sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Näyttelyyn kotikissan kanssa osa 3: Näyttelypäivän kulku

Kun näyttelyvalmistelut on tehty, on aika lähteä näyttelyyn. Tässä näyttelyaiheisen juttusarjan kolmannessa ja viimeisessä osassa käydään läpi näyttelypäivän tavanomainen kulku. 

Näyttelypaikalla kuhisee

Paikalle saapuminen ja eläinlääkärin tarkastus


Matkaan kannattaa lähteä hyvissä ajoin, monestakin syystä. Mikäli liikut omalla autolla tai kimppakyydillä, ei parkkipaikan löytäminen kohtuullisen matkan päästä näyttelypaikkaa välttämättä ole mattimyöhäsille mikään itsestäänselvyys. Lienee sanomattakin selvää, että ison tavaramäärän kuljettaminen autolta näyttelypaikalle on huomattavasti mukavampaa ja sujuu nopeammin, mikäli auton saa parkkeerattua mahdollisimman lähelle näyttelypaikkaa.

Toinen ja ehdottomasti tärkein syy saapua paikalle ajoissa on eläinlääkärin tarkastus. Eläinlääkäri tarkastaa kaikkien näyttelyalueelle pyrkivien kissojen peruskunnon ennen näyttelyalueelle menoa. Tarkastus on kaikille näyttelyyn osallistuville ja näyttelyalueelle pyrkiville kissoille pakollinen ja sen tavoitteena on evätä tarttuvia sairauksia oireilevien kissojen pääsy näyttelyalueelle.

Ennen näyttelyä saamastasi vahvistuskirjeestä selviää kellonaika, jonka puitteissa eläinlääkärin tarkastus tapahtuu. Mikäli tästä ajankohdasta myöhästyy, ei ole enää mitään mahdollisuutta päästä kissan kanssa näyttelyalueelle, vaan näyttely menee sivu suun. Ei myöskään kannata ajoittaa saapumistaan vahvistuskirjeessä ilmoitetun kellonajan viimeiselle minuutille, sillä eläinlääkärin tarkastukseen joutuu mitä todennäköisimmin jonottamaan, eläinlääkärin tarkastaessa kissat saapumisjärjestyksessä.

Näyttelypäivä alkaa valmisteluilla


Näyttelypäivä alkaa valmisteluilla


Kun kissasi on läpäissyt eläinlääkärin tarkastuksen, on aika etsiä sille sopiva häkkipaikka.

On aivan täysin näyttelyjärjestäjäkohtaista, miten kissojen häkkipaikat määräytyvät. Joillain järjestäjillä on tapana ryhmitellä häkkipaikat rotukategorioittain, jotta paikalle saapuvalla yleisöllä on mahdollisuus saada selkeä ja kattava kuva näyttelyyn osallistuvista kissoista ja kissaroduista. Kotikissoille on tällaisissa näyttelyissä usein osoitettu myös oma häkkirivistönsä, josta voit "vallata" kissallesi minkä tahansa sillä hetkellä vapaana olevan häkkipaikan. Toisilla järjestäjillä taas ei ole erikseen kategoriakohtaisia häkkirivistöjä, jolloin voit "vallata" kissallesi minkä tahansa, sillä hetkellä vapaana olevan paikan.

Mikäli sinulla ei ole mukanasi omaa kevythäkkiä, tulee sinun valmistella näyttelyjärjestäjän puolesta tarjottu metallinen häkki valmiiksi kissaasi varten. Tämä tarkoittaa näyttelyverhojen kiinnittämistä, mikä tapahtuu yleensä vaijereilla. Myös häkin pohjalle kannattaa levittää jokin suoja/matto ja häkin katolle levittää peite suojaamaan kissaa ulkopuoliselta hälinältä. Kun näyttelyverhot on kiinnitetty, laitetaan häkkiin vielä pieni hiekkalaatikko hiekkoineen, sekä ruoka- ja vesikupit. Halutessasi voit laittaa häkkiin kissalle myös nukkumapesän, jollaisissa monet kissat mieluiten viihtyvätkin, elleivät omien kissojeni tapaan hakeudu hiekkalaatikkoon nukkumaan. Kun häkki on valmis, voit päästää kissan sinne kuljetuskopastaan.

