sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Näyttelyyn kotikissan kanssa, osa 1: Näyttelyyn ilmoittautuminen

Monelle tuntuu tulevan yllätyksenä, että kotikissankin kanssa voi harrastaa kissanäyttelyitä ja niinpä päätinkin kasata juttusarjan, koskien kissanäyttelyharrastusta kotikissan kanssa. Juttusarjan ensimmäinen osa käsittelee näyttelyyn valmistautumista, mitä se käytännössä tarkoittaa, mitä kissalta ja sen omistajalta, eli näytteilleasettajalta edellytetään, jotta kissa voi osallistua näyttelyyn.

Aiheen ollessa todella laaja, olen päättänyt jakaa sen kolmeen osaan, joista tämä ensimmäinen käsittelee asioita, joita tulee huomioida ennen kissan ilmoittamista näyttelyyn. Kaksi seuraavaa osaa tulevat käsittelemään näyttelypäivään valmistautumista ja näyttelypäivän kulkua.


Suomessa kissanäyttelyitä järjestää kolme eri organisaatiota TICA, CFA ja FIFe:n alaisen Kissaliiton rotukissayhdistykset. Minulla on kokemusta ainoastaan FIFe-näyttelyistä, joten juttusarja koskee lähinnä niitä. 

Oman rajallisen kokemukseni johdosta juttusarjan ei ole niinkään tarkoitus antaa täysin kokonaisvaltaista kuvaa kissanäyttelytoiminnasta, kuin antaa kotikissojen kotiväelle kipinä etsiä lisätietoa ja osallistua oman kissansa kanssa kissanäyttelytoimintaan. 

Mitä enemmän kotikissoja näyttelyissä nähdään, sitä enemmän kotikissan arvostuksen on mahdollista nousta. Kissanäyttelyharrastus ei ole vain rotukissojen yksinoikeus, vaan se voi olla hauskaa yhteistä tekemistä myös kotikissalle omistajineen. Minulle kissanäyttelyissä käyminen kotikissojeni kanssa onkin lähinnä julkinen ja yhteiskunnallinen kannanotto kotikissojen arvostuksen nostamisen puolesta.
  

Toivonkin paljon kokemuksia ja mielipiteitä kotikissan näyttelyttämisestä myös TICA ja CFA-näyttelyissä, joten kommenttiboksissa sana on vapaa!


Kotikissa on yhteisnimitys kaikille rekisteröimättömille kissoille.
Mikä ihmeen kotikissa?


Kotikissa on yhteinen termi kaikille niille kissoille, joita ei ole rekisteröity. Kotikissoihin kuuluvat siis maatiaiset, sekarotuiset sekä rekisteröimättömät tai rekisteröimättömistä vanhemmista olevat rotukissat.

Maatiaisella tarkoitetaan eläinrotua joka on kehittynyt täysin luonnonvalinnan seurauksena, ilman ihmisen vaikutusta ja jalostamista.

Maatiaiskissoista on olemassa lyhyt-ja pitkäkarvainen (usein puolipitkäkarvainen) versio, eikä maatiaisen pidempi karva automaattisesti tarkoita sitä että siihen olisi sekoittunut jotain toista rotua. Monet ”puolinorjalaiset” tai ”puoliangorat” ovatkin todellisuudessa ihan 100% maatiaiskissoja.

Sekarotuinen kissa taas on kahden tai useamman eri kissarodun sekoitus. Vaikka kissassa olisi osa maatiaista, niin se ei ole maatiaiskissa silloin, jos siinä sen lisäksi on (tiedettävästi) jotain muutakin rotua.

Kissa voi olla myös geneettisesti puhdasrotuinen, mutta jos se on ns. paperiton, eli sen sukutaulusta tai polveutumisesta ei ole varmuutta, ei se myöskään saa rotukissan statusta. Virallisesti nämäkin kissat ovat siis kotikissoja.

Ennen kissanäyttelyyn ilmoittautumista tulee huomioida muutama seikka

Ennen näyttelyyn ilmoittautumista


Ennen näyttelyyn ilmoittamista tulee huomioida muutama seikka niin kissaan itseensä, kuin sen omistajaankin liittyen.


Mitä omistajalta edellytetään?

Kissan omistajan, eli näytteilleasettajan tulee kuulua johonkin Kissaliiton jäsenyhdistykseen voidakseen ilmoittaa kissansa näyttelyyn. Rotukissayhdistysten toiminta on usein paikallista ja loogisinta lieneekin liittyä omalla asuinalueellaan vaikuttavaan yhdistykseen. Mikään ei kuitenkaan estä sinua liittymästä toisella puolella Suomea toimivaan yhdistykseen tai vaikka useampaankin yhdistykseen kerrallaan.

