keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Kissojen geenitutkimuksen puolesta!

Professori Hannes Lohi tutkimusryhmineen tekee tällä hetkellä Folkhälsanin ja Helsingin yliopiston alaisina sekä kissojen, että koirien geenitutkimusta. Molemmilla tutkimushankkeilla on omat sivut myös Facebookissa ja mitä ihmettä!? Koiria koskevan geenitutkimuksen Facebook-sivulla on tällä hetkellä yli 7 300 tykkääjää, kissojen geenitutkimuksen FB-sivujen tykkääjämäärän ollessa vain piirun verran yli 1 600! 

Ero tykkääjämäärien välillä on pöyristyttävän suuri ja saa väkisinkin ajattelemaan sen olevan taas yksi osoitus siitä, miten eri tavalla kissoihin ja koiriin yleisellä ja asenteellisella tasolla suhtaudutaan.


Kissan geenitutkimukseen osallistuminen on tärkeää!


Lohi tutkimusryhmineen tekee kullanarvoista työtä kartoittaessaan ja yrittäessään löytää kissojen perinnöllisiin sairauksiin johtavia geenejä! Mitä enemmän näitä geenejä löydetään, sitä kattavammin saadaan tulevaisuudessa kehitettyä geenitestejä eri kissarotujen perinnöllisiin sairauksiin. Perinnöllisten sairauksien ja niitä aiheuttavien geenien kantajuuden DNA-testaaminen on yksi tärkeä työkalu rotukohtaisten perinnöllisten sairauksien leviämisen ennaltaehkäisyssä, kun kissa voidaan testata tiettyjen sairauksien varalta jo ennen jalostuskäyttöä. Tämän ohella varmasti myös yleinen tietämys kissan perinnöllisistä sairauksista ja niiden periytymismekanismeista lisääntyy. Perinnöllisten sairauksien ohella näytteiden ja terveystietojen avulla voidaan tutkia myös muita kissojen ominaisuuksia, kuten käyttäytymistä.

Olisikin mukava nähdä kissoja koskevan geenitutkimuksen kiipeävän some-näkyvyydessään ja tykkääjämäärässään lähemmäs koirien vastaavaa ja uskoa sen samalla näkyvän myös tutkimusryhmälle toimitettavien kissojen terveystietojen ja verinäytteiden määrien lisääntymisenä. Mitä kattavamman otannan tutkimusryhmä kissojen yksilöllisistä terveystiedoista ja DNA:sta saa, sen laajempien tutkimusten tekemisen se mahdollistaa! Jokainen Kissan geenitutkimus -sivulla täytetty terveystietolomake ja eläinlääkäriasemalla esimerkiksi rokotuskäynnin yhteydessä annettu verinäyte auttaa siis osaltaan kartuttamaan aineistoa, jonka avulla tutkimusryhmä voi jatkaa ansiokasta ja arvokasta työtään.

Jos et omien kissojesi tietoja tutkimukseen annakaan, kannattaa silti ehdottomasti käydä tykkäämässä tuosta FB-sivusta ihan aatteen, tuen ja kannatuksen vuoksi! On myös ehdottoman tärkeää välittää sanaa eteenpäin ja kertoa geenitutkimuksesta ja sen olemassaolosta kaikille lähipiiriisi kuuluville kissanomistajille.

Kissojen geenitutkimus -sivulla sanotaan kissan olevan maailman suosituin lemmikkieläin. Tämän suosion soisi näkyvän myös mielenkiintona kissan laji- ja rotukohtaista terveydentilaa ja hyvinvointia kohtaan. Kissojen perinnöllisten sairauksien ja muiden geneettisten ominaisuuksien kartoitus on aivan yhtä tärkeää kuin koirienkin ja siksi toivoisinkin meidän voivan sosiaalisessa mediassa peukkua nostamalla osoittaa kissaihmistenkin välittävän karvaisten ystäviensä terveydestä ja mikä vielä parempaa, antaa sen lisäksi omien kehrääjiemme tiedot tutkimusryhmän käyttöön ja pyytää muitakin kissanomistajia tekemään niin. :)

Oletko sinä jo antanut kissasi terveystiedot tutkimuskäyttöön ja luovuttanut siitä jopa verinäytteen?

KUVA ARI K.

Kissojen geenitutkimus Facebookissa
Kissojen geenitutkimus -sivut

6 kommenttia:

 1. Kiitos tästä postauksesta. Jaoin geenitutkimus fb-sivuston Kissat fb-ryhmässä. Toivottavasti tulee tykkäyksiä rutkasti lisää... :)
  t. Susanna Söder

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja että jaoit. :) Toivotaan että ihmisten tietoisuus kissojen geenitutkimuksesta lisääntyy ja samalla myös mielenkiinto sitä kohtaan.

   Poista
 2. ...en tiiä liittyykö tää mihinkään, mutta suosin itse sekarotuisia kissoja, koska itsekin olen sekarotuinen ihminen, mitä suurimmassa määrin ;) Jos en ite halua jalostusta itseni suhteen, miksi haluaisin kissani suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja kiitos kommentistasi. :)

   Myös maatiaiskissojen ja kotikissojen näytteet ja terveystiedot ovat erittäin tervetulleita tuohon tutkimukseen. Minullakin on pelkästään kotikissoja ja niiden verinäytteet ja terveystiedot on toimitettu Lohen tutkimusryhmän käyttöön. :)

   Poista
 3. Tämä on tärkeä juttu! Onneksi sentään terveyskyselyn vastaajia ja näytteen lähettäjiä on enemmän kuin Facebook-sivusta tykkääjiä, vaikka niitäkin toki tarvitaan aina lisää. Lisämainintana vielä, että sairauksien perinnöllisyyden lisäksi hankkeella voidaan kartoittaa myös terveysongelmien ympäristöllisiä riskitekijöitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. :)

   Kyllä, perinnöllisten sairausten geneettisten periytymismekanismien lisäksi voidaan noiden näytteiden ja terveystulosten pohjalta tutkia paljon muutakin. Otin itse näistä muista tutkittavista osa-alueista esimerkiksi kissan käyttäytymisen tutkimuksen, sillä koen sen näin kotikissojen emäntänä yhdeksi tärkeimmistä tutkimuskohteista niin perinnöllisten kuin ympäristötekijöidekin osalta. :)

   Eli perinnöllisiin sairauksiin vaikuttavien geenien metsästys ei suinkaan ole ainoa tutkimuskohde ja tämän taisin kirjoituksessanikin mainita. :) Yritän parhaani mukaan tiivistää omaa ulosantiani ja välttää helmasyntiäni maratonpostauksia (vaihtelevalla menestyksellä tosin) ja siksi en kokenut mielekkääksi alkaa luetella kaikkia mahdollisia tutkimuskohteita joihin näitä DNA-näytteitä ja terveystietoja voidaan hyödyntää. :)

   Niin ja mitä tulee FB-tykkääjiin ja niiden määrään, ne eivät tietenkään ole se ensisijainen asia, sillä eihän niillä FB-tykkääjillä itsessään tee mitään, jos se ei samalla tarkoita lisää näytteitä DNA-pankkiin. :) Sosiaalisen median peukutteluissa onkin lähinnä kyse symbolisisesta tuen osoituksesta, eikä sosiaalisen median vaikutusta tiedonlevityskanavanakaan voi nykypäivänä väheksyä. :)

   Poista

Kommentointi ja keskustelu ovat erittäin tervetulleita! Peräänkuulutan keskustelun asiallista tasoa, asiattomat kommentit poistetaan.

Kiitos! :)