perjantai 20. toukokuuta 2016

Tulkinta-apua tuoteselosteisiin osa 2: avaimet selosteesta saatavan tiedon hyödyntämiseen

Edellisen blogipostauksen myötä pääsimme hieman jyvälle kissanruokien tuoteselosteissa käyteystä perustermistöstä ja tuoteselosteisiin vaikuttavista lainalaisuuksista. Siispä onkin luontevaa jatkaa juttusarjaa pureutumalla siihen, mitä tietoa tuoteseloste meille antaa ja miten meidän tulisi kissanruokahyllyllä ostopäätöksiä puntaroidessamme sitä käsitellä ja hyödyntää.

Ei riitä, että luemme tuoteselosteen ja ehkä jopa ymmärrämme mitä siinä sanotaan. Sen lisäksi meidän tulee pystyä päättelemään ne tekijät, jotka tekevät ruuasta joko sopivan tai epäsopivan kissan päivittäiseksi ravinnoksi ja osata nähdä ruokatuote sekä kokonaisuutena, että yksittäisten raaka-aineiden tasolla. On myös asioita, joita tuoteselosteet eivät meille kerro, tai joista meidän tulee olla valmiita itse ottamaan selvää.

Onneksi meillä täällä Tassutuntumalla-blogissa on jälleen kerran ollut apuna Viiruvarpaiden Milla, joka vastaili kärsivällisesti ja erittäin perusteellisesti esittämiini kysymyksiin, antaen meille kaikille kissan ruokinnasta kiinnostuneille sekä ajattelemisen aihetta, että eväitä parempaan tietoisuuteen teollisten kissanruokien sisällöistä.
? Mitä ja miten ruoan ravintoaineita ja ravintoainepitoisuuksia tulisi priorisoida? 

Millan kaksi pointtia ruuan ravintoaineiden priorisointiin:

  1. Tärkeintä olisi, että maksimoidaan laadukkaan proteiinin määrä ja minimoidaan terveydelle mahdollisesti haitallisten hiilihydraattien määrä. Laadukas proteiini tarkoittaa eläinperäistä, lihaperäistä proteiinia, joka sisältää kaikkia kissan tarvitsemia aminohappoja sopivissa suhteessa ja on mahdollisimman optimaalisesti imeytyvää. Kuten aiemmin jo puhuttiin, proteiinin täytyy olla eläinperäistä kasvivalkuaisten heikon aminohappoprofiilin takia. Proteiinista suuren osan olisi hyvä olla peräisin lihaskudoksesta, koska tukikudosten proteiinit eivät rakenteensa takia imeydy ollenkaan tai heikommin kuin lihaskudoksen. Esimerkiksi kaikista tukikudoksista, muun muassa ihosta ja rustosta, löytyvä kollageeni on proteiini, jota ei kuitenkaan sellaisenaan voida hyödyntää. Kissat tarvitsevat runsaasti proteiinia suurten aivojen toiminnassa ja lihaskunnon ylläpidossa, joten siksi proteiinin määrä on tärkeä tekijä ruoassa.

  2. Seuraavaksi kannattaa tarkastella hiilihydraattien määrää laskemalla niiden osuus. Hiilihydraattien suuri määrä johtaa terveysongelmien lisäksi siihen, että joko proteiinin tai rasvan tai molempien määrästä tingitään.

    Etenkin raakaruokapuolella on hyvin tyypillistä, että kahden laadultaan ja proteiini- ja hiilihydraattipitoisuudeltaan samanlaisen tuotteen väliltä valinta tehdään vitamiini- ja mineraalipitoisuuksien perusteella. En tässä kuitenkaan selitä auki, miten eri vitamiineja ja mineraaleja kannattaa painottaa ruoan valinnassa, ettei jutusta tule ylipitkä. Siksi tiivistetysti kun syötetään pelkkää teollista ruokaa, tärkeämpää on valita proteiinipitoinen ja vähähiilihydraattinen ruoka, joka sisältää paljon lihaa. 

