perjantai 1. heinäkuuta 2016

Kattikarkurit oransseissa


Kitty Convict
Keltainen nauha koiran hihnassa kertoo, että koira tarvitsee tilaa, eikä sitä tule lähestyä. Punainen rusetti hevosen hännässä taas kertoo, että liian lähelle tuleva ratsukko saattaa saada osakseen kipakan potkun. Mitä oranssi kaulapanta kissan kaulassa kertoo?

Exploding Kittens -korttipelin kehittäjät ovat valjastaneet suosionsa hyvään tarkoitukseen ja lanseeranneet Kitty Convict -kampanjan. Kampanjassa kehotetaan pukemaan jokaiselle sisäkissalle kirkkaanoranssi kaulapanta, jotta ihmiset tunnistaisivat sen karanneeksi sisäkissaksi ja osaisivat toimittaa sen takaisin kotiinsa.

Vaikka Kitty Convict -kampanja onkin amerikkalainen, on ongelma todellinen myös täällä Suomessa. Täälläkään löytölöihin päätyneistä kissoista ei takaisin alkuperäisiin koteihinsa pääse kuin se 5 %. Syitä tähän on varmasti monia, joista Suomen tilanteessa pääasialliseksi tekijäksi on mainittu omistajien haluttomuus lunastaa kissojaan takaisin, sillä se tarkoittaa löytölälle kissan säilytysajasta koituvien hoitokulujen korvaamista. Tämä on yksi maatiaiskissan pitoon liittyvistä asenneongelmista ja se, mihin Kitty Convict -kampanja haluaa pureutua on toinen.

Kitty Convict (jonka allekirjoittanut vapaasti suomensi muotoon Kattikarkurit) haluaa kasvattaa alkuperäiseen kotiinsa löytölöistä päätyvien kissojen prosenttiosuutta pureutumalla yhteen kissan tämänhetkiseen pitoon liittyvien asenteiden ja toimintatapojen aiheuttamaan ongelmaan.

Katsotaanpas:
 1. Mitä ajattelet, jos kadulla sinua vastaan kävelee koira ilman omistajaa? Niinpä. Se on varmaan karannut ja pitää saada äkkiä takaisin omistajalleen.

 2. Entäpä jos sinua vastaan kävelee kissa ilman omistajaa, mitä ajattelet? Niinpä. Se on varmaan jonkun tarkoituksella omatoimiulkoileva lemmikkikissa.
Koska tyypillinen ajatusketju on tämä, emmekä lähtökohtaisesti kiinnitä huomiota kohtaamiimme omatoimiulkoileviin kissoihin, jäävät omistajiltaan karanneet sisä- ja valvotusti ulkoilevat kissat hyvin helposti ja todennäköisesti vaille tarvitsemaansa apua ja niiden pääsy takaisin kotiin vaikeutuu.

Tähän kampanja esittää ratkaisuksi oranssin kaulapannan pukemista niille kissoille, joiden ei ole tarkoitus ulkoilla omatoimisesti. Mikäli kanssaihmiset osaisivat tulkita oranssin kaulapannan tarkoittavan karannutta sisäkissaa, he osaisivat samalla myös erottaa todelliset karkurit tarkoituksellisista omatoimiulkoilijoista ja reagoida asiaankuuluvalla tavalla. Kun oranssiin kaulapantaan vielä kirjoitetaan omistajan yhteystiedot, niin kissalla on ainakin teoriassa nykyistä paremmat mahdollisuudet päästä suoraan löytäjänsä luota takaisin kotiinsa, kulkematta löytölän kautta.

Kitty Convict

Miksi oranssi?


Kampanjan tunnusvärinä toimii oranssi, joka on kirkas ja erottuva huomioväri, jolloin se on helppo nähdä myös, jos karkuri piileskelee pusikoissa. Oranssi on myös perinteinen vankien asun väri Yhdysvalloissa, jolloin oranssi kaulapanta yhdistettynä convict-käsitteeseen (vankikarkuri) muodostaa kampanjan viestinnällisen kärjen.

Itse vierastan sisäkissan rinnastamista vankiin, sillä tämä sisäkissa = vanki väite toistuu kerta toisensa jälkeen kissan ulkoilua koskevissa keskusteluissa, ainakin täällä Suomessa. Sisäkissan omistajien syyttäminen kissojensa pitämisestä vankeina neljän seinän sisällä tuntuu olevan joidenkin valvomattoman ulkoilun puolestapuhujien vaikiovastaus siihen, miksi kissan tulisi saada heidän mielestään ulkoilla valvomatta. Koska tämä sisäkissan väittäminen vangiksi on hyvin mustavalkoinen, suppeakatseinen ja jopa vääriin argumentteihin perustuva väite, en soisi sitä ja sen käyttöä ruokittavan laisinkaan. Siksi tämä kissojen pukeminen oranssiin ja nimittäminen vankikarkureiksi särähtää korvaan.

Mutta toisaalta, itsekin viestintä- ja markkinointialan ihmisenä ymmärrän, että suurelle yleisölle kohdennetun viestinnän tulee olla kärjistettyä ja huomiotaherättävää. Siksi olenkin valmis hyväksymään tällaisen pienen epäkohdan, sillä kampanjan tarkoitus on niin hyvä. Niin, ja koska oranssin värin käyttämiseen on tässä asiayhteydessä muitakin hyviä syitä kuin viestinnän kannalta kieltämättä herkullinen mahdollisuus kutsua kissoja vankikarkureiksi. Niinpä uskon ja toivon kampanjasta olevan loppujen lopuksi enemmän hyötyä kuin haittaa.

