tiistai 29. joulukuuta 2015

Rakettien pauke piinaa myös kissoja

Minulla on ollut paukkuarka kissa. Nyt jo edesmennyt Nami-mummelimme vietti valtaosan uudenvuodenaatoistaan sohvan rakenteiden sisällä piileskellen ja tuli esille vasta rytinän vaimennuttua. Namin viimeiset uudenvuodenaatot menivät onneksi rauhallisesti, kissan kuulon huononnuttua käytännössä olemattomiin. 

Aloin uudenvuoden juhlinnan ja siihen läheisesti liittyvän rakettien äänekkään ammuskelun jälleen vääjäämättä lähestyessä muistella meidän Namiamme ja pohtia, mahtaako sillä olla paljon kohtalotovereita. Paukkuaroista koirista kuulee kyllä puhuttavan, mutta kissojen ääniin liittyvistä peloista on puhuttu valitettavan vähän. Niinpä tiedustelin ihmisten omakohtaisia kokemuksia kissojen paukkuarkuudesta ja sen ilmenemismuodoista muutamassa kissa-aiheisessa Facebook-ryhmässä.

Saamieni vastausten perusteella ei todellakaan voi vetää mitään tieteellisiä johtopäätöksiä, eikä se ole tarkoituskaan. Halusin vain näiden muutaman yksittäistapauksen myötä tuoda esille sen, että rakettien paukahdellessa ulkona, kodeissa neljän seinän sisällä koetaan tunteita laidasta laitaan, myös nelijalkaisten ja viiksekkäiden ystäviemme keskuudessa.


Nami-kissastamme näkyi hädin tuskin nenänpää, kun se piiloutui uudenvuodenrakettien paukkeelta.

Se, miten kissa reagoi raketeista syntyvään paukkeeseen, lienee täysin yksilöllistä. Joistain useamman kissan talouksista löytyy sekä raketteja pelkääviä, että suorastaan niitä ja niiden katselua rakastavia kissoja.

Saamieni vastausten joukossa olikin myös kommentteja, joissa kissojen kerrotaan suhtautuvan rakettien paukkeeseen ja välähtelyyn joko välinpitämättömästi tai uteliaasti. Saamieni 15 vastauksen joukosta näitä oli viisi, eli kolmannes. Jätän nämä kissojen pelkäämättömyyttä koskevat kommentit kuitenkin sivurooliin, sillä tämän kirjoituksen pääasiallisena tarkoituksena on pohtia kissojen ääniarkuutta ja sen ilmenemismuotoja.

uudenvuodenraketti

Solveig N. kertoi omista kissoistaan:
"Meillä ragdoll poika Måns ei tykkää, kun alkaa ulkona paukkuminen niin hän alkaa murisemaan ja lähtee yläkertaan. Viime vuonna yritin laittaa talon hiljasempaan huoneseen ja radio päälle verhot kiinni, mutta hän vaan raapi ovea ja halusi pois. Ihmisen läsnäolo helpottaa mutta en jätä yksin kotiin. Meillä kuluu satunnaisesti pitkin vuotta rakettien ääniä koska asumme lähellä Haikon Kartanoa ja ne ampuvat jos on esim. hääjuhlia tai vastavaa."


Riitta H. kertoi omista kissoistaan:
"Meidän nuorimmainen pelkää kaikenlaista pauketta, myös ukkosta. Viettää siis vuodenvaihteen ja myrskyt peittojen alla, usein siellä viltin alla hikoilee myös isi tai äiti... Uudenvuodenaattona laitetaan radio kovalle ja verhot kiinni, jotta pauke ja välähdykset jäisivät edes vähän piiloon. Eikä puhettakaan siitä, että lähtisimme itse johonkin juhlimaan. Kaksi vanhempaa kissaamme sen sijaan istuvat ikkunalaudalla ihailemassa raketteja."