"Laadukas proteiini tarkoittaa eläinperäistä, lihaperäistä proteiinia, joka sisältää kaikkia kissan tarvitsemia aminohappoja sopivissa suhteessa ja on mahdollisimman optimaalisesti imeytyvää."

? Voiko tuoteselosteesta päätellä käytettyjen raaka-aineiden laadun?

"Valitettavan kehnosti. Joissakin märkäruoissa ilmoitetaan eritellystä käytetyt ruhonosat, joten niistä on helppo päätellä ruokien laatu. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi Catz Finefood, Animonda Carny, Feringa, Granatapet ja Terra Faelis. Laadukkaimpia, siis proteiinipitoisia ja laadukasta proteiinia sisältäviä ruhonosia ovat liha (siis lihaskudos), sydän, maksa ja munuainen. Heikosti sulavia ruhonosia taas ovat muun muassa jänteet, keuhkot ja maha. Kannattaa kuitenkin muistaa että vaikka monien Animonda Carny -ruokien ensimmäisenä ainesosana on naudankeuhko, se ei ruokana ole huonompaa kuin ne märkäruoat, joissa ruhonosia ei ole eritelty ollenkaan. Ruoissa, joiden tuoteselosteessa ilmoitetaan vain ”liha ja eläinperäiset tuotteet” on todennäköisesti käytetty todella paljon keuhkoja, mahaa ja muita ravintoaineköyhiä ruhonosia.

Kuivaruokien kanssa joutuu tekemään huomattavasti enemmän salapoliisityötä, koska käytettyjä ruhonosia ei ilmoiteta ruoassa. Jos kuitenkin proteiini on hydrolysoitu, se tarkoittaa sitä että lähtötuote on ollut todella heikosti imeytyvä, jonka takia proteiinit on täyty pilkkoa valmiiksi. Jos ruokaan on lisätty kasvivalkuaisia, se kertoo että lihaa on joko todella vähän tai sen laatu on kehno. Sama pätee myös märkäruokiin. Samasta asiasta kertoo myös erittäin matala proteiinipitoisuus. Jos esimerkiksi märkäruoka sisältää pääasiassa lihaa ja eläinperäisiä tuotteita mutta proteiinia löytyy silti alle 8 %, käytetyt raaka-aineet eivät taatusti ole laadukkaita. Kuivaruoassa hiilihydraattien määrä vaihtelee niin paljon että laadukkuuden arviointi proteiinin prosenteista on vaikeaa tehdä, mutta yleensä huonolaatuisen eläinraaka-aineen huonoa proteiinipitoisuutta paikataan lisätyillä kasvi- tai eläinproteiineilla tai proteiinirikkailla kasviksilla, kuten palkokasveilla."

"Jos kuitenkin proteiini on hydrolysoitu, se tarkoittaa sitä että lähtötuote on ollut todella heikosti imeytyvä, jonka takia proteiinit on täyty pilkkoa valmiiksi."

? Mistä tiedän, saako kissani ostamastani kuivaruoasta kaiken tarvitsemansa, kuten vitamiinit ja hivenaineet?

"EU-lainsäädännön mukaan täysrehulla tarkoitetaan ”rehuseosta, joka koostumuksensa perusteella on riittävä päiväannokseksi”. Jos kissanruoan ilmoitetaan olevan täysravinto, sen siis täytyy täyttää kissan ravitsemukselliset tarpeet. Nämä tarpeet on määritellyt Yhdysvaltain Kansallinen tutkimusneuvosto (NRC) eläinten ravitsemustutkimusten pohjalta ja näitä soveltaa muun muassa Euroopan lemmikkieläinruokateollisuuden liitto (FEDIAF) Euroopan Unionin alueella sekä Association of American Feed Control Officials (AAFCO) Yhdysvalloissa. Kuivaruoalla täyttyy aina kissan vähimmäistarpeet, koska täydennyskuivaruokia ei valmisteta.

