sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Näyttelyyn kotikissan kanssa osa 2: Näyttelyyn valmistautuminen

No niin. Kissa on ilmoitettu näyttelyyn, mutta mitäs sen jälkeen? Huolelliset etukäteisvalmistelut varmistavat sen, että näyttelypäivä sujuu jouhevasti ja ilman ylimääräisiä sydämentykytyksiä.

Näyttelyyn valmistautuessa tulee pitää monta lankaa käsissään yhtäaikaa ja muistettavien asioiden lista on pitkä. Mutta kun valmisteluihin jaksaa vain sinnikkäästi panostaa, niin niistä muodostuu ennenpitkää samaa kaavaa noudattava rutiini, jonka noudattaminen sujuu kuin itsestään.

Päätin listata tänne Tassutuntumalla-blogiin muutaman näyttelyvalmisteluihin liittyvän huomion, helpottaaksemme näyttelyrutiinin muodostamista. Toivonkin tästä kirjoituksesta olevan apua ja hyötyä siitäkin huolimatta, että tekstiä on jälleen kerran kilometreittäin ja asia vaikuttaa kirjalliseen muotoon vietynä huomattavasti vaikeammalta ja monimutkaisemmalta kuin se todellisuudessa on. 
Vähintään kuukautta ennen


Varmista, että kissasi rokotukset ovat voimassa. Näyttelysäännöt edellyttävät vähintään voimassaolevan kolmoisrokotteen, johon sisältyy kissarutto sekä calici- ja herpesvirukset. Rokotteen valmistajasta riippuen kissaruttorokote on voimassa 2-3 vuotta, mutta flunssarokotteet taas vanhenevat auttamatta vuodessa, sillä flunssavirukset ovat todella nopeita ja muuntautumiskykyisiä. Ei siis riitä, että kolmosrokotteen kissarutto-osio on voimassa, vaan myös kissaflunssarokotteiden tulee olla ajan tasalla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että rokotukset tulee uusia vuoden välein, mielellään kaikilta talouden kissoilta, eikä vain niiltä, joita näyttelytetään.

Mikäli kissasi edellisestä rokotuskerrasta on ehtinyt vierähtää yli vuosi, ei hätää. Kun olet ajoissa liikenteessä, ehdit kyllä rokotuttaa kissasi näyttelysääntöjen mukaan ennen näyttelyä. Tällaisessa tapauksessa tulee huomioida 15 vuorokauden varoaika, eli rokotuksen ja näyttelyn välillä tulisi olla vähintään 15 vuorokautta, jotta rokotteen antama suoja ehtii muodostua.

Rokotuksista tulee aina saada eläinlääkärin merkintä kissan rokotuskorttiin. Rokotuskortti onkin kotikissan näytteilleasettajan asiakirja nro 1, sillä sen avulla voidaan todistaa niin kissan voimassaolevat rokotukset, kastrointi, kuin mikrosirun numerokin. Rokotuskortin väliin kannattaakin laittaa myös mikrosirutodistus ja sirun mukana tuleva viivakooditarra, mikäli sellaiset ovat olemassa.

Näyttelyhankinnat

Näyttelyhankinnat


Näyttelyverhot ja kevythäkki

Näyttelyn järjestäjä tarjoaa jokaiselle näyttelyyn osallistuvalle kissalle metallisista elementeistä koostuvan näyttelyhäkin, jossa kissa viettää näyttelypäivänsä. Näytteilleasettajan, eli kissan omistajan vastuulla on kuitenkin tuoda mukanaan häkkiin sopivat näyttelyverhot, jotka sekä antavat kissalle suojaa ja rauhaa, että tuovat tyylikkyyttä häkkiin.

Näppärä näytteilleasettaja ompelee toki näyttelyverhonsa itse, mutta niitä voi myös tilata valmiina. Omistajan mieltymykset ratkaisevat verhoissa käytetyn materiaalin ja värit. Usein verhojen väritystä ohjaa myös kissan turkin ja silmien väri ja se, mitä väriä vasten ne pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Verhojen suunnitteluun ja tilaamiseen kannattaakin varata kunnolla aikaa, jotta ne ehtivät valmistua ja saapua perille hyvissä ajoin ennen ensimmäistä näyttelyä.

Näyttelynjärjestäjän tarjoaman metallihäkin voi halutessaan myös korvata omalla kevythäkillä, mutta se on rahallisestikin jo sen verran suuri investointi, että siihen kannattanee satsata vasta kun tietää näyttelyharrastuksen varmasti sopivan niin itselleen, kuin kissalleenkin.