Kun kissa on saatu onnistuneesti näyttelyhäkkiin, lähdetään selvittämään sen kilpailunumero ja häkkipaikka. Paikanpäältä näyttelystä on saatavilla maksullinen näyttelyluettelo, josta kissasi kilpailunumero selviää. Mikäli et halua ostaa näyttelyluetteloa, selvinnee kissan kilpailunumero myös kysymällä sitä näyttelynjärjestäjän infopisteeltä.

Usein melko läheltä infopistettä löytyy myös pöytä, jossa on pahvisia läpysköitä, kyniä ja rautalankaa. Pahviseen lappuun kirjoitetaan selkeillä ja näkyvillä numeroilla kissan kilpailunumero, joka kiinnitetään sekä kissan näyttelyhäkkiin, että näytteilleasettajan rinnukseen/muuhun näkyvään paikkaan. Näin näyttelyyn kissoja katsomaan tulevan yleisön on helppo yhdistää kissat ja niiden kilpailunumeron mukaan näyttelyluetteloon luetellut tiedot.

Näyttelypäivä on odottamista

Näyttelypäivä on odottamista


Kissojen arvostelut alkavat usein noin tunti eläinlääkärin tarkastuksen loppumisen jälkeen. Näyttelyissä on useampi tuomari. joten kannattaakin lähteä heti alkuun selvittämään, missä kissasi arvostelevan tuomarin arvostelupöytä on, jotta osaat arvosteluvuoronne tultua viedä kissasi oikeaan paikkaan.

Tuomarin näyttelypöydän yhteydessä on lista, josta voi seurata, millä numerolla varustettu kissa on sillä hetkellä arvostelussa. Kannattaakin käydä pitkin päivää vilkuilemassa, missä mennään, jotta huomaat milloin oman kissasi arvosteluvuoro lähestyy ja osaat viedä sen oikeaan aikaan tuomarin luokse.

Tuomarit, jotka arvostelevat näyttelyssä kotikissat, arvostelevat näyttelyssä myös rotukissoja. Rotukissat arvostellaan aina ensin ja usein tuomari suorittaa arvostelemiensa rotukissojen kohdalla myös TP-valinnat, ennen kotikissojen arvostelemista. Näyttelypäivään sisältyy siis paljon odottelua, mutta useimmiten se ei haittaa, koska odotteluaika kuluu rattoisasti muihin kissaihmisiin tutustuessa.

Arvostelussa

Arvosteluun meno ja arvostelu


Kun huomaat oman kissasi kilpailunumeron lähestyvän tuomarin arvostelulistassa, on aika hakea kissa tuomarin pöydän luo. Olen itse pitänyt pääsääntönä sitä, että vien oman kissani tuomarin pöydän luo omaa vuoroaan odottamaan, kun arvosteltavana on pari kissaa ennen meitä. Etenkin kokemattomien kissojen kohdalla lienee kannattavinta kantaa kissa kuljetuskopassa tuomarin pöydän luokse ja ottaa se sieltä ulos vasta oman vuoron koittaessa. Tällöin kissa on mahdollisimman rauhallinen ja stressitön tuomarin pöydälle mennessä.

FIFe-näyttelyt ovat poikkeuksetta ns. omistajakantoisia näyttelyitä, jolloin omistaja itse esittää kissansa tuomarille. Käytännössä kissan esittäminen tarkoittaa sitä, että omistaja nostaa kissan tuomarin pöydälle ja pitää huolen, ettei kissa lähde karkuun. Liikaa kissasta ei kuitenkaan kannata pitää kiinni, vaan antaa sen esiintyä ja tuomarin hoitaa hommansa.

Näyttelytulosten puolueettomuuden ja oikeudenmukaisuuden varmistamiseksi käytäntönä on, ettei kissan esittäjän ja tuomarin välillä käydä arvosteluhetkellä mainittavaa keskustelua. Suullista arvostelua kannattaa kuitenkin pyrkiä kuuntelemaan tarkasti ja painamaan mieleen tuomarin sanat, sillä vaikka arvostelusta saa myös kirjallisen setelin, on siitä välillä paikoin vaikea saada selvää, tuomarin kirjoittaessa itse setelit kiireessä samalla, kun antaa suullista arvostelua.