Ongelmaksi kuitenkin nousee se, että ravitsemussuositukset perustuvat kohtalaisen iäkkäisiin tutkimuksiin ja niihin ravintoaineiden määriin, joilla kissoilla ei esiinny puutosoireita. Monista ravintoaineista voisi kuitenkin olla hyötyä suosituksia suurempina määrinä. Esimerkiksi kalan omega-3-rasvahapoille ei tunneta aikuisilla kissoilla ravitsemuksellista tarvetta, joten aikuiselle kissalle tarkoitetun ruoan ei tarvitse sisältää niitä. Omega-3-rasvahapoista voi kuitenkin olla aikuisellekin kissalle hyötyä: ne voivat esimerkiksi hillitä elimistön tulehdusta ja parantaa turkin ja ihon kuntoa. Kun uusia tutkimuksia julkaistaan, voidaan löytää uusia terveysvaikutuksia. Esimerkiksi ihmisillä on nykyään jo runsaasti viitteitä siitä, että virallisia suosituksia suurempi D-vitamiinin annostus erityisesti täällä pohjoisessa parantaa luuston terveyttä ja esimerkiksi immuunipuolustuksen toimintaa. Valitettavasti kissoilla sellaisia ravitsemustutkimuksia, joissa tutkitaan jonkin ravintoaineen vaihtelevan määrän vaikutusta terveyteen, julkaistaan nykyään kovin vähän. On siis ihan mahdollista että optimaalisia ravintoaineiden pitoisuuksia pystyy jatkossakin vain arvailemaan. Nykytiedon ja kokemuksen perusteella pelkkää kuiva- ja märkäruokaa syövä kissa saattaisi hyötyä esimerkiksi kalaöljyn lisäämisestä ruokavalioon ja erityisesti karvanlähtöaikaan myös sinkistä."

"Ongelmaksi kuitenkin nousee se, että ravitsemussuositukset perustuvat kohtalaisen iäkkäisiin tutkimuksiin ja niihin ravintoaineiden määriin, joilla kissoilla ei esiinny puutosoireita. Monista ravintoaineista voisi kuitenkin olla hyötyä suosituksia suurempina määrinä."Suomi-Tuoteseloste -sanakirja

  • Hydrolysoitu proteiini: Kun raaka-aineen proteiinipitoisuus on lähtökohtaisesti heikko, proteiinit täytyy pilkkoa valmiiksi. Tällöin puhutaan hydrolysoidusta proteiinista.
  • Kasviproteiini: Kissa ei pysty hyödyntämään kasvivalkuaista yhtä hyvin kuin eläinvalkuaista. Mikäli ruokaan on lisätty kasvivalkuaista, se kertoo siihen käytetyn lihan olevan huonolaatuista.
  • Proteiinipitoiset ruhonosat: laadukkaimpia, eli proteiinipitoisia ja laadukkaita proteiineja sisältävät osat, joista saatavat ravintoaineet vastaavat kissan tarpeisiin ja jotka sen elimistö pystyy hyödyntämään 
  • Huonosti sulavat ruhonosat: ovat ne ruhonosat, jotka ovat joko ravintoköyhiä tai sellaisia, joita kissa ei pysty hyödyntämään optimaalisesti. Näitä ovat muun muassa jänteet, keuhkot ja maha
.


Milla Ahola

Tassutuntumalla-blogin ruokakysymyksiin vastasi Viiruvarpaat-blogisti, biologian opiskelija ja luonnontieteiden kandidaatti Milla AholaKUVAT: MILLA AHOLA / ARI K./ ALLEKIRJOITTANUT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi ja keskustelu ovat erittäin tervetulleita! Peräänkuulutan keskustelun asiallista tasoa, asiattomat kommentit poistetaan.

Kiitos! :)