uudenvuodenraketti

Taina H. kertoi omista kissoistaan näin:
"Asutaan kerrostalossa ja niitä on myös ympärillä joten pauke on kamala! Minun Emma vanhukseni kyyhöttää kaapissa, välillä juoksee maha maata viistäen toiseen kaappiin. Muulloin, jos ulkoa kuuluu koviakin ääniä, Emma kyllä menee ikkunaan katsomaan mutta raketit on liikaa. Pölynimuri kyllä myös meillä saa kissan kaappiin."

uudenvuodenraketti

Maija S. kertoi omasta kissastaan näin:
"6-vuotias kastraattinaaraani on paukkuarka. Alkuvuosina se säntäili rakettien paukkeessa maha maata viistäen pitkin taloa ja piiloutui milloin minkäkin sängyn alle. Viime aikoina olen laittanut sen muiden kissojen kanssa jo alkuillasta saunan löylyhuoneeseen, joka on keskellä taloa ja jonne ulkoa tulevat äänet eivät niin hyvin kuulu. Lisäksi olen laittanut sinne cd-soittimeet hiljaista musiikkia soimaan ja häivyttämään pauketta. On toiminut hyvin." 

Yritin etsiä tätä kirjoitusta varten tietoa kissojen ääniarkuudesta ja sitä löytyi valitettavan vähän. Valtaosa ääniarkuutta koskevista kirjoituksista koski koiria. Löytämäni vähäisen tiedon perusteella hetkellinenkin pelon kokemus voi vaikuttaa kissaan jopa 28-48 tuntia sen jälkeen, kun varsinainen järkyttävä kokemus on koettu. Joka kerta kun kokemus toistuu, pelko vahvistuu ja lopulta pienikin ärsyke voi aikaansaada äärimmäisen pelkoreaktion. Vaikka kaikki kissat eivät pelkääkään raketteja, niin tämän tiedon nojalla voitaneen todeta, että ne jotka pelkäävät, pelkäävät sitten senkin edestä.

Laki on määritellyt uudenvuodenrakettien ampumiselle sallitun ajankohdan, joka on 31.12.-1.1. klo 18-02. Tästä huolimatta rakettien ammuskelu aloitetaan yleensä lain sallimien rajojen ulkopuolella, joskus jopa heti rakettimyynnin alettua, eli useita päiviä etuajassa. Rakettien ensimmäisestä myyntipäivästä lähtien pauke alkaa lisääntyä tasaisesti, huipentuen aattoillan tauottomaan rätinään. Voinemme vain siis pelon- ja kauhunsekaisin tuntein miettiä, mitä tämä tarkoittaa päiväkausia yhtäjaksoisesti henkensä edestä pelkäävän kissan näkökulmasta, jolle ei voi millään keinolla selittää paukkeen ja välähtelyn olevan sille täysin vaaratonta.  


Marska L. kertoi omasta kissastaan näin:
 
"Linda murisi ja piilotteli vähä kaikkialla, ei osannut rauhoittua paikalleen yhteen piiloon. Ravasi välillä parvelle, välillä kyhjötti ruokapöydän alla tuoleilla, välillä sohvan takana, saunassakin, se oli surullista kun ei itse voinut mitenkään auttaa."

Jouni H. kertoi omista kissoistaan näin: 
"meitä kissat kalle ja lipponen olivat sängyn alla kun paukkui. tuosta uudesta paavosta ei tiedä miten suhtautuu."
Siinä missä koiran paukkuarkuudesta puhutaan paljon, Yliopistollisen eläinsairaalan eläinlääkäri Sonja Lahden kirjoituksen mukaan sen yleensä myös huomaa helposti päällepäin koiran alkaessa läähättää, täristä ja hakeutua piiloon. Samassa kirjoituksessa hän toteaa muiden lemmikkien, kuten kissojen, pelon olevan koiraa vaikeammin havaittavissa, sillä kissat esimerkiksi vetäytyvät pelätessään suorilta piiloon. Tästä seuraa se, että niiden muita pelkoon liittyviä reaktioita voi olla vaikea tarkkailla ja havaita, vaikka ne ovat aivan yhtä todellisia ja olemassaolevia kuin koirallakin.

