keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Katsaus kissamarkkinoihin

Erään kissan ostohintaa koskevan somekeskustelun innoittamana päätin tutustua tämän hetken kissatarjontaan kahden suositun osto- ja myyntisivuston kautta. Millaisia kissoja sitten tällä hetkellä oikein on kaupan ja mihin hintaan? Olen tarkastellut asiaa lähinnä myytävien pentujen osalta, joskin aikuisia kodinvaihtajiakin sivutaan.

Hinnoittelupolitiikkaa


Kissoja oli myynnissä selkeästi kolmesta eri hintaluokasta: 

 1. 20 €
 2. 50-150 €
 3. 200-500 €

Kahden ensimmäisen hintaluokan kissat olivat lähes poikkeuksetta maatiaiskissoja. Yllätyksekseni huomasin, ettei kahden kympin, viiden kympin tai sadankaan euron hintaisten kissojen pentuaikaisessa hoidossa ollut merkittäviä eroja. Valtaosa läpikäymieni ilmoitusten tähän hintaluokkaan kuuluvista pennuista mainittiin olleen madotetun, mutta madotusten määrässä oli vaihtelua, ei tosin hintaluokkien välillä, vaan lähinnä tapauskohtaisesti. Oli myös joitain ilmoituksia, joissa kissojen madotuksia ei mainittu, joten voidaan olettaa niiden lähtevän uusiin koteihin madottamatta. Myös yksittäisiä ilmoituksia oli, joissa kerrottiin suoraan ettei pentuja ole madotettu.

Ehdottoman positiivinen ja mainitsemisen arvoinen asia on, ettei vastaan tullut juurikaan ilmoituksia, jossa olisi kaupattu alle 12-viikon ikäisiä kissanpentuja. Kaikissa hintaluokissa mainittiin pääosin kissojen luovutusiäksi 12 viikkoa, joissain kerrottiin erikseen myös pentujen syntymäpäivä ja päivä, jolloin pennut aikaisintaan luovutetaan. En hoksannut pitää lukua siitä, kuinka monta ilmoitusta kahlasin läpi, mutta puhuttaneen kuitenkin reilusti enemmästä kuin kymmenestä ilmoituksesta. Näistä ainoastaan yhdessä annettiin ymmärtää luovutettavan alaikäisiä pentuja.

Harmittavan vähän myytävissä kissanpennuissa oli niitä, jotka eläinlääkäri rokottaa ja tarkastaa ennen luovutusta. Selvää valveutumista on kuitenkin tapahtunut, sillä useammassakin ilmoituksessa mainittiin kissanpentujen ruokavaliosta, asioista joihin ne ovat synnyinkodissaan tottuneet (kuten koirat ja lapset) ja toiveista niiden tulevan kodin tarjoaman ruokavalion sekä ulkoilutapojen suhteen. Monella pennunmyyjällä tuntuukin olevan selkeät kriteerit myymiensä pentujen uusille kodeille. Ainoastaan kahdessa ilmoituksessa kissanpentujen mainitaan olevan luovutushetkellä eläinlääkärin tarkastamia ja vain yhdessä puhutaan sirutuksesta. Molemmissa ilmoituksissa puhuttiin kissojen rokottamisesta, toisessa tosin vain ensimmäisen rokotuksen annosta, jolloin tehosterokotus ja rokotesuojan varmistaminen jää uuden kodin vastuulle. Molemmat näistä pentueista kuuluvat toisen hintaluokan yläpäähän, johon kuuluu niiden lisäksi myös kosolti rokottamattomia ja mahdollisesti myös puutteellisesti madotettuja pentueita.