Toiminnan painotukset eroavat hieman yhdistyskohtaisesti ja itselleni oli ensisijaisen tärkeää löytää yhdistys, joka ajaa rotukissayhdistyksen statuksestaan huolimatta myös kotikissojen asiaa. Rotukissayhdistykset ovat niitä tahoja jotka järjestävät kissanäyttelyitä, ja kaikki Suomessa järjestettävät FIFe-näyttelyt ovat jonkun Kissaliiton jäsenyhdistyksen järjestämiä.

Näyttelyyn osallistuvan kotikissan tulee olla kiltti ja terve.Mitä kissalta edellytetään?

FIFen ja Kissaliiton näyttelysäännöissä on määritelty tietyt kriteerit näyttelyyn osallistuvalle kissalle. Kaikkia rotuja koskevien määräysten lisäksi kotikissojen kohdalla on myös pari vain niitä koskevaa kriteeriä, jotka tulee ottaa huomioon kissan näyttelyttämistä suunniteltaessa.

Huomioitavia seikkoja ovat:


 • Kissan tulee olla terve

 • Tiineenä olevat naaraat eivät saa osallistua näyttelyyn. Näyttelyyn ei myöskään voi osallistua sellainen naaras, jolla on alle luovutusikäiset pennut tai jotka erittävät maitoa

 • Kissa jonka korvat tai häntä on typistetty tai kynnet pysyvästi poistettu ei saa osallistua näyttelyyn

 • Sokeat tai kuurot kissat eivät saa osallistua näyttelyyn. Kokovalkoisen kissan kohdalla on esitettävä lääkärintodistus kissan normaalista kuulosta.

 • Kääpiökasvuiset tai jalkojen epämuodostumista kärsivät kissat eivät saa osallistua näyttelyyn. Tämä kattaa myös ns. laivakissat, eli kissat joilla on ylimääräisiä varpaita.

 • Kaikkien näyttelyyn osallistuvien, yli 10 kk ikäisten ja 1.1.2002 jälkeen syntyneiden kissojen on oltava tunnistusmerkittyjä (mikrosirutettuja)

 • Kaikkien yli 10 kk ikäisten näyttelyyn osallistuvien kotikissojen tulee olla steriloituja/kastroituja

 • Kissanpennun tulee näyttelyyn osallistuessaan olla vähintään 4 kk ikäinen ja 1 kg painoinen

 • Näyttelyyn osallistuakseen kissalla tulee olla todistettavasti voimassaolevat rokotukset (vähintään kolmoisrokotus, joka sisältää rokotteet kissaruttoa sekä herpes- ja caliciviruksia vastaan).

  Mikäli kissasi rokotukset eivät ole voimassa, kannattaa huomioida 15 vuorokauden varoaika, jonka tulee täyttyä rokotuksen ja kissanäyttelypäivän välissä.

 • Kissan kynsien kärkien tulee olla leikatut näyttelyyn osallistuttaessa


Kotikissoilla on muiden rotujen tapaan FIFen laatima standardi, eli niinkutsuttu rotumääritelmä. Kotikissan ollessa käsitteenä erittäin monimuotoinen, on myös standardi hyvin suurpiirteinen, jolloin kotikissan näyttelyarvostelussa painavat tuomarin henkilökohtaiset mieltymykset ja ennenkaikkea kissan käytös ja fyysinen olemus. Kotikissan tulee olla hyvin hoidettu, kiltti ja nauttia esiintymistilanteesta.

Ilmoittautuminen näyttelyyn tapahtuu Kissaliiton OmaKissa-järjestelmän kautta.

Näyttelyyn ilmoittautuminen


Liittyessäsi rotukissayhdistyksen jäseneksi, saat pääsyoikeuden Kissaliiton sähköiseen OmaKissa-tietokantaan. Saat kotikissasi tietokantaan ilmoittamalla sen tiedot sähköpostitse liiton rotukirjaajalle, joka lisää ne työaikansa puitteissa tietokantaan. Tämän jälkeen voit ilmoittaa kissasi OmaKissan kautta näyttelyyn.

Ilmoittautuminen on sitova ja se kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Näyttelyilmoittautuminen vahvistuu, kun näyttelymaksu on suoritettu. Näyttelyn ilmoittautumismaksu kannattaakin maksaa saman tien, sillä niin kauan kuin maksu roikkuu maksamattomana, ei paikkaasi näyttelyssä ole vahvistettu. Pahimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että näyttely ehtii tulla täyteen, eikä ilmoittautumistasi voidakaan vahvistaa. Tällöin et voi osallistua kissasi kanssa kyseiseen näyttelyyn.