Suomessa järjestettävät näyttelyt ovat käytännössä lähes poikkeuksetta kansainvälisiä näyttelyitä ja tuomaristokin koostuu kattavasti eri maiden edustajista. FIFen virallisia kieliä ovat englanti, saksa ja ranska ja tuomarin äidinkielestä ja kansallisuudesta riippuen kissasi voi saada sekä suullisen, että kirjallisen arvostelun millä tahansa näistä kielistä. Suomalaiset tuomarit arvostelevat suomalaiset kissat kuitenkin useimmiten suomeksi.

Tuomarin parhaat ja nominointi

Tuomarin parhaat ja nominointi


Kun tuomari on arvostellut kaikki hänelle kuuluvat kotikissat, on aika suorittaa tuomarin paras- eli TP-valinnat. Kotikissojen kohdalla tämä tarkoittaa useimmiten siis parhaan uroksen ja parhaan naaraan valintaa. Yleensä kotikissoja arvostelevia tuomareita on kaksi per näyttely, joista toinen arvostelee lyhytkarvaiset ja toinen pitkäkarvaiset kotikissat. Tuomari laittaa arvostelemansa kissat numerojärjestykseen.

Näyttelystä ja näyttelykäytännöstä riippuen tuomari nominoi, eli nimeää paneeliksi kutsuttuun loppukilpailuun sekä parhaan uroksen, että naaraan tai valitsee TP-valintojen yhteydessä niistä mielestään paremman ja nominoi sen paneeliin.

Paneelissa tuomarin assistentit esittävät kissat.

Paneeli


Paneeliksi kutsutaan kissanäyttelyn loppukilpailua, joka käydään kategoriakohtaisesti. Paneelissa näyttelyssä arvostelleet tuomarit kokoontuvat pitkän pöydän ääreen ja äänestävät vuorollaan jokaisen kategorian ja jokaisen kategoriaan liittyvän ryhmän parhaat, Best in Show, eli BIS-kissat.

Paneeli alkaa vasta sitten, kun kaikki kissat on arvosteltu. On aivan täysin näyttelykohtaista, missä välissä kotikissapaneeli käydään. Useimmiten kotikissojen paneeli käydään viimeisenä, joten odottelua on jälleen kerran luvassa.

Nominoidut kissat viedään omistajan toimesta hieman ennen oman kategorian ja ryhmän paneelin alkua paneelialueella oleviin "paneelihäkkeihin". Perusarvostelusta poiketen omistaja ei saa itse "kantaa" kissaansa paneelissa, vaan sen tekevät näyttelyssä tuomareiden avustajina toimivat assistentit. Kaikki kyseisen kategorian ja ryhmän nominoidut kissat ovat vierekkäisillä pöydillä samanaikaisesti ja kyseisen paneelin parhaista kissoista äänestävät kolme tuomaria kiertävät vuorotellen kissat läpi.

Tämän jälkeen tuomarit vetäytyvät takaisin pöytänsä ääreen antamaan äänensä mielestään parhaalle kissalle ja eniten ääniä saaneesta kissasta tulee Best in Show.

Arvostelun jälkeen saadaan arvosteluseteli

Arvostelun jälkeen


Jokaisen näyttelyn yhteydessä toimii sihteeristö, jonka kautta jokaisen kissan arvostelusetelit kulkevat. Tämän jälkeen arvostelusetelit laitetaan usein ruusukepöydän läheisyydessä sijaitsevaan lokerikkoon, josta tuomarikohtaiset arvostelusetelit löytyvät. Kun olet hakenut oman kissasi arvostelusetelin, voit käydä pyytämässä siihen ruusukepöydästä leiman, joka tekee setelistä virallisen. Samalla saat mukaasi ruusukkeen tai nauhan merkiksi osallistumisestasi.

Näyttelystä poistuminen 


Näyttelystä ei muutamia Drive in -tyylisiä näyttelyitä lukuunottamatta saa poistua kesken näyttelyn. Jokaisen kissan tulee siis lähtökohtaisesti olla paikalla näyttelypäivän loppuun asti, riippumatta siitä, onko se nominoitu paneeliin vai ei. Erillistä poistumislupaa voi anoa näyttelypäälliköltä kirjallisella lomakkeella, jolloin poistumiseen kesken näyttelyn tulee olla painava syy.

Muussa tapauksessa kaikki näyttelyyn osallistuneet näytteilleasettajat kissoineen poistuvat näyttelypaikalta näyttelyn päätyttyä, kun siihen tulee kaiuttimista lupa.

Kotikissakin voi saavuttaa titteleitä näyttelymenestyksellään.