Näyttelyhiekkalaatikoksi sopii vaikka tyhjä lihalaatikko.Ruoka- ja juoma-astiat, sekä hiekkalaatikko

Näytteilleasettajan tulee myös huolehtia, että kissalla on näyttelyn aikana mahdollisuus syödä, juoda ja käydä hiekkalaatikolla. Mikäli sinulta ei siis satu entuudestaan löytymään matkakokoista hiekkalaatikkoa ja pieniä ruoka- ja juomakuppeja, niin niitä kannattaa alkaa katsella hyvissäajoin ennen näyttelyä. Näyttelyhäkkiin voi myös laittaa jonkinlaisen nukkumapedin/-pesän kissalle ja monet kissat pitävätkin siitä, että ne saavat tuomarin pöydälle pääsyä odotellessa kaivautua syvälle pehkuihin.Tartuntatautien ehkäisy

Mukaan kannattaa varata käsidesi, jolla desinfioi sekä omat kätensä eri kissojen käsittelyn välillä, että pyytää ihmisiä desinfioimaan omat kätensä ennen kuin koskevat sinun kissaasi. Vaikka näyttelysäännöt ja ennen näyttelyalueelle menoa suoritettava eläinlääkärintarkastus minimoivatkin sairaiden kissojen näyttelyttämisen todennäköisyyden, on tarttuvien pöpöjen leviämisen riski aina olemassa, kun samassa tilassa on satoja kissoja yhtäaikaa.

Niinpä omat pienet varotoimenpiteet, kuten käsidesi, ovat aivan paikallaan. Käsidesiä ostettaessa kannattaa pyrkiä mahdollisimman hajuttomaan versioon, sillä jotkut kissat (kuten esim. omani) saattavat ärsyyntyä voimakkaanhajuisesta käsidesistä.

Käsidesin lisäksi on mahdollista myös laittaa kissan häkin yhteyteen kyltti, jossa pyydetään olla koskematta kissaan ilman omistajan lupaa. Kyltin voi joko askarrella itse, tai ostaa valmiina esimerkiksi kissanäyttelyiden yhteydessä toimivilta myyntikojuilta.

Retkituoli sopii jalkojen lepuuttamiseen pitkän näyttelypäivän tiimellyksessäVesipullo ja retkituoli

Olen itse kokenut hyödylliseksi kantaa mukana myös omaa vesipulloa, josta voi annostella vettä kissan juomakuppiin helposti ilman, että tarvitsee lähteä kupin kanssa hortoilemaan vieraassa paikassa ja etsimään lähintä vesipistettä. Olen myös kuullut kissoista, jotka eivät suostu juomaan "vierasta vettä", joten omasta kotihanasta valutettu liru on tästäkin syystä hyvä ottaa varmuuden vuoksi mukaan.

Koska näyttelypäivä venyy usein pitkäksi, on hyvä ottaa mukaan myös kevyt ja kokoontaitettava retkituoli, jossa voi lepuuttaa omia jalkojaan näyttelypäivän tiimellyksessä. Retkituolit ovat edullisia, sekä kevyitä ja helppoja kantaa mukana.

Kissan "manipedi" on hyvä tehdä muutamaa päivää ennen näyttelyä.


Noin viikkoa ennen


Viikkoa tai muutamaa päivää ennen näyttelyä on hyvä alkaa puunata kissaa näyttelykuntoon. On täysin kissakohtaista, mitä tämä käytännössä tarkoittaa. Puolipitkäkarvainen kissa on hyvä pestä ennen näyttelyä (kissanpesuoperaatiosta on tulossa oma postauksensa lähiaikoina), eikä sitä kannata jättää viimetippaan, sillä turkki ei useimmiten ole edustavimmillaan heti pesun jälkeen, vaan vasta pari päivää asetuttuaan. Koska kotikissoilla ei ole mitään yhtenäistä turkin tyyppiä, ei mitään yleispäteviä pesuohjeita voi antaa. Juuri sinun kissallesi sopiva pesuajankohta ja sopivat pesuaineet löytynevätkin kokeilemalla.

Lyhytkarvaista kotikissaa harvoin tarvitsee pestä ennen näyttelyä, ellei sen turkki ole selvästi likainen. Turkkia voi kuitenkin harjata ja vaikuttaa sen kuntoon pidemmällä aikavälillä esimerkiksi ruokavalion avulla. Meillä kissat syövät säännöllisesti rasvahappolisää ja sen seurauksena tuomareilta onkin tullut vuolaita kehuja kissan kiiltävästä turkista.


Manipedi on kaiken A ja O

Kaikkille näyttelyyn osallistuville kissoille rotuun ja karvanpituuteen katsomatta, tulee ennen näyttelyä suorittaa "manipedi", eli kynsien leikkuu. Kynsien säännöllinen leikkaaminen kuuluu mielestäni muutenkin kissan perusterveydenhuoltoon ja se totuttaa kissaa käsittelyyn, jolloin mahdolliset muutkin yllättävät hoitotoimenpiteet, kuten lääkintä, on helpompi suorittaa. Näyttelykissojen kohdalla kynsien leikkuuta edellytetään myös siksi, että tilanteessa jossa kissa päättääkin käyttää kynsiään, niiden aiheuttamat vahingot jäävät mahdollisimman pieniksi.

Kynsien leikkuusta puhuttaessa tulee kuitenkin erottaa toisistaan kynnen, eli sarveisaineesta koostuvan osan lyhentäminen kynsisaksilla ja kynsien kirurginen poistaminen, jossa kynnen kasvu estetään pysyvästi poistamalla kissalta koko ensimmäinen varvasnivel. Ensimmäinen on kissalle sen oman ja ympäristön turvallisuuden vuoksi enemmän kuin suotavaa, jälkimmäinen taas eläinrääkkäystä, jonka kieltää niin eläinsuojelulaki, kuin näyttelysäännötkin.