uudenvuodenraketti

Emma P. kertoi omasta kissastaan näin:
"Meillä 6vuotias kissa joka aina kun raketteja ammutaan tahtoo piiloutua johonkin, esim. pahvilaatikkoon. Hän kuuntelee hyvin herkästi kaikkia ääniä ja pupillit suurenevat älyttömän paljon! Meillä pyritään olemaan halimatta ja voivoittelematta kissaa sillä ollaan huomattu että näin kissa vain huolestuu enemmän. Laitetaan hänelle aina joku pahvilaatikko missä peittoja sisällä niin että pääsee sinne käpertymään ja myös siirretään kissanvessa lähemmäs että ei tarvitse pitkäksi aikaa turvallisesta laatikosta poistua."

uudenvuodenraketti
Tommi J. kertoi omista kissoistaan näin:
"Meillä pojat ei mene ikkunoiden lähelle ollenkaan kyhjöttää vieressä tai sängyn alla selvästi pelkäävät"
Tällä kirjoituksella toivon voivani vedota raketinampujiin sen puolesta, että rakettien ammunnassa noudatettaisiin lain määrittämää aikarajaa, eikä ammuskeltaisi sen ulkopuolella. Paukkuarkojen eläinten omistajat voivat toki tiettyyn pisteeseen asti yrittää helpottaa lemmikkinsä oloa paukkeen keskellä, mutta mitkään keinot eivät ole toimintavarmuudeltaan aukottomia tai välttämättä vie eläimen kokemaa pelkoa täydellisesti pois. Sitäpaitsi, kuten jo aiemmin sanottu, eläimen pelkotuntemus ei välttämättä rajoitu koskemaan ainoastaan sitä hetkeä kun rakettien ammunta on kiivaimmillaan, vaan pelkotilasta palautuminen voi viedä pitkään ja saada aikaan sen, että eläin pelkää seuraavalla kerralla entistä enemmän.

Muistetaan me kissanomistajat puolestamme pitää kissamme uudenvuoden rakettiloiston ajan visusti sisällä, etteivät ne raketin pauketta mahdollisesti säikähtäessään sinkoa päättömästi pimeyteen tai joudu ilkeämielisten raketinräjäyttelijöiden uhreiksi.

Tästä vakavamielisestä aiheesta huolimatta toivotan kaikille neli- ja kaksijalkaisille oikein ihanaa ja rauhallista uutta vuotta!

KUVAT ARI K. // Suurkiitos kaikille some-kysymyksiini vastanneille ja tämän kirjoituksen yhteydessä siteeratuille

Lähteet:
Yliopistollinen eläinsairaala - Eläinlääkärin vinkit lemmikin uuden vuoden viettoon 
Dr. Mouse - Paukkuarkuus

2 kommenttia:

 1. Taas todella tärkeä aihe! Meillä aikuiset eivät pelkää raketteja, mutta Tompalle tämä on ensimmäinen vuodenvaihde, joten vähän jännittää suhteellisen herkän ipanan suhtautuminen. Noudatetaan siis ihan varmuuden vuoksi näitä suositeltuja varotoimia ja toivotaan parasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. :) Mielestäni on tärkeää, että näistä uudenvuodenaaton rakettien aiheuttamista haitoista puhutaan kokonaisvaltaisesti ja siksi halusinkin tuoda esille, että koirien lisäksi asunnot kätkevät sisälleen paljon muitakin lemmikkieläimiä, joille pauke, rätinä ja välkkyvät valot ovat suuri järkytys.

   Meillä ei ole tällä hetkellä muita paukkuarkoja kuin allekirjoittanut, mutta koen aiheen silti tärkeäksi ja halusin oman Nami-mummelin muistoa kunnioittaakseni ottaa sen nyt esille. Toivotaan ettei teillä ole huomisenkaan jälkeen yhtään paukkuarkaa. :)

   Poista

Kommentointi ja keskustelu ovat erittäin tervetulleita! Peräänkuulutan keskustelun asiallista tasoa, asiattomat kommentit poistetaan.

Kiitos! :)