perjantai 5. elokuuta 2016

Tapaus Herman ja sananen sairaiden eläinten ihannoinnista

Jälleen yksi sairaana syntynyt eläin kerää tykkäyksiä ja ihkutuksia sosiaalisessa mediassa. Itse en ymmärrä sairaiden eläinten ihailua ja siihen on monta syytä.

Herman-kissa syntyi pentueensa erityislapseksi. Sen pysyvästi hämmästynyt ilme ja ihmisen biologisiin tarpeisiin vetoava olemus herättää ihastusta sosiaalisessa mediassa ympäri maailman. Taannoin Yleltä tulleessa BBC:n Supersöpöt eläimet -dokumentissa puhuttiin söpöysreaktiosta, eli hoivaamisen tarpeesta, jonka tietyt piirteet kuten suuri pää, suuret silmät ja pörröisyys ihmisissä herättävät. Tästä lienee kyse myös Hermanin aikaansaamassa some-ilmiössä, Hermanilla kun on kaikki söpöysreaktion ihmisessä laukaisevat kasvonpiirteet.

Jotkut ovat kritisoineet Hermania epäterveen jalostuksen lopputuotteena, mutta oma ensisijainen krtiikkini ei tässä tapauksessa kohdistu rodunjalostukseen, sillä Herman ei käsittääkseni edusta minkäänlaista tai minkään rodun jalostuksellista ihannetta. Siinä mielessä jalostus kyllä liittyy asiaan, että suosimalla jalostusvalinnoissa tiettyjä ääripiirteitä, lisätään samalla myös Hermanin kaltaisten pentujen syntymisen todennäköisyyttä. Jos tavoitteena on esimerkiksi mahdollisimman litteä kallo, niin ennen pitkää saavutamme pisteen, jossa kallo on niin litteä, etteivät silmätkään enää mahdu kuoppiinsa. Se, mikä jalostukselliselta kannalta merkitsee kaikista eniten on mielestäni se, onko Hermanin kaltainen kissa yksittäistapaus rodussaan, vai aletaanko sen edustamaa ulkomuotoa ihannoida ja tavoitella rodun jalostuksen parissa yleisesti.

Osittain tähän liittyy myös se seikka, josta olen eniten huolissani: Mitä aika-ajoin toistuva ja aina samaa kaavaa noudattava sairaiden ja epämuodostuneiden eläinten saama viraalijulkisuus saattaa pahimmillaan aiheuttaa.

"Grumpy Catin omistajilla on kaikeksi onneksi järki päässä. He ohjaavat kaikki Grumpyn pentujen kyselijät ottamaan yhteyttä paikallisiin löytölöihin ja adoptoimaan kodittomia kissoja. Mutta ei tarvita kuin yksi rahanahne "maanantaikappaleen" omistaja, joka reagoi tällaiseen viraalijulkisuuteen alkamalla tuottaa tarkoituksellisesti lisää "maanantaikappaleita", ja helvetti on valloillaan."


Grumpy Catin omistajilla on kaikeksi onneksi järki päässä. He ohjaavat kaikki Grumpyn pentujen kyselijät ottamaan yhteyttä paikallisiin löytölöihin ja adoptoimaan kodittomia kissoja. Mutta ei tarvita kuin yksi rahanahne "maanantaikappaleen" omistaja, joka reagoi tällaiseen viraalijulkisuuteen alkamalla tuottaa tarkoituksellisesti lisää "maanantaikappaleita", ja helvetti on valloillaan. Ottaen huomioon, että Grumpy Catin pennuille olisi ilmeisesti ollut sen verran kysyntää, että omistajat kokivat tarpeelliseksi kirjoittaa aiheesta Grumpyn verkkosivujen usein kysytyt kysymykset -osioon, en epäile etteikö sitä olisi muidenkin erikoisen näköisten ja 15-minuuttisensa julkisuudessa saaneiden kissojen pennuille.

Jokainen ihailun valokeilaan sosiaalisessa mediassa päätyvä eläin lisää riskiä, että joku päättää alkaa järjestelmällisesti tehtailla synnynnäisesti epämuodostuneita eläimiä. Kaikella kunnioituksella, maailmasta löytyy aivan riittävästi aivan laillisesti ja tiettyjen eläinrotujen nimissä syntyviä tällaisia eläimiä, eikä niitä mielestäni tarvita enää yhtään lisää. 

