sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Anna mahdollisuus - Lähde sijaiskodiksi!

Kodittomia eläimiä on paljon. Niistä valtaosa on kissoja. Villiintyneet kissapopulaatiot työllistävät eläinsuojeluyhdistyksiä ja löytölöitä ympäri Suomen ja eniten juuri kesällä ja syksyllä.

Esimerkiksi Pirkanmaalla näitä usean kymmenien kissojen villiintyneitä laumoja on useampiakin ja ne ovat akuutin avun tarpeessa. Mikäli lauman jokaista kissayksilöä ei saada loukutettua pois tai jäljelle jääviä leikkautettua, ei kestä kauaa, kun lauma on jälleen tuplannut kokonsa ja palannut takaisin lähtöruutuun. Kissa on erittäin tehokas lisääntyjä, joka saattaa poikia jopa 3-4 kertaa vuodessa. Jopa minä surkeine matikkapäineni osaan laskea, mitä kaksikin leikkaamatonta ja valvomattomasti lisääntyvää kissaa saa aikaan lyhyessäkin ajassa.

Mikäli kissapopulaatioita ei saada hallintaan, on vaarana, että niissä elävistä yksilöistä tulee kesäkissoja, joita ehkä ruokitaan kesän ajan, ne lisääntyvät ja syksyn tullen jäävät pakkasen armoille. Se ei kuitenkaan riitä, että nämä kissat saadaan loukutettua pois luonnon armoilta. Sen lisäksi niille tulee olla tilapäiset sijoituspaikat, jossa ne voivat uutta loppuelämän kotia odotellessaan opetella elämään lemmikkikissan elämää.

Monen villiintyneiden kissapopulaatioiden loukutuksesta vastaavan ja vapaaehtoisvoimin toimivan eläinsuojeluyhdistyksen toiminta perustuu sijaiskoteihin, eikä kaikilla eläinsuojeluyhdistyksillä ole varsinaisia löytöeläintiloja, joihin eläimiä voisi sijoittaa. Sijaiskodeilla tarkoitetaan yksityishenkilöitä, jotka tarjoutuvat antamaan tilapäiskodin kodittomalle eläimelle siihen asti, että se ehtii omaksua lemmikkielämän pääpiirteet ja löytää uuden, loppuelämän kodin.

Sijaiskodeissa kissat elävät kodinomaisessa ympäristössä ja saavat ihmis- ja mahdollisesti myös muita eläinkontakteja, joiden suhteen toki edetään kissan ehdoilla. Sijaiskodissa mahdollisesti aran "villikissan" sosiaalistaminen on jo alkanut sen lähtiessä uuteen kotiin, jolloin uudella omistajalla on jonkinlainen lähtökohta yhteiseloon uuden kissaystävänsä kanssa.

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen hoiviin on tämän vuoden aikana tullut jo lähes sata kissaa, mutta vain niitä voidaan auttaa, joille on olemassa tilapäiskotipaikka. Koska kissojen määrä tulee kesän ja syksyn myötä luultavammin vain lisääntymään entisestään, on uusille sijaiskotipaikoille aivan todellinen tarve.

Vaikka avunhuuto tällä kertaa tulikin Pirkanmaalta, koskee villiintyneisiin kissapopulaatioihin liittyvät ongelmat ja niiden myötä myös sijaiskotien alati kasvava tarve koko maataMinustako sijaiskoti?


Sijaiskodiksi ryhtyvältä henkilöltä edellytetään muutamia asioita. Lienee itsestäänselvää, että sijaiskodin tulisi olla eläinrakas. Lisäksi kodittomien eläinten kohdalla tilanteet ja sijaiskodin tarve saattavat tulla vastaan erittäin äkillisesti, jolloin sijaiskodinkin olisi hyvä olla varautunut reagoimaan nopeasti ja ottamaan eläin hoitoonsa mahdollisesti lyhyelläkin varoitusajalla.

Kuten kaikki eläimet, myös kodittomat ovat yksilöitä ja toisten kodalla uuden kodin löytyminen saattaa kestää kauemmin kuin toisten. Lisäksi kissoilla saattaa olla jotain muita hoitoa tai aikaa vaativia tekijöitä, jotka viivästyttävät kodin saantia. Kun kissa menee sijaiskotiin, ei voida sanoa, kuinka kauan se siellä tulee olemaan. Sijaiskodin tulisikin olla valmis huolehtimaan eläimestä mahdollisesti pidempäänkin.