Kolmanteen hintaluokkaan kuuluvatkin sitten sekarotuiset
(joissa mainitaan olevan jotain tiettyä rotua) ja rekisteröimättömät rotukissat, joita myydään mitä lennokkaimmin sanankääntein. Jossain tapauksessa emän rekisteröinti on epäonnistunut, toisessa taas molemmat vanhemmat ovat rekisteröityjä, mutta pennut eivät jostain syystä rekisterissä. Hintahan toki pompsahtaa heti monella satasella ylöspäin, kun jotain rotua tulee mukaan. Ainoastaan yksi "melkein norjalainen" kuului toiseen hintaluokkaan, joskin sen yläpäähän.Ristiriitaisia tunteita


Myynti-ilmoitusten perusteella tekemäni havainnot herättävät minussa ristiriitaisia tunteita. Toisaalta olen erittäin hyvilläni siitä, että 12-viikon luovutusikä on ainakin netin myyntipalstojen perusteella alkanut vakiinnuttaa asemaansa, myös maatiaispentujen osalta. On myös hyvä, ettei kissanpentuja tunnuta jaeltavan kaikille satunnaisille ohikulkijoille sen enempää kyselemättä, vaan monelle pennuttajalle tuntuu olevan tärkeää löytää kaikille pennuille parhaat mahdolliset kodit. Toisaalta olen hämilläni siitä, että kissanpentujen myyntihinnassa voi olla suuriakin eroja, vaikka niiden pentuaikana saamansa hoitotoimenpiteet eivät merkittävästi eroaisikaan toisistaan. Mitään yhtenäistä kriteeristöä maatiaiskissanpennun hinnoittelulle ei siis ole, vaan myynti-ilmoitusten perusteella voi saada samalla tavalla hoidetun pennun niin kahdella kympillä, kuin satasellakin.

Rokotukset, tunnistusmerkinnät ja eläinlääkärin tarkastukset ovat myytävillä maataispennuilla harmittavan harvinaisia ja niiden toivoisin ehdottomasti yleistyvän.
Eikä minua henkilökohtaisesti haittaisi lainkaan, mikäli maatiaispentujen hintataso nousisi ja samalla ehkä myös yhtenäistyisi rokotus- ja tunnistusmerkintäkäytänteiden yleistyessä ja aiheuttaessa pennuttajille lisäkuluja.

Yksi selkeimmistä ja ennakkokäsitystäni vahvistavista huomioista oli sekarotuisten ja rekisteröimättömien rotupentujen ja maatiaispentujen välinen hintaero. Myynti-ilmoitusten perusteella ei nimittäin jäänyt siihen käsitykseen, että hintaero selittyisi kissan pentuajan hoidolla ja sen tasolla verrattuna maatiaispentueiden vastaavaan. Onkin siis tämän perusteella ikävä tosiasia, että kissanpennun hinta voidaan vähintään tuplata, jopa triplata tai nelinkertaistaa rotukissastatuksen nojalla. Rotukissaimagolla ratsastaminen on siis totisinta totta ja maatiaiskissojen kannalta erittäin valitettavaa.

Mitä tulee aikuisiin kodinvaihtajakissoihin, niin etenkin eräällä lemmikkieläinten ostoon ja myyntiin erikoistuneen palstan uusia koteja etsivät aikuiset kissat olivat lähes poikkeuksetta maatiaisia. Rekisteröityjä rotukissoja ei ollut kodinetsijöissä käytännössä lainkaan ja sekarotuisetkin olivat yhden käden sormilla laskettavissa.

Yksi syy, miksi toivoisin maatiaiskissanpennuille yhtenäisempää hinnoittelupolitiikkaa onkin maatiaiskissojen yliedustus aikuisten kodinvaihtajakissojen keskuudessa. En voi olla miettimättä halvan myyntihinnan (tai jopa ilmaiseksi antamisen) ja kodinvaihdon välistä yhteyttä, sillä jos näillä asioilla ei olisi mitään tekemistä keskenään, niin miksi kotia etsivät lähinnä nuoret tai vähän vanhemmat aikuiset maatiaiset? 