Kotikissan näyttelytittelit


Kotikissojen näyttelytitteleiden valikoima on hyvin suppea rotukissoihin verrattuna, mutta tiettyjä titteleitä niidenkin on mahdollista saavuttaa. Kun kissa valmistuu, eli saavuttaa titteliin vaadittavan näyttelymenestyksen, tulee siitä tehdä Kissaliittoon erillinen anomus, jotta tittelistä tulee virallinen ja sen voi - tittelistä riippuen - lisätä joko kissansa nimen eteen, tai perään.

Kotikissa voi FIFe-näyttelyissä saavuttaa seuraavat tittelit:  


Distinguished Show Merit, DSM
DSM-tittelin saavuttaakseen kotikissan tulee olla kansainvälisissä kissanäyttelyissä vähintään 10 kertaa kategoriansa paras. Kotikissojen kohdalla tämä tarkoittaa käytännössä siis kymmentä tuomarin paras -tulosta. Ensimmäisen ja kymmenennen kerran välillä tulee olla vähintään kaksi vuotta ja yksi päivä.


National Winner, NW 
Kansallisen National Winner -tittelin saavuttaa kalenterivuoden aikana parhaiten menestynyt kotikissa. NW-titteleitä jaetaan kotikissoille yksi vuodessa ja siitä tulee maininta "NW" kissan nimen eteen.
Lisäksi Scandinavian Winner ja World Winner -näyttelyissä menestyneille kotikissoille myönnetään SW ja WW -tittelit, jotka merkitään niinikään kissan nimen eteen.


Vuoden kissa
Kissaliitto palkitsee vuosittain Vuoden kissa palkinnolla parhaiten menestyneen kotikissan. Myös rotukissayhdistykset palkitsevat jäsenistönsä keskuudesta edellisen vuoden parhaiten menestyneen kotikissan. 
Vuoden kissa -kilpailun voitto ei ole varsinainen titteli, eikä siitä tule mainintaa kissan nimen yhteyteen.

Näyttelypäivä sisältää paljon muistettavia asioita, mutta vähintään yhtä paljon odottelua ja muihin kissaihmisiin tutustumista. Toivottavasti tämä juttusarja on ollut hyödyllinen ja rohkaissut kotikissaihmisiä näyttelyttämään kissojaan.

Koitko sinä tämän tekstin hyödyllisenä? Haluaisitko lukea vastaavanlaisia juttusarjoja jatkossakin? KUVAT ARI K. // JARI LUST // OUTI L. // ALLEKIRJOITTANUT

Lähdetiedot:

Kissaliitto

Kissanäyttelysanastoa:

Eläinlääkärin tarkastus: Eläinlääkäri tarkastaa jokaisen näyttelyyn osallistuvan tai näyttelyalueelle pyrkivän kissan oireilevien ja tarttuvien tautien varalta, ennen näyttelyalueelle menoa. Eläinlääkärin tarkastus on pakollinen.
Kilpailunumero: Jokainen näyttelyyn osallistuva kissa saa oman kilpailunumeronsa. Kissat arvostellaan numerojärjestyksessä, joten kilpailunumerosta selviää, missä vaiheessa kissa arvostellaan. 
TP-valinnat: Tuomari valitsee Tuomarin paras, eli TP-valinnoissa arvostelemistaan kotikissoista mielestään parhaat.   
Nominointi, NOM: TP-valintojen yhteydessä tuomari nimeää arvostelemistaan kotikissoista parhaat
Paneeli: Näyttelyn loppukilpailu, jossa tuomarit äänestävät TP-kissojen joukosta parhaat, eli BIS-kissat. 
Best in Show, BIS: Eläinlääkäri tarkastaa jokaisen näyttelyyn osallistuvan tai näyttelyalueelle pyrkivän kissan oireilevien ja tarttuvien tautien varalta, ennen näyttelyalueelle menoa. Eläinlääkärin tarkastus on pakollinen.
Drive in -näyttely: Suomessa vielä verrattain harvinainen näyttelymuoto, jossa ns. perinteisestä näyttelystä poiketen on mahdollista tulla kissansa kanssa paikalle vain sen arvostelun ajaksi ja lähteä heti sen jälkeen pois. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi ja keskustelu ovat erittäin tervetulleita! Peräänkuulutan keskustelun asiallista tasoa, asiattomat kommentit poistetaan.

Kiitos! :)