lauantai 19. joulukuuta 2015

Hanna, nelijalkainen työntekijä

Minulla on ollut joulumieli kateissa. Olen ehdottomasti talvi-ihminen, mutta ilman lunta ei ole talvea ja tämä etelän musta ja märkä harmaus imee ihmisestä kaiken energian. Olin aivan väsähtämisen partaalla, kunnes eräs Kirsi Forssasta kirjoitti Facebookin kissaryhmään ja myötä joulumieleni palautui kertaheitolla. 

Kirsin luvalla julkaisen jutun myös täällä blogissa.

Hanna, eli vanhusten dementiakodin nelijalkainen hoivatyöntekijä sai työntekijän statuksen ja työterveyshuollon. Mikä parasta, Hannaa koskeva päätös tulee kattamaan koko kuntayhtymän alueen, joten myös muiden alueella toimiviin yksiköihin mahdollisesti tulevat nelijalkaiset työntekijät saavat nauttia näistä saavutetuista eduista. Kuntayhtymän päättävä taho ymmärsi, että kissan hankkiminen hoivayksikköön edellyttää kissan tarpeista huolehtimista 24/7.

Kirsi auttoi osaltaan Hannaa kotiutumaan dementiayksikköön, mutta suurimman työn tekevät ne hoitajat, jotka työskentelevät päivittäisessä työssään Hannan rinnalla. Kirsi haluaakin antaa heille erityiskiitokset, sillä ilman heitä ei Hannan työllistäminen dementiakotiin olisi ollut mahdollista.

Kirsi kiittelee myös Hannan luovuttaneen löytöeläintalon työntekijän asiantuntemusta, sillä hän osasi valita hoivatyöhön tismalleen sopivan kissan. Kirsi luonnehtiikin Hannaa lottovoitoksi ja uskon tunteen olevan molemminpuolinen ja tämän uuden kodin/työpaikan olevan lottovoitto myös Hannalle.

Kiitos Kirsi että autoit. Kiitos dementiakodin työntekijöille, jotka halusivat oman työnsä lisäksi sitoutua Hannasta huolehtimiseen. Kiitos että autoitte Hannaa ja toitte minulle joulumielen! Näillä teoilla on merkitystä niin dementiakodin vanhuksille, kuin Hannalle, joka saa nyt nauttia hyvästä hoidosta ja osallistua siinä samalla myös erittäin tärkeään hoivatyöhön ihmiskollegojensa rinnalla.

Hanna-kissa on vanhusten dementiayksikön nelijalkainen hoivatyöläinen
Hanna-kissa on vanhusten dementiakodin nelijalkainen hoivatyöläinen, joka on töissä 24 tuntia vuorokaudessa.

Näin Kirsi itse kertoi siitä, kun Hanna saapui uudelle työpaikalleen ja sai työntekijän statuksen:


"Saanko esitellä Hannan. Hanna on Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän dementiakoti Ehtookellon uusin rekrytoitu työntekijä. Asia vahvistettiin minulle eilen sähköpostitse. 
Hanna aloitti työt tosin jo lokakuussa, kun hoitaja haki hänet löytöeläinkodista. Toista kissaa oltiin hakemassa, mutta kun löytöeläinkodin hoitaja kuuli, minne kissaa haettiin, hän valitsikin Hannan kertoen, että tämä sopii siihen työhön paremmin. Siitä lähtien on myös neuvoteltu, miten Hannan elämä pitäisi järjestää. Kun ei valmista tullut, otin itse yhteyttä kuntayhtymän vanhuspalvelujohtajaan, kerroin Hannasta ja pyysin, että saisin aloittaa kansalaiskeräyksen Hannan työterveyshuollon, ruoan, hiekan, lelujen ja kaiken muun tarpeellisen rahoittamiseksi. Eilen sain todella ihanan vastauksen: Hanna on nyt dementiakodin työntekijä ja saa sen vuoksi myös työterveyshuollon leikkauksineen, lääkkeineen ja hoitoineen. Työsuhde-etuna on myös ruoka, makuualustat, hiekat ja lelut, mutta ei rahapalkkaa eikä lomia ja vapaus mennä ulos vapaana on myös poissuljettu mahdollisuus. Lisäksi sain luvan, että Hannalle saa tuoda ihan kaikkea, mutta että työnantaja huolehtii Hannan hyvinvoinnista sen elämän loppuun asti.
Hanna on noin 1,5-vuotias ja se on todella herttainen, siisti, tulee syliin, ei raavi, nukkuu asukkaiden kanssa, vaikka sillä on oma huone eli apukeittiö ja se saa asukkaat hymyilemään. Hoitajat ovat iloisia siitä, että se ennen kaikkea jaksaa valvoa yöllä hoitajan kanssa. 
Olen hyvin iloinen päätöksestä, sillä se tulee koskemaan jatkossa kaikkia kuntayhtymän hoivayksiköitä, joihin lemmikki otetaan töihin. Sanon töihin, sillä kun kissa otetaan tällaiseen paikkaan kuin hoiva- tai dementiakoti on, se on töissä 24/7."

KUVA KIRSI A. 

4 kommenttia:

 1. Näin se pitää kuntoutus tapahtua muissakin mahdollisissa laitoksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Sen lisäksi, että tämä tapaus oli Hanna-kissalle lottovoitto, on sillä myös laajempi yhteiskunnallinen merkitys hoiva- ja kuntoutustyöhön osallistuvien eläinten kannalta.

   Toivonkin, että tästä ottaisi mallia muutkin tahot, jotka käyttävät omistamiaan eläimiä osana hoiva- tai kuntoutustyötä. :)

   Poista
 2. Tuo uutinen oli kyllä niin ihana! Toivotaan että tämä käytänkö yleistyisi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti toivoisi tämän käytännön yleistyvän. :)

   Käsitin, että kissoja on hoiva- ja kuntoutusyksiköissä jonkin verran, mutta Hanna on ensimmäinen joka on saanut työntekijän statuksen. Tämän myötä Hannan nelijalkaiset kollegat ja yksikössä asuvien asiakkaiden omaiset tietävät selkeästi kuka on vastuussa Hannan hyvinvoinnista, ja kuka vastaa Hannan hoidosta koituvista rahallisista kuluista. Tässä tapauksessa se on Hannan omistaja, eli kuntayhtymä, eikä Hannan hoidosta ja sen aiheuttamista rahallisista kuluista huolehtiminen jää ihmistyöntekijöiden tai omaisten harteille.

   Monesti näiden nelijalkaisten työntekijöiden hyvinvointiin liittyvät vastuukysymykset tuppaavat ilmeisesti olemaan melko epäselviä, mikä sitten hankailoittaa asioita ja kissan tarpeista huolehtimista kohtuuttomasti, kun joka rokotuskäynnin yhteydessä täytyy kerätä kolehti ja keskustella siitä, kuka tämän menoerän nyt sitten oikein maksaa. Puhumattakaan tilanteista, joissa kissa sairastuu ja tarvitsee intensiivisempää eläinlääkärin hoitoa.

   Siksi tämä Hannan tapaus olikin niin hienoa kuultavaa, että todellakin toivoisi tämän käytännön yleistyvän jatkossa muuallakin. :)

   Poista

Kommentointi ja keskustelu ovat erittäin tervetulleita! Peräänkuulutan keskustelun asiallista tasoa, asiattomat kommentit poistetaan.

Kiitos! :)