Kitty Convict


Oranssi panta ei korvaa mikrosirua


Omistajan yhteystiedoilla varustettu kaulapanta kuulostaa toimivalta tavalta ilmaista kanssaihmisille, että kissa on lemmikki, eikä villiintynyt ja koditon kulkuri. Kaulapanta ei mielestäni kuitenkaan koskaan korvaa mikrosirumuotoista tunnistusmerkintää, sillä kaulapanta ei koskaan saa olla niin kireällä, ettei kissa pääse kaulapannasta jumiin esimerkiksi pensaikkoon juuttuessaan rimpuilemaan siitä irti.

Mikäli panta on niin kireällä ettei kissa pääse siitä hätätilanteessa irti, se muodostaa kissalle merkittävän turvallisuusriskin, aiheuttaen pahimmillaan sen kuristumisen tai nääntymisen. Mikäli panta taas on oikein, eli riittävän löysälle laitettu, on aina mahdollisuus, että panta jää jonnekin matkan varrelle. Mikäli kaulapannassa olevat omistajatiedot ovat ainoa tapa selvittää kissan "henkilöllisyys", pensaan oksille jäänyt kaulapanta tarkoittaa kissan identiteetin ja "henkilötietojen" täydellistä katoamista. Mikrosiru taas varmistaa, että kissan omistajan tiedot kulkevat kissan mukana aina, oli kissalla sitten kaulassaan panta tai ei.

Vaikka kissalla olisikin mikrosiru, eivät kaulapannassa olevat omistajatiedot kuitenkaan ole turhia. Kissan ihon alla olevalla mikrosirulla sijaitsevat tiedot voi lukea ainoastaan siihen tarkoitetulla laitteella, joita löytyy esimerkiksi joiltain eläinlääkäriasemilta, löytöeläintaloilta ja yksityishenkilöiltä. Ilman tällaista laitetta omistajatietoja ei mikrosirulta saa ja silmämääräisesti voi olla vaikea nähdä, onko kissa sirutettu vai ei.

Mikäli kissalla taas on sirun lisäksi kaulapanta yhteystietoineen, ovat omistajatiedot kissan löytäjän saatavilla ilman tarvetta mahdollisesti stressaavan kissan kuskaamista paikasta toiseen mikrosirunlukijan perässä. Karannut sisäkissa harvoin lähtee kauas katoamispaikastaan, joten kissan omistajakin löytyy todennäköisesti lähistöltä.

Yhdessä mikrosirun kanssa tämä oranssi panta ei ole ollenkaan huono idea ja toivottavasti sana tästä kampanjasta leviäisi mahdollisimman laajalle, myös täällä Suomessa. En ole itse suin päin ryntäämässä kaupoille ostamaan omille kissoilleni oransseja kaulapantoja, mutta enpä tässä nyt aivan yhtäkkiä keksi yhtään syytä, että miksi ei. 

Aiotko sinä pukea kissasi oranssiin?

Kitty Convict
KUVAT KITTYCONVICT.COM

Lähteet:
Etelä-Suomen sanomat 5.3.2016 - Vieläkin vain harva löytökissa pääsee takaisin kotiinsa  
Etsijäkoiraliitto - Kadonneen kissan käyttäytyminen
kittyconvict.com

4 kommenttia:

 1. Keltainen nauha koirilla ei tarkoita että se suhtautuu negatiivisesti toisiin koiriin. Se tarkoittaa että koiralle on annettava tilaa, eli kenenkään ihmisen tai koiran ei pidä tulla sen lähelle. Syy saattaa olla että koira suhtautuu ihmisiin tai koiriin peläten, vihaisesti, arvaamattomasti tai sen koulutus on kesken, se on sairas jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Olet oikeassa. Korjasin ensimmäistä kappaletta noiden keltaisten ja punaisten nauhojen osalta.

   Poista
 2. Sellainen juttu joka tuli itse ensimmäisenä mieleen.. Idea on hyvä, mutta kissoilla ontuu koska jos kyseessä on nimenomaan sisäkissa karkuteillä, ollakseen hyödyllinen pannan pitäisi olla kissalla päällä myös sisällä karkaamisen varalta. En tiedä kokisinko oikeaksi pitää kissoillani pantoja päivät läpeensä tai edes pidempiä aikoja kotona ja sisätiloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. :)

   Käsittääkseni pantaa olisi tarkoitus pitää kissan kaulassa 24/7. Itse en näe siinä ongelmaa, mikäli panta on kevyt, eikä häiritse kissaa. Jos osoitelaattojen tai muiden killuttimien ripustaminen kissan pantaan epäilyttää, niin nimen ja puhelinnumeron voi myös tekstata permanenttitussilla suoraan pantaan. :)

   Tuon varsinaisen Kitty Convict -kampanjan yhteistyökumppanina toimii GoTags-niminen firma, joka myy oransseja kaulapantoja (ei tietoa miten toimittavat Suomeen) ja tarjoaa niihin perinteisen nimilaatan ohella myös vaihtoehtoa, jossa omistajan tiedot brodeerataan suoraan pantaan. Tuollaiseen GoTagsin myymään keinokuituiseen pantaan tussi tuskin ainakaan kovin pitävästi tarttuu, mutta esim. nahassa se taas pysyy ainakin oman kokemukseni mukaan vallan mainiosti. :)

   Poista

Kommentointi ja keskustelu ovat erittäin tervetulleita! Peräänkuulutan keskustelun asiallista tasoa, asiattomat kommentit poistetaan.

Kiitos! :)