sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Harhaanjohtavat höpöotsikot

Tämä kirjoitus julkaistiin alunperin 8.9.2015, jonka jälkeen se katosi bittiavaruuteen, nousi ylös Googlen välimuistista ja on jälleen ilahduttava kaikkia Tassutuntumalla-blogin lukijoita.  
"Kissa ei ehkä välitä sinusta pätkän vertaa." "Kissa ei omistajaansa kaipaa." Kissoista on jälleen julkaistu tieteellinen tutkimus, joka on kirvoittanut mediassa jos jonkinlaisia otsikoinnin kukkasia. 
Viimeksi tähän samaan ilmiöön törmäsi kissan levittämästä toksoplasma-alkueläimestä tehtyä tutkimusta koskevassa uutisoinnissa. Muistanette otsikot, kuten "Kissa saattaa aiheuttaa omistajalleen skitsofrenian", joissa mutkat vedettiin suoriksi ja annettiin olettaa, että oma lemmikkikissa on omistajalleen se suurin terveydellinen uhka.

Nyt vastaavanlaisia otsikoinnin kyseenalaisia "helmiä" on toimittajien näppäimistöltä kirvoittanut englantilaisen Lincolnin yliopiston tutkijaryhmän tekemä tutkimus siitä, miten kissa suhtautuu omistajansa poissaoloon vieraassa paikassa. Niinpä otsikot huutavatkin, että "Kissasi ei ehkä välitä sinusta pätkän vertaa" ja "Kissa ei omistajaansa kaipaa".
Kissa näyttää kieltä
Tieteellinen tutkimus on tärkeää, enkä kritisoi tässä niinkään itse tutkimusta, vaan tapoja jolla kissoja koskevista tutkimuksista uutisoidaan. Tässä kohtaa sillä, mitä tutkimus todella sanoo ei ole mitään merkitystä, vaan sillä, miten näistä tutkimuksista ja niiden tuloksista kerrotaan tiedeyhteisön ulkopuolelle. On toki paikoin tarpeellista kirjoittaa tieteellisten tutkimusten tuloksia yleistajuiseen muotoon, mutta liikaa ei sovi yksinkertaistaa, sillä maallikoilta (joihin itsekin siis lukeudun) ei voi yksioikoisesti olettaa kykyä ja taitoa tulkita ja suhtautua tieteellisiä tutkimustuloksia yksinkertaistavaan uutisointiin. Niinpä vaarana on, että kun jossain mainitaan sana "tieteellinen tutkimus" ja yhdistetään se lyhyesti koskemaan "kissan aiheuttamaa skitsofreniaa" tai sitä, että "kissa ei välitä omistajastaan pätkääkään", liikutaan vaarallisilla vesillä, mitä tulee kissoihin liittyvien stereotypioiden vahvistamiseen, kissan maineen lokaamiseen ja siihen lajina liittyvän vihan ja epäluulon lietsomiseen.

Tämän, kuten niin monen muunkin kissaa koskevan uutisaiheen yhteydessä tehty koirien ja kissojen välinen vastakkainasettelu saa niinikään karvani pystyyn. Tottakai kissa jää aina toiseksi, jos sitä vertaillaan laumavietin, miellyttämishalun ja ihmiseen kohdistamansa huomion laadun osalta koiraan. Tämä ei tarkoita sitä, että kissa olisi koiraa huonompi, vaan sitä, että ne nyt vaan yksinkertaisesti ovat lajeiltaan, lajityypillisiltä ominaisuuksiltaan ja kesyyntymishistorialtaan täysin erilaisia eläimiä, joita ei tulisi alkuunkaan vertailla keskenään.

Me kissojen kanssa jatkuvasti tekemisissä olevat henkilöt varmasti ymmärrämme tämän, mutta entäpä ne ihmiset, joille kissat ja koirat eivät esiinny ensisijaisesti oman lajinsa, vaan kahden maailmanlaajuisesti suosituimman lemmikkieläinlajin edustajina? Heidän keskuudessaan kissaa pidettäneen helposti huonona lemmikkinä, vain siksi, ettei se ole koira. Kissan kannalta tämä vastakkainasettelu on kohtuuton ja epäreilu, eikä siihen soisi yllytettävän lehdistön tai minkään muunkaan tahon toimesta enää yhtään nykyistä enempää.

Kissan yhteiskunnallinen asema ei muutenkaan ole niin kehuttavalla tasolla, että sitä olisi syytä varta vasten lähteä harhaanjohtavilla höpöotsikoilla huonontamaan. Päinvastoin, kissan maine ja yhteiskunnallinen asema ovat todella huonolla tolalla ja vaativat rutkasti parannusta. Moni taho ja yksityishenkilö tekee kaikin voimin töitä kissoja koskevan yleisen asenneilmapiirin parantamisen eteen ja jokainen höpöotsikko vetää osaltaan mattoa tämän pyyteettömän työn tekijöiden jalkojen alta, puhumattakaan siitä, millaisia aseita kissavihaajiksi tituleerattavat ihmiset niistä oman agendansa ajamiseen saavat.

En myöskään näin neljän kissan ja koiran yhteisenä emäntänä pidä ihmisten luokittelusta kissa- ja koiraihmisiin, mutta en siltikään voi olla sarkastisesti ihmettelemättä, minkälainen "koiraihmisten" divisioona siellä lehtien toimituksissa näitä uutisia oikein kirjoittaa ja ennenkaikkea keksii noita otsikoita? Kissoja koskevat uutiset kun ovat viimeaikoina olleet järjestään kissoja negatiivisessa valossa esittäviä, eikä vähiten harhaanjohtavan otsikoinnin johdosta.

KUVA ARI K. // Kuvan kissa ei liity tapaukseen, vaan on syvästi kiintynyt omiin ihmisiinsä. Niinpä hää näyttääkin kieltä kaikille höpöotsikoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi ja keskustelu ovat erittäin tervetulleita! Peräänkuulutan keskustelun asiallista tasoa, asiattomat kommentit poistetaan.

Kiitos! :)