Toivoisin myös rokotusten ja sirutuksen vakiinnuttavan asemaansa myytävien maatiaispentueiden osalta, jolloin maatiaispennun myyntihinta nousisi automaattisesti sille tasolle, mille se mielestäni kuuluisikin. Myynti-ilmoitusten perusteella on havaittavissa selkeää nousevaa trendiä maatiaispentujen hyvinvoinnin ja siihen panostamisen suhteen, vaikka matkaa erinomaiseen kymmenen pisteen ja papukaijamerkin suoritukseen onkin. 

Olen kuitenkin tällä hetkellä varovaisen optimistinen: mikäli kiinnostus maatiaispentujen hyvinvointia kohtaan kasvaa edelleen, voinemme kohta lukea enenevissä määrin rokotettujen, madotettujen ja tunnistusmerkittyjen kissanpentujen myynti-ilmoituksia.

EDIT: Huomasinpa jälkeenpäin tsekata tuon toisen myös eläinten myyntikanavana toimivan osto-ja myyntisivuston säännöt, jotka kieltävät alle 12-viikkoisina luovutettavien kissanpentujen myynti-ilmoitusten julkaisemisen sivustollaan. Tämä selittäneekin osaltaan sen, miksi alaikäisiä pentueita ei siellä ole myynnissä.

On kerrassaan loistavaa, että yksi Suomen suurimmista osto-ja myyntisivustoista on tehnyt tällaisen linjavedon, sillä se vaikuttanee osaltaan yleiseen asenneilmapiiriin, pinttyneisiin toimintatapoihin ja niiden muuttumiseen kohti parempaa. Mitä suurempi joukko osto- ja myyntisivustoja tekee tällaisia linjauksia, sitä selkeämpää signaalia se antaa sekä pentujen myyjille, että ostajille. :)

Jottei tilanne vaikuttaisi turhan ruusuiselta, on todettava, että Facebookista löytyy ryhmä, jossa alaikäisinä luovutettujen pentujen myyminen on sallittua ja siihen jopa kannustetaan ylläpidon toimesta. Ylläpito perustelee linjaustaan väittämällä, ettei 12-viikon luovutusiästä olisi olemassa minkäänlaista tieteellistä tutkimustietoa. Seuraavaksi aionkin ottaa asiakseni etsiä aiheeseen liittyvää tutkimustietoa, sillä ei sitä 12-viikon luovutusikää kyllä ole hatustakaan tempaistu.

Aika näyttää, osoittautuuko varovainen optimismini katteettomaksi vai ei. Mielestäni antaa kuitenkin selkeää signaalia, että lukuisista eri myyntikanavista vain yksi vaikuttaa sallivan alaikäisinä luovutettavien pentujen myynnin. Sekin on toki yksi liikaa, mutta 12-viikon luovutusiän puolesta liputtavien myyntikanavien määrä kertonee kuitenkin toivottavasti asenneilmapiirin muutoksesta parempaan. Hitaasti, mutta toivon mukaan varmasti.

4 kommenttia:

 1. Ikävä kyllä niitä alaikäisiä pentuja voidaan myydä 12-viikoisina, koska moni ei tiedä miltä 12 viikkoinen pentu näytää. Näin kävi lähipiirissäni.

  Osa kissakauppiaista seurailevat ahkerasti millä myynti saadaan nuosuun ja valehtelevat häikäilemättömästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan joukkoon mahtuu myös niitä mätiä omenia, mutta niiden suhteen peräänkuuluttaisinkin ihan yleisellä tasolla myös ostajan vastuuta.

   On hankkimassa sitten minkälaista lemmikkieläintä tahansa, niin mielestäni hankintahetkellä tulisi olla hallussa lajiin liittyvät perustason teoriatiedot. Kissanpennun kohdalla koen oikean luovutusiän ja sen tunnusmerkkien tunnistamisen kuuluvan näihin perustietoihin.

   Jälleen yleisellä tasolla puhuen, mielestäni nykypäivänä hyväksyttäväksi perusteluksi hankkia alaikäinen pentu ei riitä se, ettei tiedä miltä 12-viikkoinen kissanpentu näyttää. Asiasta on saatavilla kosolti tietoa, jonka perusteella voi äänestää jaloillaan ja jättää pennun ottamatta, jos epäilee sen olevan luovutushetkellä alle 12-viikkoinen.