Sijaiskodin tulisi myös olla valmis vastaamaan koditonta eläintä koskeviin kysymyksiin ja tiedusteluihin. Sijaiskodista kun tulee automaattisesti kyseisen eläinyksilön käyttäytymisen ja luonteen erityisasiantuntija ja ainoa henkilö, joka osaa vastata luotettavasti mahdollisten kotiehdokkaiden mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Sen lisäksi, että sijaiskodin tulee olla valmis pitämään kotia etsivästä eläimestä huolta kuin omastaan, hänen pitäisi pystyä myös luopumaan eläimestä silloin, kun sille on löytynyt uusi koti. Kun puhutaan sijaiskotitoiminnasta, niin tämä tuntuu nousevan puheissa kaikista suurimmaksi ongelmaksi. Kun eläimestä huolehtii kuin omastaan, ei kiintymiseltä voi välttyä. Tällöin sijaiskotieläimestä luopuminen saattaakin muodostua kynnyskysymykseksi.  

Tuppaan itse olemaan sitä mieltä, ettei itseltään tule edes yrittää kieltää kiintymistä eläimiin, joiden kanssa jakaa kodin, arjen ja elämän, mahdollisesti kuukausienkin ajan. Kiintyminen on inhimillistä ja jopa suotavaa. Jos ei tunne minkäänlaista kiintymystä omassa kodissaan eläviä eläimiä kohtaan, ei mielestäni sovi sijaiskodiksi. Kiintymys on välttämätöntä ja väistämätöntä ja se takaa, että eläimestä pidetään sijaiskodissa hyvää huolta.

Vaikka eläimestä luopuminen uuden kodin löytyessä tekisikin pahaa, kannattaa ajatella, että:

a) Kissa pääsee takuulla hyvään kotiin, eikä sitä todellakaan luovuteta ensimmäiselle vastaantulijalle. Uskallan väittää, että eläinsuojeluyhdistysten kautta uusiin koteihin luovutettavien kissojen kotiehdokkaat käyvät läpi sellaisen seulan, että huonoihin koteihin joutumisen todennäköisyys on melkolailla minimoitu.

b) Kun tästä kissasta uskaltaa nyt päästää irti ja antaa sen jatkaa matkaa uuteen kotiin, niin samalla aukeaa taas yksi sijaiskotipaikka uudelle kodittomalle. Kaikkia kodittomia eläimiä ei yksi ihminen vaan voi pitää itsellään, joten parhaiten auttaa, kun päästää sijaiskotikissan uuteen kotiin kun aika on, ja ottaa avosylin vastaan uudet tilapäiskotia tarvitsevat.

Sijaiskotina toimiva ei koskaan jää yksin, vaan hänellä on tukenaan muiden sijaiskotien ja eläinsuojeluihmisten verkosto. Sen ohella sijaiskotina saa arvokasta kokemusta eläinsuojelutyöstä ja eläinten hoidosta ja käyttäytymisestä yleisemminkin. Sijaiskotina toimiminen voi olla myös yksi tietynlainen vaihtoehto oman lemmikin hankkimiselle, jos haluaa eläinystäviä elämäänsä, muttei ole valmis sitoutumaan vuosikausiksi tai jopa vuosikymmeniksi. Lisäksi sijaiskotina toimimisella autat konkreettisesti eläimiä ja todennäköisesti pelastat henkiä.

Rahan menoa ei sijaiskodiksi ryhtyessään tarvitse pelätä, sillä useimmissa tapauksissa eläinsuojeluyhdistykset maksavat kaikki sijaiskotieläimestä koituvat kulut. Ainoa panos jota sijaiskodilta siis edellytetään on halu tarjota kodittomalle katto pään päälle ja antaa aikaansa sen hyvinvoinnin eteen.

Olisiko sinusta sijaiskodiksi? Mikäli kiinnostuit sijaiskotitoiminnasta, voit tarjoutua sijaiskodiksi PESU ry:lle tai omalla paikkakunnallasi toimivalle eläinsuojeluyhdistykselle.

Voit katsoa paikkakuntasi eläinsuojeluyhdistyksen yhteystiedot esimerkiksi
täältä.


KUVA PESU RY

Lähteet:
PESU ry 
SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto: Mitä sijaiskotitoiminta on? -esite

2 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus. Minä en olisi saanut aikanaan löytöeläintalosta kissaa (kun oli kotona jo kaksi), jos ei löytöeläintalon pitäjän oma kissa olisi tullut ja heittäytynyt eteeni - selälleen. Sen jälkeen minulle sanottiin, että siellä on minulle kissa. Sain Helmin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Kyllähän kissat itsekin tuppaavat osoittamaan, ketkä ovat hyviä tyyppejä. :)

      Poista

Kommentointi ja keskustelu ovat erittäin tervetulleita! Peräänkuulutan keskustelun asiallista tasoa, asiattomat kommentit poistetaan.

Kiitos! :)