On ymmärrettävää, että ihmisvauvaa muistuttavat piirteet herättävät meissä lämpimiä tunteita. Eläimistämme ja niiden hyvinvoinnista vastuussa olevina ihmisinä on velvollisuutemme ajatella asioita myös järjellä. Minun järkeni sanoo, että sairaiden eläinten ja niiden erityispiirteiden ihailu on vaarallista. Tunnetasolla tapaus Herman taas herättää minussa lähinnä surua ja myötätuntoa, jota toivoisin näille eläimille muutenkin osoitettavan, sokean ja kritiikittömän ihailun sijaan.

Lähteet:
BBC/Yle Prisma: Supersöpöt eläimet

Grumpycats.com - about

Olen sivunnut aihetta aikaisemmin blogissa myös täällä

4 kommenttia:

 1. no, meillä on englanninbuldoggi, munchinkissat ja superlihakarja, kyllä ihminen osaa todella jalostaa näitä epäterveitä piirteitä loputtomiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, kiitos kommentistasi. :)

   Ja nimenomaan, näen että olet asian ytimessä. Juuri tuota samaa tarkoitin, kun totesin syntymästään epämuodostuneita eläimiä syntyvän joidenkin rotujen puitteissa jo aivan riittävästi tähän maailmaan ja juuri siksi emme tarvitse enää yhtään uutta "erityispiirrettä", jonka pohjalta aletaan tuottaa taas lisää ja lisää uusia syntyjään sairaita yksilöitä. :(

   Poista
 2. No huh huh! En ollut aikaisemmin Herman-kissasta kuullutkaan ja olisin kyllä selvinnyt näkemättäkin tuota kissan "irvikuvaa"...
  Youtube-videossa sanotaan, ettei kyseisellä kissalla ole terveysongelmia, mutta heti seuraavassa lauseessa jatketaan, että aina nukkuessaan Herman kuorsaa eikä pysty sulkemaan silmiään. Mitä nämä ovat, jos eivät terveysongelmia?

  Ihmiset ovat sairaita, jos haluavat jatkojalostaa näitä ns. erityislapsia...
  Tässä toisenlainen tapaus, jolle varmasti löytyisi halukkaita ostajia, jos joku tällä pentuja teettäisi:
  https://www.youtube.com/watch?v=9rGxBhScm68

  Hyvä kirjoitus! Ja valitettavasti aina niin ajankohtainen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. :)

   Jep. Olen ollut huomaavinani noissa "se on täysin terve, mutta kuorsaa eikä saa silmiään kiinni" -jutuissa saman ilmiön kuin esim. joidenkin eittämättä syntyjään sairaiden koirarotujen edustajien omistajien puheissa. Eli asenteen ja ajatusmaailman, jossa esimerkiksi hengitysvaikeuksia ei pidetä sairautena, vaan ominaisuutena. Eläimen kannaltahan on aivan se ja sama, millä nimellä sen elämänlaatuun huonontavasti vaikuttavia tekijöitä kutsutaan. Sen kannalta asiasta tekee ikävän se, että siinä missä sairaus koetaan huonona ja välteltävänä asiana, ominaisuus taas nähdään sellaisena joka vaan on ja joka pitää vähintään hyväksyä tai joissain tapauksissa sitä jopa tavoitellaan.

   En ole vielä ehtinyt katsoa linkkaamaasi videota, mutta nythän somessa kiertää parhaillaan ilmeisesti kitalakihalkion kanssa syntynyt, käytännössä kuonoton ja hengitysvaikeuksista kärsivä kissa, jonka "joku ihana ihminen pelasti ja antoi sille mahdollisuuden elämään". Huokaus. Ei varmaan tarvitse erikseen sanoa, että kihisen raivosta.

   Poista

Kommentointi ja keskustelu ovat erittäin tervetulleita! Peräänkuulutan keskustelun asiallista tasoa, asiattomat kommentit poistetaan.

Kiitos! :)