyttelyurasta tullut mitään. Koska olen jännittäjä ja jännitin kissanäyttelyissä aina ihan hirveästi, en pystynyt tarjoamaan Jujulle sitä tukea, mitä se olisi minulta tarvinnut pysyäkseen rauhallisena. Nyt, kun olin itse rauhallinen, pystyin tsemppaamaan Jujua ja antamaan sille juuri sen verran buustia, että sekin pysyi rauhallisena.

Lääkäri katsoi ultraäänikuvat odottaessa ja pian saimmekin kuulla, mikä siellä Jujun sydämessä oikein on. Eläinlääkäri näytti minulle ultraäänikuvia Jujun sydämestä, kertoen samalla tekemistään löydöksistä. Sivuäänen aiheuttaja näkyi ultraäänikuvissa pienenä välähdyksenä: minimaalinen reikä. Rokotuskäynnin yhteydessä eläinlääkäri oli arvioinut Jujun sydämen sivuäänen voimakkuudeksi 2/6, asteikolla 1-6. Ultrannut lääkäri sanoi rei'än olevan niin pieni, että se tulee tuskin koskaan haittaamaan Jujun elämää millään tavalla, mutta aiheuttaa juuri pienuutensa vuoksi verrattain voimakkaan sivuäänen, veren ahtautuessa pienestä rei'ästä läpi kovalla paineella.

Mitä tulee sydämen reikään, se on todennäköisesti synnynnäinen ja aiheutunut sikiöaikaisesta mutaatiosta. Perinnöllisyys ei kuitenkaan ole suoraviivaista ja eläinlääkärin mukaan onkin hyvin epätodennäköistä, että useammalla saman pentueen kissalla olisi reikä sydämessä. Hän ei siis nänhyt ongelmaa siinä, että Jujun siskolla on teetetty pentuja.

Toinen huolenaihe, eli sydänlihas ja sen mahdollinen paksuuntuma käytiin myös perusteellisesti läpi. Jujun sydänlihaksen paksuus oli 7 mm, ihannearvon ollessa 5-6 mm. Eläinlääkäri kuitenkin sanoi, että kyse ei välttämättä ole etenevästä sydänlihaksen paksuuntumasairaudesta (Hypertrofinen kardiomyopatia, HCM). Eläinlääkäreiden keskuudessa on kuulemma puhuttu siitä, mitkä ovat sydänlihaksen paksuuden todelliset ihannearvot, kissan koko huomioiden. On tottakai luonnollista, ettei sydänlihaksen normaali paksuus ole millimetreissä mitattuna sama kaksi- ja kymmenkiloisilla kissoilla ja Jujun ollessa hieman kookkaampi yksilö, tuo 7 mm voi olla sille aivan normaali sydänlihaksen paksuus. Sivuääni aiheutuu kuitenkin siitä pienestä rei'ästä, joka on kaikessa pienuudessaan jo saavuttanut lopullisen kokonsa. Koska Juju on jo täysikasvuinen, ei reikä tule koskaan kasvamaan umpeen, mutta ei suurentumaankaan.Eläinlääkäri ei tämän ultraäänitutkimuksen perusteella voinut vielä sulkea HCM:n todennäköisyyttä  kokonaan pois, mutta sanoi Jujulla olevan eläinlääkärin vastaanotolle tuoduksi kissaksi harvinaisen tasainen ja hidas pulssi. Jos Jujulla olisi minkäänlaista sydämen vajaatoimintaa, niin se todennäköisesti kuuluisi pulssissa nopeutena ja epätasaisuutena.

Sovimme kuitenkin ottavamme kontrolliultrat vielä vuoden päästä, sillä mikäli kyse on HCM:stä, niin vuoden aikana sydänlihaksen pitäisi olla jo huomattavasti paksuuntunut. Mikäli sydänlihas ei ole paksuuntunut vuodessa, voidaan HCM:n todennäköisyys sulkea lopullisesti pois. Mikäli Juju alkaa oireilla sydäntään aikaisemmin, niin sitten uusintaultran ajankohtaakin aikaistetaan, tottakai.

Mikä siis oli tarinan opetus ja kirjoituksen pointti? No se, että tutkituttakaa kissojanne. Satsatkaa niiden terveydentilan kartoitukseen ja ennaltaehkäiseviin tutkimuksiin. Mitä nimittäin tulee esimerkiksi HCM:ään, se ei useinkaan anna minkäänlaisia oireita ulospäin, etenkään sairauden alkuvaiheessa. HCM saattaakin pelkän kliinisen oireiston perusteella jäädä diagnosoimatta, jolloin se todetaan vasta silloin kun on niin kutsutusti jo liian myöhäistä, eli kissan kuollessa äkillisesti ja näennäisesti "ilman mitään syytä." Mitä aikaisemmassa vaiheessa lääkitys voidaan aloittaa, sitä paremmin HCM:n etenemistä voidaan niiden avulla hidastaa.

Koska esimerkiksi HCM:ää esiintyy kaikilla kissoilla, mukaanlukien maatiaiset, on erittäin tärkeää saada tietoa myös niiden terveydentilasta ja tutkituttaa ennakkoon etenkin ne yksilöt, joille kaavaillaan jälkikasvua.

Kyllähän nämä tutkimukset tietysti maksavat, mutta kuka sitä nyt olettaakaan, että lemmikinpidon pitäisi olla ilmaista? Lemmikin omistaminen on elämäntapavalinta ja ottaessaan eläimen vastuulleen sitoutuu myös siihen, että niiden hyvinvointi priorisoidaan korkealle. Pyytäkää siis eläinlääkäriänne rokotusten yhteydessä kuuntelemaan sydänäänet tarkkaan ja kertomaan, jos pientäkään epäilystä sivuäänestä ilmenee.

Meillä rokottanut eläinlääkäri otti sydämen sivuäänen itse puheeksi, mutta ottaen huomioon että Jujun kohdalla kyseessä on synnynnäinen aiheuttaja, ihmettelen, ettei sivuääntä kuultu (tai sitä ei ainakaan otettu puheeksi) edellisen rokotuskerran yhteydessä, joka tapahtui siis eri eläinlääkäriasemalla kuin tämä viimeisin. Siksi aion ainakin itse kysyä tästälähin eläinlääkäriltä erikseen joka kerta, että eihän sieltä kissan kropasta kuulu mitään outoja, tai epänormaaleja ääniä.


Lähteet:

Eläinlääkäri, sydänspesialisti Andrea Gladuli - Kissojen sydänsairaudet

Evidensia.fi - Kissan sydänsairaudet

2 kommenttia:

  1. Huh mikä juttu! Onneksi kaunis ja fiksu Juju kuitenkin pärjäilee ihan nätisti, loppujenlopuksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. :) Kyllähän se nyt ainakin toistaiseksi pärjää vallan mainiosti (kop, kop, puuta), kun ei oireile mitenkään. Vuoden päästä se sitten selviää, pitääkö sydänlihaksesta olla huolissaan.

      Poista

Kommentointi ja keskustelu ovat erittäin tervetulleita! Peräänkuulutan keskustelun asiallista tasoa, asiattomat kommentit poistetaan.

Kiitos! :)