Edellisenä päivänä


Koska näyttelypäivä starttaa yleensä heti aamusta ja näyttelypaikan sijainnista riippuen matkaan täytyy lähteä jo kukonlaulun aikaan, kannattaa kaikki näyttelyssä tarvittavien tavaroiden pakkaaminen suorittaa mahdollisimman pitkälle jo edellisenä päivänä, jotta näyttelypäivän aamuna ei tarvitse kuin herätä, napata kissa kuljetuskoppaan, valmiiksi pakatut tavarat mukaan ja lähteä ulos ovesta.

Yhdenkin kissan näyttelyttäminen vaatii määrällisesti yllättävän paljon kaikenlaista oheistavaraa, joiden kuljettamiseen kannattaa mahdollisuuksien mukaan hommata joko apukäsiä tai jonkinlainen pyörällinen patenttiratkaisu, kuten olutkärryt ja venyvät "mustekalat", joiden avulla tavarat saa pinottua kärryyn ja kuljetettua kätevästi paikasta toiseen.

Vaikka kissanäyttelyt järjestetäänkin poikkeuksetta sisätiloissa, mukaan otettavien tavaroiden määrä ja laatu riippuu hieman siitä, mihin vuodenaikaan näyttely järjestetään. Kesällä monet näyttelypaikat ihmis- ja kissapaljouksineen saattavat esimerkiksi olla hiostavan kuumia, jolloin voi olla tarpeen ottaa mukaan pyyhkeeseen kääritty kylmäkalle, viilentämään kissaa näyttelyhäkissään.


Näytteilleasettajan muistilista


Tavarapaljouden muistamisen ja jäsentämisen helpottamiseksi voikin olla hyvä laatia lista mukaanotettavista tavaroista ja ruksata listasta aina yli ne asiat, jotka on pakannut kassiin.

Näytteilleasettajan perusmuistilista

 • Käsidesi
 • Kampa
 • Kokoontaitettava retkipenkki
 • Näyttelyverhot
 • Juomakuppi (esimerkiksi metallinen häkin seinään kiinnitettävä)
 • Ruokakuppi (pieni ja kompakti)
 • Vesipullo
 • Kissanruokaa
 • Kissanhiekkaa 
 • Pieni hiekkalaatikko
 • Kissa (tärkeä!)
 • Kissan nukkumapesä
 • "Älä koske ilman lupaa" -kyltti
 • Rokotustodistus
 • Sirutustodistus
 • Ilmoittautumisvahvistuskirje
 • Itselle evästä ja juomaa

Kissanäyttelyyn valmistautuminen saattaa vaikuttaa todella vaivalloiselta, mutta se ei todellisuudessa ole sitä. Kun valmistelut alkavat tulla tutuiksi, ne muodostuvat rutiineiksi ja alkavat sujua kuin itsestään.

Juttusarjan seuraavassa ja viimeisessä osassa paneudumme näyttelypäivän kulkuun. 


KUVAT ARI K. & ALLEKIRJOITTANUT

Kissanäyttelysanastoa

Näyttelyverhot: Näyttelyhäkkiin kiinnitettävät verhot, jotka antavat kissalle suojaa ja tuovat näyttelyhäkkiin tyyliä. Lisätietoa näyttelyverhoista löydät esim. täältä.
Kevythäkki, eli "sturdi": Metallisen näyttelyhäkin voi korvata myös omalla kevythäkillä, jolloin näyttelyverhoja ei tarvita. Kevythäkiksi kutsutaan kasaan taittuvia muovi- ja kangasrakenteista valmistettuja häkkejä, joita valmistaa esimerkiksi Sturdi. Puhekielessä sturdi onkin muodostunut synonyymiksi kaikenlaisille kevytnäyttelyhäkeille.
Huomaathan, että kevythäkin tulee olla varta vasten kissanäyttelyhäkiksi tarkoitettu malli ja täyttää näyttelyhäkille asetetut kokovaatimukset. Kuljetukseen tarkoitettu kevythäkki ei siis sovellu tähän tarkoitukseen. 
Siinä, missä näyttelyjärjestäjän tarjoamassa metallihäkissä saa tarpeen vaatiessa olla kaksi saman talouden kissaa kerrallaan, saa yhdelle kissalle tarkoitetussa Sturdissa olla vain yksi.  
Vahvistuskirje, eli "vahvari": Näyttelyjärjestäjän kaikille näytteilleasettajille sähköpostitse lähettämä kirje, josta selviää ilmoittamasi kissan tiedot. Useimpien näyttelyiden kohdalla tämä vahvistuskirje tulee ottaa tulostettuna mukaan ja esittää paikan päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi ja keskustelu ovat erittäin tervetulleita! Peräänkuulutan keskustelun asiallista tasoa, asiattomat kommentit poistetaan.

Kiitos! :)