Yllättävissä sairaustapauksissa on mahdollista saada näyttelyn ilmoittautumismaksu takaisin lääkärintodistusta vastaan, mutta lähtökohtaisesti ilmoittautumista pidetään sitovana. Kissan voi kyllä ilmoittaa poissaolevaksi, eli  "Absiksi" vaikka paikan päällä, mutta tällöin ilmoittautumismaksua ei palauteta.

Kissan poissaolevaksi ilmoittamista kannattaa paikanpäällä kuitenkin harkita, mikäli kissa on selkeästi hermostunut. Tällöin voi olla kissankin kannalta parasta olla viemättä sitä arvosteluun, rahanmenettämisenkin uhalla.

Paikan päällä näyttelyssä on saatavilla näyttelyluettelo, josta selviää kissasi nimi, rotu, kilpailunumero ja omistajan tiedot. Voit näyttelyilmoittautumisen yhteydessä valita, sallitko yhteystietosi julkaisun näyttelyluettelossa.

KotikissatKun kissa on onnistuneesti ilmoitettu näyttelyyn, onkin aika pohtia miten valmistella sekä itsensä, että kissansa näyttelypäivää varten. Siihen paneudumme tarkemmin ensi viikolla, juttusarjan toisessa osassa "Näyttelypäivään valmistautuminen". Mikäli kysymyksiä tämän kirjoituksen myötä heräsi, älä pelkää ottaa yhteyttä.

Olen itse ollut muutama vuosi sitten aivan huuli pyöreänä näiden kaikkien näyttelykäytäntöjen äärellä, enkä olisi selvinnyt ilman osaavia tukijoukkoja. Niinpä haluan itsekin pistää hyvän kiertämään ja pyrkiä opastamaan asiasta kiinnostuneita kotikissanäyttelyiden saloihin.

Jos sinulla on kokemusta TICA ja/tai CFA-näyttelyistä ja haluaisit jakaa tietoasi ja kokemuksiasi meidän kanssamme, otathan yhteyttä. :)

KUVAT ARI K. & Kuvakaappaus Kissaliiton OmaKissa-järjestelmän etusivusta


Lähteet:

www.kissaliitto.fi


Kissanäyttelysanastoa

Näytteilleasettaja: Kissan omistaja, joka on ilmoittanut kissansa näyttelyyn ja on näyttelyssä paikan päällä kissan kanssa. 
Kotikissa: Yleisnimitys kaikille rekisteröimättömille kissoille. Maatiainen on kotikissa, mutta kaikki kotikissat eivät automaattisesti ole maatiaisia. 
EMS-koodi: FIFe-näyttelyissä käytetään tietynlaista kirjaimista ja numeroista koostuvaa sarjaa, jolla määritellään kissan rotu, väri ja tarvittaessa muitakin rotukohtaisia ominaisuuksia, kuten hännän pituus tai silmien väri.
Kotikissoilla EMS-koodin olennaisin osa on niiden rotua kuvaava osio: 
HCL (House Cat Longhair) = Pitkäkarvainen kotikissa 
HCS (House Cat Shorthair) = Lyhytkarvainen kotikissa 
Halutessaan kotikissan EMS-koodin voi muodostaa kokonaisuudessaan aivan samalla tavalla kuin rotukissoillakin, mutta näyttelyiden puitteissa sitä ei edellytetä. 
FIFe-näyttely: Kansainvälisen rotukissaliittojen kattojärjestön FIFen (Fédération Internationale Féline) jäsenjärjestön järjestämä näyttely, jossa noudatetaan FIFen yleisiä näyttelysääntöjä. 
Suomessa FIFen kansallinen jäsenjärjestö on Suomen Kissaliitto, joka on niin ikään laatinut FIFe-sääntöjen tueksi omia kansallisia näyttelysääntöjään, jotka yhdessä FIFe-sääntöjen kanssa vaikuttavat näyttelyn kulkuun. 
Kaikista Suomessa järjestettävistä FIFe-näyttelyistä vastaa jokin Kissaliiton jäsenyhdistyksistä. 
ABS: "Absent", merkitään kissan arvostelunumeron perään, mikäli kissa on vedetty pois arvostelusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi ja keskustelu ovat erittäin tervetulleita! Peräänkuulutan keskustelun asiallista tasoa, asiattomat kommentit poistetaan.

Kiitos! :)