   En siis todellakaan tarkoita kohdistaa tätä kommenttiani sinuun ja lähipiirissäsi koettuun tapahtumaan, toivottavasti et käsitä niin. On ikävää, että lähipiirissäsi on käynyt näin ja siksi koinkin tarpeelliseksi vastata kommenttiisi. Josko asioista ääneen puhumalla voitaisiin ehkäistä edes yksi vastaavanlainen tapahtuma.

   Mitä tulee läpikäymiini myynti-ilmoituksiin, niin lähes kaikki ilmoitukset olivat kuvallisia ja useassa kuvassa selkeästi jo luovutusikäiset tai lähellä 12-viikon luovutusikää olevat pennut. Yhden ilmoituksen kuvassa oli selkeästi nuorempia pentuja, mutta tämän ilmoituksen yhteydessä sanottiin kuvan olevan vanha ja halukkaiden olevan tervetulleita paikan päälle katsomaan pentuja.

   Mikäli ostaja on tositarkoituksella liikenteessä, ei luulisi olevan suuri vaiva mennä paikan päälle katsomaan pentuja ja tekemään omat johtopäätökset niiden iästä ja hyvinvoinnista. Vastuullinen myyjä ei myy pentua omistajaehdokasta näkemättä, eikä vastuullinen ostaja oleta saavansa pentua pelkästään netti-ilmoitukseen vastaamalla.

   Olihan joukossa toki myös sellaisia ilmoituksia joiden kuvissa oli selvästi alle 12-viikkoisia pentuja, mutta ne eivät olleetkaan ilmoitushetkellä vielä luovutettavissa, vaan ilmoituksessa oli erikseen mainittu ajankohta, jolloin pennut ovat aikaisintaan luovutettavissa.

   Toki on mahdoton sanoa pelkkien ilmoitusten perusteella, kuinka suuri prosenttimäärä näistä ilmoituksista on kissanpentujen luovutusiän (tai muiden annettujen tietojen) suhteen epärehellisiä, mutta se selvinnee siinä vaiheessa, kun menee paikan päälle kissanpentua katsomaan, edellyttäen ostajalla olevan tiedossa, miltä 12-viikkoinen pentu näyttää ja rohkeutta kieltäytyä ostamasta pentua, jos se osoittautuu alaikäiseksi tai muuten puutteellisesti hoidetuksi.

   Poista
 2. Taas mainiota pohdintaa! Täällä kirjoittelee se samainen anonyymi jonka ystävä osti sen maatiaispennun "jonka suvussa on siamilaista" vähän kalliimalla, koska onhan sen suvussa siamilaista! Siitä viis, onko rokotettu tai edes madotettu. Ei ottanut edes selvää, vaikka lähistöllä oli myös asiallisesti hoidettuja pentuja kaupan halvemallakin.

  Henkilökohtaisesti harrastelen samanmoisia tutkimuksia useinkin kissojen ja koirien osalta. Harmi, että hyvin monelle varsinkin kissan valinnassa kriteerinä on ulkonäkö. Halutaan pitkäkarvainen, mielellään jonkin tietyn värinen ja hinta max. 100e. Seuraan facebookissa myös monia ryhmiä joissa myydään eläimiä ja olen pannut merkille tämän ulkonäkökriteerin. Harvemmin ostoilmoituksessa mainitaan edes että pennun tulisi olla rokotettu, vielä harvemmin kysytään myyjiltä. Jos myynnissä on "Emässä ragdollia, hp 400e" nopeasti alkaa pulpahdella "varaan! mulle yks! varaan uroksen" kommentteja, kun taas "asiallisesti madotetut, rokotetut ja ruokitut kissanpennut hp 100e" saattaa saada muutaman tykkäyksen. Joku saattaa ihmetellä että onpas korkea hinta maatiaisilla.

  Tekisi mieleni mennä pitämään valistuspuheita näihin ilmoituksiin, valitettavasti minut todennäköisesti potkittaisiin pihalle ryhmistä...

  Harmi etten ole saanut taottua järkeä edes oman perheeni nuppiin kun alaikäiselle siskolleni etsittiin kissaa. Kerroin rokotuksien, taustojen yms. tärkeydestä ja mihin kaikkeen se voi vaikuttaa. Aluksi siskoni oli sitä mieltä että kyllä hän sitten ehdottomasti hankkii rotukissan tai asiallisesti hoidetun maatiaisen jonka molemmat vanhemmat tiedossa. Mutta kun vanhempien mielipide oli se "herranjumala, maksaa nyt kissasta 200e!", pian heille muutti kaksi pentua joista eivät edes tienneet oliko niitä koskaan madotettu. Ja eiväthän ne nyt mitään rokotuksia tarvitse, maksaakin niin paljon... Leikkauttaminen, se maksaa niin kamalasti ja eihän yhdet söpöt pennut haittaisi. Ja sitten on taas yksi uusi hoitamaton pentue lähdössä maailmalle samaan oravanpyörään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, kiva kuulla, että on muitakin jotka pohtivat näitä asioita ja saavat ehkä vielä minunkin pohdinnoistani jotain irti. :)

   On totta, että asenteiden ja toimintatapojen suhteen parantamisen varaa on sekä maatiaispentujen myyjillä, että ostajilla.

   Mitä suurempi joukko kissanhankkijoista on sitä mieltä, että "maksan max. 50 €" tai "Ostan kissanpennun halvalla", sitä vähemmän pennuttajat lienevät valmiita panostamaan pentujensa hyvinvointiin, kun myyntihinnassa ei saa edes omiaan takaisin.

   Yksi säännöllisin väliajoin kissanpennunostoilmoituksissa toistuva viesti on myös: "Ostetaan/otetaan maatiaiskissanpentu halvalla. Ei tarvitse olla rokotettu, madotettu tai sirutettu, hoidetaan ne itse kuntoon." Huokaus. Ei ole ihan se ja sama hoidetaanko madotukset ja rokotukset ns. virallisen ohjelman mukaan ennen luovutusikää, vai vasta sen jälkeen. Siihen, miksi esim. rokotusohjelma tulisi käydä läpi tietyssä iässä on syynsä, eikä näitä ohjeistuksia tulisi mielestäni vähätellä. Lisäksi, jos ostajien toimesta annetaan signaalia, ettei kissanpennun tarvitse olla rokotettu, madotettu tai tunnistusmerkitty, niin myyjäkään ei välttämättä koe siihen tarvetta, jollei osaa ajatella asiaa kissanpentujen kannalta. On tottakai hyvä, että pentueesta se yksi päätyy sellaiseen kotiin joka hoitaa itse nämä asiat kuntoon, mutta entä ne mahdollisesti 3-4 muuta saman pentueen kissaa, jotka luovutetaan uusiin koteihin rokottamatta, madottamatta ja siruttamatta?

   Olen kirjoittanut tästä aikaisemmin oman blogipostauksensa (Rotukissa 1000 €, maatiainen 50 €) ja sivunnut aihetta muissakin kirjoituksissa.

   Maatiaiskissan kohteluun liittyvät asenteet ovat juurtuneet syvälle ja on pitkä prosessi saada niitä muuttumaan parempaan. Kuten sinäkin olet huomannut, niin tämä sekarotuisten ja paperittomien rotukissapentueiden kiilaaminen omaksi ryhmäkseen maatiaiskissojen ja rekisteröityjen rotukissojen väliin on yksi tekijä siinä, miksi hyvinhoidetuista maatiaispennuista ei vieläkään olla valmiita maksamaan. :(

   Poista

Kommentointi ja keskustelu ovat erittäin tervetulleita! Peräänkuulutan keskustelun asiallista tasoa, asiattomat kommentit poistetaan.

Kiitos! :)